logo

Viferon čepići: upute za uporabu, sastav i djelovanje

Za liječenje i prevenciju virusnih bolesti različite etiologije koriste se Viferon čepići. Upute za uporabu daju detaljan popis bolesti kod kojih se preporučuje upotreba lijeka koji sadrži humani interferon.

Stimulira pacijentov imunitet i štiti njegove stanice od virusnih napada. Oblik otpuštanja Viferona može biti različit, ali u većini slučajeva propisan je u obliku čepića, dostupan u različitim dozama. Lijek se koristi za liječenje odraslih i djece, uključujući dojenčad.

Propisan je čak i nedonoščadi i trudnicama, što potvrđuje njegovu sigurnost za ljude.

Među kontraindikacijama terapije, upute navode pojedinačnu netoleranciju njegovih komponenata, što može dovesti do alergijskih reakcija.

Recenzije liječnika i pacijenata o učinku lijeka potvrđuju njegovu učinkovitost, pod uvjetom da su ispravno odabrani režim doziranja i liječenja. Nuspojave su izuzetno rijetke i veća je vjerojatnost da će se uzimati drugi lijekovi, jer se Viferon rijetko propisuje kao jedini lijek za bolest. Njegova upotreba kao dio složene terapije omogućava smanjenje doze antibiotika ili hormonskih lijekova koje pacijent treba uzimati.

Sastav supozitorija Viferon

Supozitoriji su dostupni u različitim dozama aktivne supstance interferon alfa-2b humani rekombinant. Njegova količina u 1 jedinici lijeka piše na pakovanju.

Osnova svijeća je kakao maslac i slastičarske masti, koji im pomažu da zadrže oblik, pružajući potrebnu gustoću. Popis pomoćnih sastojaka naveden je u uputama. Pojačavaju učinak lijeka, obavljajući funkcije koje su im dodijelili ljekarnici.

Obrazac za puštanje lijekova

Ako trebate kupiti Viferon čepiće, upute za uporabu nalaze se u svakoj kartonskoj kutiji. Unutar kartonske kutije u posebnom PVC blisteru nalazi se 10 svijeća. Izrađene su u obliku torpeda, koji se lako unosi u tijelo. Ponekad čepići mogu imati heterogenu boju.

To nije znak da je neupotrebljiv. Mast i gel u metalnim cijevima obojeni su bijelom bojom, dodatno se pakiraju u kartonsku kutiju. Djelatna tvar u njima je i interferon.

Farmakološko djelovanje lijeka

Kao dio složenog liječenja, kada trebate koristiti lijek koji ima imunomodulirajuća, antivirusna i antiproliferativna svojstva, liječnici često propisuju čepiće Viferon. Uputa za uporabu navodi koji se terapeutski učinak opaža kod lijeka na bazi humanog interferona.

Parenteralna metoda unošenja ove tvari u tijelo nije toliko učinkovita, jer je protein i uništava se probavom. Mora se isporučiti izravno u krvotok. Primjena oblika za vanjsku upotrebu ili rektalnu primjenu eliminira mogućnost predoziranja.

Lijek u ovom obliku nije u mogućnosti da ima sistemski negativan učinak, a pojava nuspojava je svedena na minimum. Dodatne tvari u sastavu lijeka imaju funkciju stabiliziranja staničnih membrana koje se uništavaju virusnim napadima. To se tada mora učiniti kako bi se povećala učinkovitost interferona..

Jer mora kontaktirati receptore stanice smještene izravno na njenu membranu. Jaki antioksidanti izvrsno rade na zaštiti stanica od uništenja. Lijek koji smanjuje dozu ozbiljnih lijekova u liječenju infekcija je supozitorij Viferon. Upute za uporabu upućuju na koje se bolesti ovaj lijek treba koristiti kao dio složene terapije.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Rektalni put primjene lijeka u tijelo omogućuje vam da do 80% aktivne tvari dovedete izravno u krvotok. Njegova maksimalna razina u krvi doseže se u prosjeku nakon 6 sati.

Lijek napušta organizam na prirodan način, bubrezi su uključeni u njegovo zbrinjavanje. Nakon 12 sati, količina lijeka u krvi opada, tako da trebate unijeti sljedeću dozu tvari.

Viferon čepići za odrasle: indikacije, kontraindikacije i nuspojave

Viferon čepići za odrasle jedinstveno su sredstvo za liječenje i sprečavanje virusnih infekcija. Dobro su se dokazali u složenoj terapiji akutnih respiratornih virusnih infekcija i gripe, virusnih hepatitisa i herpesa. Muškarcima se propisuje prostatitis kao imunomodulirajuće sredstvo koje može pojačati obrambene reakcije tijela i pomoći u ublažavanju upalnog procesa u prostati..

Indikacije za uporabu

Viferon čepići za odrasle i djecu koriste se za liječenje različitih infekcija koje su se naselile u pacijentovom tijelu.

Možete razlikovati skupine bolesti kod kojih je ovaj lijek propisan:

 • Akutne virusne infekcije koje se prenose kapljicama iz zraka, uključujući gripu. Viferon treba koristiti bez obzira postoji li bakterijska infekcija koja je uzrokovala komplikacije. U ovom slučaju lijek je propisan, i odraslima i djeci.
 • SPB izazvane infekcijama u tijelu, kao što su klamidija, ureaplazmoza i mikoplazmoza. Lijek pomaže nositi se s HPV-om i herpesom, a trudnoća nije kontraindikacija za uporabu lijeka..
 • Intrauterusna infekcija u djece različite etiologije. Viferon je jedan od rijetkih lijekova koji su odobreni za uporabu od prijevremenog bolesnika.
 • Kronični hepatitisi B, C i D pripadaju grupi infekcija, s kojima će se lakše nositi ako se interferon unese u pacijentovo tijelo.
 • Meningitis i sepsa mnogo se lakše izliječe ako pacijentu bude propisano liječenje supozitorijima s interferonom.

Upute pružaju veliki popis bolesti kod kojih je primjena Viferona preporučljiva. Svaki pacijent mora se upoznati s njim prije početka liječenja, kao i unaprijed se posavjetovati s liječnikom.

Kontraindikacije za uporabu rektalnih supozitorija s interferonom

Proizvođač je u uputama naveo među mogućim kontraindikacijama samo pojedinačnu netoleranciju na tvari koje čine lijek. Treba napomenuti da lijekovi na bazi interferona stranih farmaceutskih tvrtki imaju širok spektar kontraindikacija, poput nedovoljnog funkcioniranja bubrega i jetre, krvožilnih i srčanih bolesti, kao i problema sa štitnjačom.

Osobe s takvim bolestima svakako trebaju konzultirati liječnika o mogućnosti liječenja Viferonom bez štete zdravlju. Moguće je da će liječnik propisati drugi lijek za liječenje gripe. Isto se odnosi na liječenje akutnih virusnih infekcija u trudnica i dojećih žena, koje moraju biti vrlo oprezne u odabiru lijekova kako ne bi naštetile bebi.

Nuspojave od uporabe supozitorija s interferonom

Nuspojave se mogu primijetiti u obliku alergijskih reakcija tijela na tvari koje čine lijek. Najčešće se pojavljuju u obliku osipa koji mogu svrbeti.

Treba napomenuti da su ove reakcije na interferon u medicinskoj praksi izuzetno rijetke. Ako se kod pacijenta primijete nuspojave, one su reverzibilne i potpuno nestaju uskoro.

Rektalni supozitoriji Viferon: režim za odrasle i djecu, interakcija s drugim lijekovima

U medicinskoj praksi rektalni supozitoriji Viferon naširoko se koriste za liječenje bolesnika s virusnim bolestima različite etiologije. Ključna točka u učinkovitosti liječenja je propisivanje ispravne doze lijeka, dovoljne za izliječenje pacijenta.

Upute daju norme za unošenje aktivne tvari u tijelo, ovisno o dobi pacijenta, a koje se koriste za liječenje različitih virusnih bolesti.

Oni se moraju uzeti u obzir, ali svejedno je potrebno konzultirati se s liječnikom kako bi se spriječile pogreške.

Upute za uporabu za liječenje i prevenciju

Rektralni čepići Viferon ubačeni su u anus što je dublje moguće. Odraslim se obično propisuje lijek u dozi od 500 000 IU za liječenje i prevenciju, koji se ubrizgava u tijelo u razmaku od 12 sati. Optimalno trajanje tečaja je 5 dana. Liječnik, uzimajući u obzir medicinske indikacije, može to ispraviti na temelju znanja i iskustava stečenih u liječenju određenih bolesti.

Shema prijema djece prema dobi

Rektralni čepići Viferon su alat koji će pomoći roditeljima da brzo izliječe svoje dijete od SARS-a i gripe, kao i da izbjegnu komplikacije.

Ovo je neophodno sredstvo koje se brzo apsorbira u krv tijekom rektalne primjene i djeluje u više smjerova odjednom:

 • Pomaže imunološkom sustavu da adekvatno reagira na invaziju virusa.
 • Doprinosi njihovom uništavanju.
 • Smanjuje intenzitet upalnog procesa.
 • Štiti stanice i potiče njihovu regeneraciju.

Tijek liječenja propisuje liječnik ovisno o dobi djeteta i ozbiljnosti bolesti.

Postoje osnovni standardi doziranja za male pacijente:

 • Supozitoriji od 150 000 IU daje se 3 puta dnevno nedonoščadi s istim razmakom.
 • Do godinu dana, bebama je propisano isto doziranje lijeka, ali morate ga uzimati dva puta dnevno. Uz virusni hepatitis, dnevna doza može se povećati na 500 000 IU. Trajanje tečaja osmišljeno je na 5 dana. U nekim slučajevima liječnik može odlučiti da se produži.
 • Od jedne godine do sedam godina, režim doziranja i doziranja isti je kao i za djecu mlađu od godinu dana u nekompliciranim situacijama. U prisutnosti složenih infekcija, liječnik propisuje liječenje pojedinačno za svakog pacijenta.
 • Od sedam do dvanaest godina, svijeće se koriste u dozi od 500000ME. Treba ih unositi u tijelo dva puta dnevno. Trajanje tečaja ostaje isto.

Postoji posebna formula za izračunavanje doze lijeka za djecu, koju će liječnici koristiti. Uzima u obzir rast, težinu i područje tijela pacijenta.

Liječenje viferonom tijekom trudnoće i dojenja

Žene tijekom trudnoće i dojenja, uzimajući Viferon rektalne supozitorije, moraju pažljivo nadzirati reakcije tijela tijekom uzimanja lijeka. U slučaju preosjetljivosti na komponente lijeka, potrebno je konzultirati liječnika. Trudnice mogu uzimati lijek od 14. tjedna nakon začeća.

Predoziranje rektalnih supozitorija

Slučajevi predoziranja lijekovima u medicinskoj praksi nisu zabilježeni. Upute ne sadrže podatke o mogućim učincima ako se doza lijeka poveća. U slučaju predoziranja, potražite savjet svog liječnika.

Interakcije s lijekovima

Rektalni čepići Viferon mogu se koristiti s bilo kojim lijekom bez ograničenja. To ih čini nezamjenjivim alatom u imenovanju složene terapije akutnih virusnih bolesti, uključujući one s komplikacijama. Njegova uporaba omogućuje vam smanjenje doze lijeka, jer povećava njegovu učinkovitost. To vrijedi za antibiotike, kao i za kemoterapiju i hormone..

Supozitoriji Viferon s prostatitisom kod muškaraca kao dio složene terapije upale prostate

Podmukla i neugodna bolest među muškim stanovništvom je prostatitis. Upala prostate, opasna je bolest koja može ozbiljno pogoršati čovjekovu kvalitetu života..

Stoga su i liječnici i pacijenti u potrazi za lijekovima koji bi mogli riješiti ovaj problem, a ne samo ublažiti simptome.

Viferon supozitoriji s prostatitisom pomažu vratiti zdravlje pogođenim stanicama i povećati zaštitne funkcije tijela. Preporučljivo je koristiti ga u obliku čepića, ali nije moguće isključiti mogućnost upotrebe masti ili gela.

Snažan antivirusni učinak lijeka, svojim antioksidacijskim i regenerirajućim svojstvima, pomaže pacijentu u borbi protiv bolesti. Odsutnost nuspojava, s izuzetkom alergijskih reakcija, i njegova izvrsna kompatibilnost s drugim lijekovima, omogućava da se Viferon čepići za prostatu propisuju svim muškarcima kojima je potrebno liječenje ove bolesti.

Uvjeti skladištenja različitih oblika lijeka

Rok trajanja čepića je 24 mjeseca. Čuvajte ih u hladnjaku. Mast i gel zadržavaju svoja svojstva 12 mjeseci, pod uvjetom da se održi cjelovitost paketa. Otvorena mast se čuva u hladnjaku 2 tjedna, a gel ne više od 10 dana. Viferon u raznim oblicima može se kupiti u ljekarni bez recepta liječnika..

posebne upute

Držite svijeće, masti i gel trebali biti u hladnjaku. Nakon otvaranja lijek se ne smije čuvati duže nego što je naznačeno u uputama. Slomljena cjelovitost ambalaže znak je da njezin sadržaj nije prikladan za upotrebu..

Analozi u sastavu i djelovanju

Analog aktivne tvari koja je dio lijeka je Interal-P. Pripada skupini interferona i ima antivirusne, imunomodulacijske, a također i antitumorske učinke..

Spektar njegove uporabe čak je širi od onog koji sadrži Viferon. Koristi se unošenjem izravno u zahvaćeno područje. Otopina se priprema neposredno prije postupka. Upotreba lijeka ima kontraindikacije, uključujući i trudnoću. Upute govore o nuspojavama koje se mogu pojaviti kod pacijenata.

Morate se upoznati s njima prije upotrebe lijeka, tako da u slučaju sumnjivih reakcija odmah reagirate na njih, obavijestivši dežurnog liječnika.

Laferbion pripada skupini interferona. Djelatna tvar je ista kao i kod Viferona, a popis pomoćnih sastojaka u sastavu lijeka je različit. Metil parahidroksibenzoat uključen u njegovu formulu može izazvati alergijske reakcije i bronhospazam u nekim slučajevima.

Ne propisuje se tijekom trudnoće i dojenja. Vitaferon se također proizvodi u obliku rektalnih čepića, aktivna tvar u njegovom sastavu je interferon. Propisan je za odrasle i djecu s zaraznim bolestima i urogenitalnim infekcijama. Postoje mnogi analozi lijeka Viferon u sastavu i djelovanju, prije donošenja odluke o njihovoj kupnji preporučuje se konzultacija liječnika. Supozitoriji Viferon s prostatitisom izvan konkurencije, jer je teško pronaći najbolji lijek na temelju interferona za ovu bolest.

Recenzije o uporabi lijeka Viferon

Viferon spada u klasu ljekovitih tvari nazvanih imunostimulansi. Njihova uporaba opravdana je za liječenje primarnih i sekundarnih imunodeficijencija praćenih bakterijskim ili virusnim infekcijama. U idealnom slučaju, terapiju treba propisati kompetentni imunolog koji bi trebao imati informacije o funkcioniranju ljudskog imuniteta i koja mu je pomoć potrebna u određenom trenutku kako ne bi pogoršala situaciju..

Stalna upotreba imunomodulacijskih sredstava oduzima tijelo od proizvodnje vlastitih komponenti imunološkog sustava. Mišljenja liječnika i recenzije pacijenata su različita. Na temelju njih teško je izvući neovisan zaključak o tome treba li Viferon koristiti za liječenje i prevenciju, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se on obično propisuje kao dio složene terapije. Unatoč činjenici da se Viferon može kupiti u ljekarni bez recepta, potrebu njegove upotrebe za pacijenta treba utvrditi stručnjak.

Cijena u mreži ljekarni raznih oblika lijeka

Viferon čepići za prostatitis mogu se kupiti u ljekarni, njihov trošak ovisi o doziranju lijeka i kreće se od 250 do 940 rubalja. U obliku masti lijek košta.Viferon gel može se kupiti

Viferon ® (Viferon)

Djelatna tvar

Farmakološke skupine

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Sastav

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu1 g
aktivna tvar:
humani rekombinantni interferon alfa-2b40 000 IU
pomoćne tvari: alfa-tokoferol acetat; bezvodni lanolin; medicinski vazelin; ulje breskve; kalcijev pantotenat; natrijev benzoat; ljudski albumin; natrijev acetat trihidrat; natrijev klorid; dinatrijev edetat dihidrat; pročišćena voda
Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu1 g
aktivna tvar:
humani rekombinantni interferon alfa-2b36 000 IU
pomoćne tvari: alfa-tokoferol acetat - 0,055 g; metionin - 0,0012 g; benzojeva kiselina - 0,00128 g; monohidrat limunske kiseline - 0,001 g; natrijev tetraborat dekahidrat - 0,0018 g; natrijev klorid - 0,004 g; humani albumin - 0,002 g; destilirani glicerin (glicerol) - 0,02 g; karmeloza natrij - 0,02 g; etanol 95% - 0,055 g; pročišćena voda - do 1 g
Rektalni supozitoriji1 supp.
aktivna tvar:
humani rekombinantni interferon alfa-2b150 000 IU
500 000 IU
1.000.000 IU
3.000.000 IU
pomoćne tvari: askorbinska kiselina - 0,0054 / 0,0081 / 0,0081 / 0,0081 g; natrijev askorbat - 0,0108 / 0,0162 / 0,0162 / 0,0162 g; alfa-tokoferol acetat - 0.055 / 0.055 / 0.055 / 0.055 g; dinatrijev edetat dihidrat - 0,0001 / 0,0001 / 0,0001 / 0,0001 g; polisorbat 80 - 0.0001 / 0.0001 / 0.0001 / 0.0001 g; kakao maslac - 0,1958 / 0,1941 / 0,1941 / 0,1941 g; slastičarske masti ili nadomjestak kakao maslaca - do 1 g

Opis oblika doziranja

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

Od bijelo-žute do žute boje, s karakterističnim mirisom lanolina.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

Prozirna, bijela masa u obliku gela sa sivkastim tonom.

Rektalni supozitoriji

Mekani oblik od bijelo-žute do žute boje. Dopuštena je heterogenost boja u obliku dodataka ili mramoriranja. U uzdužnom presjeku nalazi se udubljenje u obliku lijevka. Promjer supozitorija - ne veći od 10 mm.

farmakološki učinak

farmakodinamiku

Ljudski rekombinantni interferon alfa-2b ima antivirusna, imunomodulirajuća, antiproliferativna svojstva, inhibira replikaciju RNA i DNA virusa. Imunomodulirajuća svojstva interferona alfa-2b, poput povećane fagocitne aktivnosti makrofaga, povećana specifična citotoksičnost limfocita na ciljne stanice, određuju njegovo posredovano antibakterijsko djelovanje.

U prisutnosti pomoćnih sastojaka koji čine lijek (alfa-tokoferol acetat, limunska, benzojeva, askorbinska kiselina) povećava se specifično antivirusno djelovanje humanog rekombinantnog interferona alfa-2b, pojačava se njegov imunomodulatorni učinak (stimulacija fagocitne funkcije neutrofila u žarištima lezije), što omogućava povećati učinkovitost vlastitog imunološkog odgovora tijela na patogene mikroorganizme.

U prisutnosti askorbinske kiseline i alfa-tokoferol acetata povećava se specifično antivirusno djelovanje interferona alfa-2b, pojačava se njegov imunomodulatorni učinak, što omogućava povećanje učinkovitosti vlastitog imunološkog odgovora tijela na patogene mikroorganizme. Kada se koristi lijek, razina sekretornog IgA raste, razina IgE se normalizira, obnavlja se rad endogenog sustava interferona alfa-2b. Askorbinska kiselina i alfa-tokoferol acetat, kao visoko aktivni antioksidanti, imaju protuupalna, stabilizirajuća na membrani, a također i regenerirajuća svojstva. Utvrđeno je da kada se koristi preparat VIFERON®, ne postoje nuspojave proizašle iz parenteralne primjene interferona alfa-2b pripravaka, ne stvaraju se antitijela koja neutraliziraju antivirusnu aktivnost interferona alfa-2b. Primjena VIFERON®-a kao dijela složene terapije omogućava smanjenje terapijskih doza antibakterijskih i hormonskih lijekova, kao i smanjenje toksičnih učinaka ove terapije.

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

Za vanjsku i lokalnu upotrebu, sustavna apsorpcija interferona je mala.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

Gelna baza pruža produljeni učinak lijeka.

Rektalni supozitoriji

Kakao maslac sadrži fosfolipide koji omogućuju da se sintetički toksični emulgatori ne koriste u proizvodnji, a prisutnost polinezasićenih masnih kiselina olakšava primjenu i otapanje lijeka.

Indikacije lijeka Viferon ®

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

gripa i druge akutne respiratorne virusne infekcije u djece od 1 godine - u složenoj terapiji;

herpetičke infekcije (Herpes simplex tipa 1 i 2) kože i sluznice različitih mjesta.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripe, česte i dugotrajne akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući komplicirano bakterijskom infekcijom - u složenoj terapiji;

prevencija akutnih respiratornih virusnih infekcija, uključujući gripu;

rekurentni stenozirajući laringotraheobronhitis - u složenoj terapiji;

prevencija rekurentnog stenozirajućeg laringotraheobronhitisa;

akutna i pogoršanje kronične rekurentne herpetičke infekcije kože i sluznice, uključujući urogenitalni oblici herpetičke infekcije - u složenoj terapiji;

herpetični cervicitis u složenoj terapiji.

Rektalni supozitoriji

akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripu, uključujući komplicirana bakterijskom infekcijom, pneumonija (bakterijska, virusna, klamidijska) kod djece i odraslih - u složenoj terapiji;

zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uključujući preuranjeni: meningitis (bakterijska, virusna), sepsa, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, citomegalovirusna infekcija, enterovirusna infekcija, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu) - u složenoj terapiji;

kronični virusni hepatitis B, C, D kod djece i odraslih - u složenoj terapiji, uključujući u kombinaciji s primjenom plazmafereze i hemosorpcije u slučaju kroničnog virusnog hepatitisa izražene aktivnosti, kompliciranog cirozom jetre;

zarazne i upalne bolesti urogenitalnog trakta (klamidija, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnereloza, infekcija papiloma virusima, bakterijska vaginoza, rekurentna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) kod odraslih - u složenoj terapiji;

primarna ili ponavljajuća herpetička infekcija kože i sluznice, lokalizirani oblik, blag i umjeren tijek, uključujući urogenitalni oblik kod odraslih.

kontraindikacije

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

pojedinačna netolerancija na komponente lijeka;

djeca mlađa od 1 godine.

Topički i topički gel za rektalnu primjenu

Preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Trudnoća i dojenje

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

Budući da je uz vanjsku i lokalnu primjenu sustavna apsorpcija interferona niska, a lijek ima učinak samo na leziju, lijek VIFERON ® moguće je koristiti tijekom trudnoće i tijekom dojenja.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

Trudnoća i razdoblje dojenja nisu kontraindikacija za uporabu lijeka zbog vrlo male apsorpcije komponenata. Tijekom dojenja nemojte koristiti na području bradavica i areola.

Rektalni supozitoriji

Lijek je odobren za upotrebu od 14. tjedna trudnoće. Nema ograničenja upotrebe tijekom dojenja.

Nuspojave

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

U većini slučajeva lijek VIFERON ® se dobro podnosi. Kada se primijeni na nosnu sluznicu, nuspojave (rinoreja, kihanje, peckanje nosne sluznice) su slabe i prolazne te nestaju nakon povlačenja lijeka.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

U rijetkim je slučajevima moguć razvoj alergijskih reakcija (kožni osip, svrbež).

Rektalni supozitoriji

U rijetkim je slučajevima moguć razvoj alergijskih reakcija (kožni osip, svrbež). Te su pojave reverzibilne i nestaju nakon 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.

Interakcija

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu i gel za vanjsku i lokalnu primjenu

Rektalni supozitoriji

VIFERON ® je kompatibilan i dobro se slaže sa svim lijekovima koji se koriste u liječenju gore navedenih bolesti (antibiotici, kemoterapija, kortikosteroidi).

Doziranje i primjena

Mast za vanjsku i lokalnu primjenu

Izvana, lokalno. Za nanošenje masti koristi se pamučni tampon kao aplikator.

Za liječenje gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija, mast se nanosi u tankom sloju na sluznici nosnih prolaza. Djeca od 1 godine do 2 godine - oko 2500 IU (1 traka ne više od 0,5 cm) 3 puta dnevno; od 2 do 12 godina - oko 2500 IU (1 traka ne više od 0,5 cm) 4 puta dnevno; od 12 do 18 godina - oko 5000 IU (1 traka ne više od 1 cm) 4 puta dnevno.

Nakon nanošenja masti potrebno je masirati krila nosa kako bi lijek ravnomjerno rasporedio na sluznicu nosnih prolaza..

Trajanje liječenja je 5 dana.

Uz herpetičku infekciju, mast se nanosi u tankom sloju na lezijama 3-4 puta dnevno. Trajanje liječenja je 5-7 dana. Liječenje se preporučuje započeti odmah kada se pojave prvi znakovi oštećenja kože i sluznice (svrbež, peckanje, crvenilo). Pri liječenju rekurentnog herpesa preporučljivo je započeti liječenje u prodromalnom razdoblju ili na samom početku pojave znakova relapsa.

Otvorena aluminijska cijev čuva se u hladnjaku najviše 3 mjeseca.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu

U liječenju akutnih respiratornih virusnih infekcija, uključujući gripu, produljene i česte akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući komplicirano bakterijskom infekcijom. Traka gela duljine ne više od 0,5 cm nanosi se na prethodno osušenu površinu nosne sluznice i / ili na površinu krajnika 3–5 puta dnevno lopaticom ili pamučnim brisom / pamučnim tamponom (vidi bilješku). Tijek liječenja je 5 dana, ako je potrebno, tečaj se može produžiti.

Prevencija SARS-a, uključujući gripu. Tijekom razdoblja porasta incidencije, traka gela dužine ne više od 0,5 cm nanosi se na prethodno osušenu površinu nosne sluznice i / ili na površinu krajnika 2 puta dnevno tijekom 2-4 tjedna.

U liječenju rekurentnog stenozirajućeg laringotraheobronhitisa. Traka gela duljine ne više od 0,5 cm nanosi se na površinu krajnika lopaticom ili pamučnim tamponom / pamučnim tamponom u akutnom razdoblju bolesti 5 puta dnevno, 5-7 dana, a zatim 3 puta dnevno tijekom sljedeća 3 tjedna.

Prevencija ponavljajućeg stenozirajućeg laringotraheobronhitisa. Traka gela duljine ne više od 0,5 cm nanosi se na površinu krajnika lopaticom ili pamučnim tamponom / pamučnim pupoljkom 2 puta dnevno tijekom 3-4 tjedna, tečajevi se ponavljaju 2 puta godišnje.

U liječenju akutne i kronične rekurentne herpetičke infekcije (s pojavom prvih znakova bolesti ili tijekom razdoblja prekursora). Traka gela duljine ne više od 0,5 cm nanosi se lopaticom ili pamučnim tamponom / pamučnim tamponom na prethodno osušenu zahvaćenu površinu 3-5 puta dnevno 5-6 dana, ako je potrebno, trajanje tečaja se povećava sve dok kliničke manifestacije ne nestanu.

U složenom liječenju herpetičnog cervicitisa. 1 ml gela nanosi se pamučnim tamponom na površinu grlića maternice prethodno očišćenu od sluzi 2 puta dnevno tijekom 7 dana, ako je potrebno, trajanje tečaja može se povećati na 14 dana.

Bilješka. Gel se nanosi na sluznicu nosne šupljine nakon čišćenja nosnih prolaza, a na površini krajnika - 30 minuta nakon jela. Kada nanosite gel na palatične krajnike, ne dirajte krajnike pamučnim tamponom, već samo gelom, dok sam gel teče po površini krajnika. Kad nanesete gel na cerviks, najprije uklonite sluz i izlučevine iz žlijezda vagine i grlića maternice s pamučnim ili gaznim tamponom..

Kada se gel nanese na zahvaćena područja kože i sluznice nakon 30-40 minuta, stvara se tanki film na koji se lijek ponovo nanosi. Po želji film se može ljuštiti ili isprati vodom prije ponovne primjene lijeka.

Otvorena epruveta čuva se u hladnjaku najviše dva mjeseca. Lijek s narušenom cjelovitošću ambalaže i promijenjenom bojom nije pogodan za upotrebu.

Rektalni supozitoriji

1 supp. sadrži kao aktivnu tvar interferon alfa-2b humani rekombinant u navedenim dozama (150 000 IU, 500 000 IU, 1 000 000 IU, 3 000 000 IU).

SARS (uključujući gripu), uključujući komplicirana bakterijskom infekcijom, pneumonija (bakterijska, virusna, klamidijska) kod djece i odraslih - u složenoj terapiji. Preporučena doza za odrasle, uključujući trudnice i djecu stariju od 7 godina, je VIFERON ® 500000 IU, 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti..

Djeca ispod 7 godina, uklj. novorođenčadi i prevremeno rođene djece s gestacijskom dobi većom od 34 tjedna, preporučuje se uporaba VIFERON ® 150 000 IU, 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečaja je 5 dana.

Upotreba lijeka VIFERON® 150 000 IU po 1 nositelju preporučuje se za prerano rođenu djecu s gestacijskom dobi manjom od 34 tjedna. 3 puta dnevno nakon 8 sati dnevno tijekom 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Pauza između tečaja je 5 dana.

Zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uključujući preuranjeni: meningitis (bakterijska, virusna), sepsa, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, CMV infekcija, enterovirusna infekcija, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu) - u složenoj terapiji. Preporučena doza za novorođenčad, uključujući nedonoščadi s gestacijskom dobi većom od 34 tjedna, - lijek VIFERON ® 150 000 IU dnevno u toku jedne supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati. Tečaj liječenja je 5 dana.

Nedonoščadi s gestacijskom dobi manjom od 34 tjedna preporučuje se korištenje lijeka VIFERON® 150 000 IU dnevno tijekom 1 supp. 3 puta dnevno nakon 8 sati. Tečaj liječenja je 5 dana.

Preporučeni broj tečajeva za razne zarazne i upalne bolesti: sepsa - 2-3 tečaja, meningitis - 1-2 tečaja, herpetička infekcija - 2 tečaja, enterovirusna infekcija - 1-2 tečaja, CMV infekcija - 2-3 tečaja, mikoplazmoza, kandidijaza uključujući visceralni, 2-3 tečaja. Pauza između tečaja je 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti..

Kronični virusni hepatitis B, C, D kod djece i odraslih - u složenoj terapiji, uključujući u kombinaciji s primjenom plazmafereze i hemosorpcije u kroničnom virusnom hepatitisu izraženog djelovanja, kompliciranog cirozom jetre. Preporučena doza za odrasle je VIFERON ® 3,000,000 IU, 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati svaki dan 10 dana, zatim 3 puta tjedno svaki drugi dan 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određuje se kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima..

Za djecu do 6 mjeseci preporučuje se 300 000–500 000 IU dnevno; od 6 do 12 mjeseci - 500 000 IU / dan.

Za djecu od 1 godine do 7 godina preporučuje se 3 000 000 IU / m 2 / dan; stariji od 7 godina - 5.000.000 IU / m 2 / dan.

Lijek se koristi 2 puta dnevno nakon 12 sati prvih 10 dana dnevno, zatim 3 puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određuje se kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima..

Izračunavanje dnevne doze lijeka za svakog pacijenta vrši se množenjem preporučene doze za određenu starost s površinom tijela izračunato nomogramom za izračunavanje površine tijela prema visini i težini prema Garfordu, Terryju i Rourkeu. Proračun pojedinačne doze provodi se dijeljenjem izračunate dnevne doze s 2 primjene, dobivena vrijednost se zaokružuje na dozu čepića.

U slučaju kroničnog virusnog hepatitisa izražene aktivnosti i ciroze jetre, prije plazmafereze i / ili hemosorpcije, uporaba VIFERON-a 150 000 IU preporučuje se djeci mlađoj od 7 godina; 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 14 dana.

Zarazne i upalne bolesti urogenitalnog trakta (klamidija, CMV infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnerelloza, papiloma virusna infekcija, bakterijska vaginoza, ponavljajuća vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) u odraslih, uključujući trudnice, u složenoj terapiji. Preporučena doza za odrasle je VIFERON ® 500000 IU, 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 5-10 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti..

Trudnicama iz drugog tromjesečja trudnoće (počevši od 14. tjedna gestacije) preporučuje se korištenje lijeka VIFERON ® 500000 IU za 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno 10 dana, zatim 9 dana 3 puta s intervalom od 3 dana (4. dan), 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati, a zatim svaka 4 tjedna do isporuke - lijek VIFERON ® 150 000 IU za 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Ako je potrebno, prije porođaja (od 38. gestacijskog tjedna) naznačena je uporaba lijeka VIFERON® 500000 IU u 1 čepiću. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Primarna ili rekurentna herpetička infekcija kože i sluznice, lokalizirani oblik, blag i umjeren tijek, uključujući urogenitalni oblik kod odraslih, uključujući trudnice. Preporučena doza za odrasle je VIFERON ® 1.000.000 IU, 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 10 ili više dana s ponavljajućom infekcijom. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti. Liječenje se preporučuje započeti odmah kada se pojave prvi znakovi oštećenja kože i sluznice (svrbež, peckanje, crvenilo). Pri liječenju rekurentnog herpesa preporučljivo je započeti liječenje u prodromalnom razdoblju ili na samom početku manifestacije znakova relapsa.

Trudnicama iz drugog tromjesečja trudnoće (počevši od 14. tjedna gestacije) preporučuje se korištenje lijeka VIFERON ® 500000 IU za 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno 10 dana, zatim 9 dana 3 puta s intervalom od 3 dana (4. dan), 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati, a zatim svaka 4 tjedna do isporuke - lijek VIFERON ® 150 000 IU za 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 5 dana. Ako je potrebno, prije isporuke (od 38. gestanskog tjedna) naznačeno je uzimanje lijeka VIFERON® 500000 IU u 1 supp. 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno tijekom 10 dana.

Predozirati

posebne upute

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i drugih aktivnosti. Nije instalirano.

Obrazac za puštanje

Mast za vanjsku i lokalnu upotrebu, 40.000 IU / g. 12 g u aluminijskoj cijevi. 1 cijev u paketu kartona.

Gel za vanjsku i lokalnu upotrebu, 36000 IU / g. 12 g u aluminijskoj cijevi. 1 cijev u paketu kartona.

Supozitoriji za rektalnu primjenu, 150 000 IU, 500 000 IU, 1 000 000 IU, 3 000 000 IU. 5 ili 10 supp. u blister pakiranjima od PVC / PVC. 1 blister pakiranje od 10 supp. ili 2 blister pakiranja od 5 supp. u paketu kartona.

Proizvođač

FERON LLC, Rusija. 123098, Moskva, st. Gamalei, 18.

Viferon® (500 000 IU)

Upute za uporabu

 • ruski
 • қазақша

Trgovački naziv

Međunarodno vlasničko ime

Oblik doziranja

Rektalni čepići, 150.000 IU, 500.000 IU, 1.000.000 IU, 3.000.000 IU

Sastav

Jedna supozitorija sadrži

aktivna tvar - interferon alfa-2b humani rekombinant 150.000 IU, 500.000 IU, 1.000.000 IU, 3.000.000 IU,

pomoćne tvari: askorbinska kiselina, natrijev askorbat, alfa-tokoferol acetat, dinatrijev edetat dihidrat, polisorbat-80, kakao maslac, konditorska mast ili zamjena kakao maslaca.

Opis

Meci u obliku metka od bijelo-žute do žute boje. Dopuštena je heterogenost boja u obliku dodataka ili mramoriranja. U uzdužnom presjeku nalazi se udubljenje u obliku lijevka. Promjer čepića nije veći od 10 mm.

Farmakoterapijska skupina

Imunomodulatori. Interferoni. Interferon alfa-2b.

ATX kod L03AB05

Farmakološka svojstva

Pharamokokinetics

Rektalna upotreba VIFERON® potiče veću cirkulaciju interferona u krvi nego intravenskom ili intramuskularnom primjenom humanog rekombinantnog interferona alfa-2b.

Smanjenje razine interferona u serumu 12 sati nakon primjene lijeka VIFERON® zahtijeva njegovu ponovljenu primjenu.

Analiza dinamike sadržaja endogenog interferona u prijevremeno rođene djece s gestacijskom dobi manjom od 34 tjedna pokazuje potrebu za unošenjem lijeka VIFERON® 3 puta dnevno nakon 8 sati.

farmakodinamiku

Ljudski rekombinantni interferon alfa-2b ima izražena antivirusna, antiproliferativna i imunomodulirajuća svojstva.

Složen sastav lijeka izaziva niz novih učinaka: u prisutnosti askorbinske kiseline i tokoferol acetata povećava se specifično antivirusno djelovanje humanog rekombinantnog interferona alfa-2b, povećava se njegov imunomodulatorni učinak na T i B limfocite, norma imunolobulina E se normalizira, a funkcionira endogeni interferonski sustav, nema nuspojava koje se javljaju kod parenteralne primjene interferonskih pripravaka. Utvrđeno je da kada se VIFERON® koristi tijekom dvije godine, ne stvaraju se antitijela koja neutraliziraju antivirusnu aktivnost humanog rekombinantnog interferona alfa-2b, rad endogenog interferonskog sustava se normalizira.

Indikacije za uporabu

zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uključujući nedonoščad (u sklopu složene terapije)

akutne respiratorne virusne infekcije (SARS), pneumonija (bakterijska, virusna, klamidijska), meningitis, sepsa, specifična intrauterina infekcija (klamidija, herpes, citomegalija, enterovirusna infekcija, visceralna kandidijaza, mikoplazmoza)

kronični virusni hepatitis B, C, D kod djece i odraslih (u sklopu složene terapije), kao i u kombiniranoj viferonoterapiji s plazmaferezom i hemosorpcijom kroničnog virusnog hepatitisa s izraženim stupnjem aktivnosti i cirozom jetre

urogenitalna infekcija u trudnica (klamidija, genitalni herpes, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnereloza, infekcija papiloma virusima, bakterijska vaginoza, ponavljajuća vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza) kao sredstvo za korekciju interferona

gripa i druge akutne respiratorne virusne bolesti, uključujući one komplicirane bakterijskim infekcijama kod odraslih (u sklopu složene terapije)

Doziranje i primjena

Lijek se koristi rektalno..

Za djecu mlađu od 7 godina propisano je VIFERON® 150 000 IU, za djecu stariju od 7 godina i odrasle osobe VIFERON® 500 000 IU.

VIFERON® 1.000.000 IU, VIFERON® 3.000.000 IU propisan je prvenstveno za liječenje virusnog hepatitisa kod djece i odraslih..

U složenom liječenju različitih zaraznih i upalnih bolesti u novorođenčadi, uključujući nedonoščad

VIFERON® 150 000 IU za novorođenčad propisan je 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati. Tijek liječenja je 5 dana.

Preporučeni broj tečajeva za razne zarazne i upalne bolesti novorođenčadi, uključujući nedonoščad:

SARS - 1 tečaj, pneumonija (bakterijska - 1-2 tečaja, virusna - 1 tečaj, klamidijal - 1 tečaj), sepsa - 2-3 tečaja, meningitis - 1-2 tečaja, herpetička infekcija - 2 tečaja, infekcija enterovirusom - 1- 2 tečaja, citomegalovirusna infekcija - 2-3 tečaja, mikoplazmoza - 2-3 tečaja.

Interval između tečaja je 5 dana..

Nedonoščadi s gestacijskom dobi manjom od 34 tjedna VIFERON® 150 000 IU propisan je po 1 čepiće 3 puta dnevno nakon 8 sati. Tijek liječenja je 5 dana.

U složenom liječenju kroničnog virusnog hepatitisa B, C, D kod djece i odraslih, kao i u kombiniranoj viferonoterapiji s plazmaferezom i hemosorpcijom kroničnog virusnog hepatitisa s izraženim stupnjem aktivnosti i cirozom jetre

Djeca s kroničnim virusnim hepatitisom, lijek je propisan u sljedećim dobnim dozama:

dnevna doza do 6 mjeseci od 300 000 IU,

od 6 do 12 mjeseci - 500 000 IU-1 000 000 IU (ovisno o visini i težini),

od 1 godine do 3 godine - 1.000.000 IU-2.000.000 IU,

od 3 do 7 godina - 2 000 000 IU - 3 000 000 IU,

stariji od 7 godina - 4.000.000 IU-5.000.000 IU.

Ujutro i navečer moguće je koristiti različite doze, na primjer: ujutro - 1 milijun IU, noću 500 tisuća IU. Lijek se koristi 2 puta dnevno nakon 12 sati prvih 10 dana dnevno, zatim tri puta tjedno svaki drugi dan tijekom 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određuje se kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima. Djeca s jakim virusnim hepatitisom izraženog stupnja aktivnosti i cirozom jetre prije plazmafereze i / ili hemosorpcije pokazano je da lijek koriste 14 dana dnevno, po 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati (za djecu mlađu od 7 godina VIFERON® 150 000 IU, djeca starija od 7 godina - VIFERON® 500000 IU).

Odraslim osobama s kroničnim virusnim hepatitisom propisuju se VIFERON® 3,000,000 IU, 1 čepiće 2 puta dnevno svaki dan u trajanju od 10 sati, a zatim tri puta tjedno svaki drugi dan u trajanju od 6-12 mjeseci. Trajanje liječenja određuje se kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima..

Kao sredstvo za korekciju interferona u trudnica s urogenitalnom infekcijom (klamidija, genitalni herpes, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnereloza, infekcija papiloma virusima, bakterijska vaginoza, rekurentna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza)

U složenoj terapiji trudnica s urogenitalnom infekcijom od 28 do 34 tjedna gestacije koristi se VIFERON® 150 000 IU, 1 čepiće 2 puta na dan svakih 12 sati svaki drugi dan (10 čepića po tečaju). Od 35 tjedana prije isporuke, VIFERON® 500000 IU koristi se dnevno, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati tijekom 5 dana.

Samo 7 tečajeva tijekom 12 tjedana, počevši od 28. tjedna gestacije, pauza između tečaja - 7 dana. Trajanje liječenja određuje se kliničkom učinkovitošću i laboratorijskim parametrima..

U složenom liječenju gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih bolesti, uključujući one komplicirane bakterijskom infekcijom kod odraslih

Nanesite VIFERON® 500000 IU, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno. Tijek liječenja je 5 dana.

Nuspojave

Rijetko, alergijske reakcije (kožni osip i svrbež). Te su pojave reverzibilne i nestaju nakon 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.

kontraindikacije

preosjetljivost na aktivnu komponentu ili pomoćne tvari

razdoblje trudnoće do 28 tjedana

Interakcije s lijekovima

VIFERON® je kompatibilan i dobro se slaže sa svim lijekovima koji se koriste u liječenju ovih bolesti (antibiotici, kemoterapija, glukokortikosteroidi, imunosupresivi).

posebne upute

Trudnoća i dojenje

Lijek je odobren za upotrebu od 28. tjedna trudnoće.

Nema ograničenja upotrebe tijekom dojenja.

Značajke učinka lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasnih mehanizama

Utjecaj ljudskog rekombinantnog interferona alfa-2b u obliku čepića (VIFERON®) na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasnih mehanizama nije utvrđen.

Predozirati

Nije prijavljeno predoziranje.

Obrazac za puštanje i pakiranje

Na 10 čepića u blister trak ambalaži od filma polivinilklorida i polivinilklorida (PVC / PVC).

Za 1 pakiranje u obliku blistera s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavite u pakiranje kartona.

Uvjeti skladištenja

Čuvati na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C, na tamnom mjestu. Čuvati izvan dohvata djece.!

Rok trajanja

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Proizvođač

LLC FERON. 123098, Moskva, st. Gamalei, 18.

Telefon / faks (499) 193-30-60.

Vlasnik potvrde o registraciji

LLC FERON. 123098, Moskva, st. Gamalei, 18.

Telefon / faks (499) 193-30-60.

Adresa organizacije koja prihvaća potraživanja od potrošača u Republici Kazahstan

Republika Kazahstan, 050059 Almaty, ul. Samal-2, kuća 56 A.

Viferon: upute za uporabu

Opis

Meci u obliku metka od bijelo-žute do žute boje. Dopuštena je heterogenost boja u obliku dodataka ili mramoriranja. U uzdužnom presjeku nalazi se udubljenje u obliku lijevka. Promjer čepića nema više.

Sastav lijeka

1 čepiće Viferon 150.000 ME sadrži aktivnu tvar: interferon alfa-2b humani rekombinantni 150.000 ME, pomoćne tvari: askorbinska kiselina, natrijev askorbat, α-tokofenil acetat, dinatrijev edetat dihidrat, polisorbat-80, kakao maslac, konditorski masti ili nadomjestak kakao maslaca.

1 čepiće Viferon 500000 ME sadrži aktivnu tvar: interferon alfa-2b humani rekombinantni 500000 ME, pomoćne tvari: askorbinska kiselina, natrijev askorbat, α-tokofenil acetat, dinatrijev edetat dihidrat, polisorbat-80, kakao maslac, konditorski masti ili nadomjestak kakao maslaca.

1 čepiće Viferon 1000000 ME sadrži aktivnu tvar: interferon alfa-2b humani rekombinantni 1000000 ME, pomoćne tvari: askorbinska kiselina, natrijev askorbat, α-tokofenil acetat, dinatrijev edetat dihidrat, polisorbat-80, kakao maslac, konditorski masti ili nadomjestak kakao maslaca.

1 čepiće Viferon 3000000 ME sadrži aktivnu tvar: interferon alfa-2b humani rekombinant 3000000 ME, pomoćne tvari: askorbinska kiselina, natrijev askorbat, α-tokofenil acetat, dinatrijev edetat dihidrat, polisorbat-80, kakao maslac, konditorski masti ili nadomjestak kakao maslaca.

Farmakoterapijska skupina

PBX Kod: L03AB01

Interferon alfa-2b humani rekombinant, koji je aktivna tvar lijeka Viferon, rektalni čepići, ima antivirusna, imunomodulirajuća posredovana antibakterijska i antiproliferativna svojstva. Protivvirusni učinak interferona alfa-2b posreduje aktiviranjem niza unutarćelijskih enzima koji inhibiraju virusnu replikaciju. Imunomodulatorni učinak očituje se, prije svega, pojačavanjem reakcija imunološkog sustava posredovanih stanicama. Interferon povećava citotoksičnost T-limfocita, prirodnih stanica ubojica, fagocitnu aktivnost makrofaga, potiče diferencijaciju T-pomagača, štiti T-stanice od apoptoze. Imunomodulatorni učinak interferona posljedica je i utjecaja na proizvodnju određenog broja citokina (interleukini, interferon gama). Svi ovi učinci interferona mogu posredovati u njegovom terapijskom djelovanju..

Vlastita ispitivanja farmakokinetike interferona alfa-2b u sastavu lijeka Viferon, rektalni supozitoriji nisu provedena, podaci o sustavnoj apsorpciji nisu dostupni. Postoje zasebni literaturni podaci koji opisuju sistemsku apsorpciju interferona tijekom rektalnog davanja supozitorija koji sadrže interferon alfa-2b.

Indikacije za uporabu

u složenom liječenju različitih zaraznih i upalnih bolesti djece, uključujući novorođenčad i nedonoščad: akutne respiratorne virusne infekcije, uključujući gripu, uključujući one komplicirane bakterijskom infekcijom, pneumoniju (bakterijsku, virusnu, klamidijsku), meningitis (bakterijsku, virusnu), sepsu, intrauterina infekcija (klamidija, herpes, citomegalovirusna infekcija, enterovirusna infekcija, kandidijaza, uključujući visceralnu, mikoplazmozu);

u kompleksnoj terapiji kod odraslih, uključujući trudnice, s urogenitalnom infekcijom (klamidija, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnereloza, infekcija papiloma virusima, bakterijska vaginoza, rekurentna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza), primarne ili ponavljajuće mukokutane infekcije i oblik, blagi i umjereni tijek, uključujući urogenitalni oblik;

u složenom liječenju akutnih respiratornih virusnih infekcija, uključujući gripu, uključujući one komplicirane bakterijskom infekcijom kod odraslih.

Doziranje i primjena

Lijek se koristi rektalno. 1 supozitorij sadrži ljudski rekombinantni interferon alfa-2b kao aktivnu tvar u navedenim dozama (150 000 ME, 500 000 ME, 1,000,000 ME, 3,000,000 ME).

U složenom liječenju različitih zaraznih i upalnih bolesti novorođenčadi, uključujući nedonoščad: novorođenčadi, uključujući nedonoščad s gestacijskom dobi većom od 34 tjedna, propisuje se Viferon 150 000 ME dnevno, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati. Tijek liječenja je 5 dana.

VIFERON® 150 000 ME propisuje se po 1 čepiće 3 puta dnevno svakih 8 sati prijevremeno rođenom djetetu s gestacijskom starošću manjom od 34 tjedna. Tečaj liječenja je 5 dana.

Preporučeni broj tečajeva za razne zarazne i upalne bolesti djece, uključujući novorođenčad i nedonoščad: ARVI, uključujući gripu, uključujući one komplicirane bakterijskom infekcijom - 1-2 tečaja;

upala pluća (bakterijska, virusna, klamidijska) - 1-2 tečaja, sepsa - 2-3 tečaja,

meningitis - 1-2 tečaja, herpes infekcija - 2 tečaja, enterovirusna infekcija - 1-2 tečaja, citomegalovirusna infekcija - 2-3 tečaja, mikoplazmoza, kandidijaza, uključujući visceralnu, - 2-3 tečaja. Pauza između tečaja je 5 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti..

U složenoj terapiji kod odraslih, uključujući trudnice, s urogenitalnom infekcijom (klamidija, citomegalovirusna infekcija, ureaplazmoza, trihomonijaza, gardnereloza, infekcija papiloma virusima, bakterijska vaginoza, rekurentna vaginalna kandidijaza, mikoplazmoza), s primarnim ili rekurentnim mukokutanoznim infekcijama (herpes-mukozne infekcije) lokalizirani oblik, blag i umjeren tijek, uključujući urogenitalni oblik).

Odraslim osobama, s gore navedenim infekcijama, osim herpetičkih, propisuje se Viferon 500 000 ME, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati, tečaj je 5-10 dana. Prema kliničkim indikacijama, terapija se može nastaviti s pauzama između tečaja od 5 dana.

Uz herpetičku infekciju propisuje se Viferon 1000000 ME, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati. Tečaj liječenja je 10 dana ili više s ponavljajućom infekcijom. Liječenje se preporučuje započeti odmah kada se pojave prvi znakovi oštećenja kože i sluznice (svrbež, peckanje, crvenilo). U liječenju rekurentnog herpesa preporučljivo je započeti liječenje

u prodromalnom razdoblju ili na samom početku manifestacije znakova relapsa.

U trudnica s urogenitalnom infekcijom, uključujući herpes infekciju, u II tromjesečju trudnoće (počevši od 14. tjedna) - Viferon 500 000 ME, 1 čepiće svakih 12 sati (2 puta dnevno) 10 dana, zatim 1 čepiće svakih 12 sati ( 2 puta dnevno) dva puta tjedno - 10 dana. Zatim se nakon 4 tjedna daju preventivni tečajevi Viferona 150 000 ME, 1 čepiće svakih 12 sati tijekom 5 dana, preventivni tečaj se ponavlja svaka 4 tjedna. Ako je potrebno, moguće je provesti tečaj liječenja prije porođaja..

U složenom liječenju akutnih respiratornih virusnih infekcija, uključujući gripu, uključujući one komplicirane bakterijskom infekcijom kod odraslih

Nanesite Viferon 500000 ME, 1 čepiće 2 puta dnevno nakon 12 sati dnevno. Tijek liječenja je 5-10 dana.

Nuspojava

U rijetkim je slučajevima moguć razvoj alergijskih reakcija (kožni osip, svrbež). Te su pojave reverzibilne i nestaju nakon 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.

kontraindikacije

Preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Predozirati

Mjere predostrožnosti

Lijek je odobren za upotrebu od 14. tjedna trudnoće.

U liječenju primarnih ili rekurentnih herpes infekcija, ne preporučuje se upotreba lijeka Viferon, rektalni čepići u sljedećim slučajevima:

s uobičajenim, atipičnim i generaliziranim oblicima herpetičke infekcije;

u prisutnosti kliničkih znakova atopijskog dermatitisa, ekcema, seboroičnog dermatitisa, benignog obiteljskog pemfigusa Gugerot-Haley;

s tumorima kože;

s mentalnim poremećajima koji zahtijevaju antidepresivne terapije, sredstva za smirenje ili hospitalizaciju;

s neutropenijom manjom od 1,5 × 109;

s trombocitopenijom manjom od 90 000 / μl;

kod bolesti povezanih s oslabljenom funkcijom imunološkog sustava.

Interakcija s drugim lijekovima

Viferon, rektalni čepići, kompatibilan je i dobro se slaže sa svim lijekovima koji se koriste u liječenju gore navedenih bolesti (antibiotici, kemoterapija, glukokortikosteroidi).

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i angažiranje

ostale aktivnosti

Uvjeti skladištenja

Čuvati na 2 do 8 ° C.

Čuvati izvan dohvata djece..

Rok trajanja - 2 godine..

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.