logo

Aknekutan

Aknekutan

Sastav

Kemijski sastav Aknekutana prvenstveno ovisi o obliku otpuštanja lijeka. Jedna kapsula veličine 3 ili 1 sadrži 8, odnosno 16 mg. visoko aktivni spojevi izotretinoina.

Osim toga, sastav lijeka uključuje takve pomoćne tvari kao što su: rafinirano sojino ulje, kompleksi tvari Gellutsir 50/13 (esteri stearinske kiseline, glicerol i polietilen oksid), kao i Span0 (esteri sorbitola i oleinske kiseline).

Školjka kapsule sadrži titanov dioksid, želatinu, crveni željezni oksid i indigo karmin (10 mg.).

Obrazac za puštanje

Tvrde želatinske kapsule, smeđe br. 3 (8 mg.) Ili br. 1 (10 mg.). Sadržaj kapsula je voštana pasta, koju karakterizira narančasto-žuta boja. U kartonskom pakovanju može biti 1,2,4, kao i 7 blistera s 14 kapsula ili 2,3,5,6,9 blistera s 10 ili 14 kapsula.

farmakološki učinak

Lijek ima protuupalne i antisboroične sposobnosti, a ima i regenerativni učinak na kožu.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Zbog prisutnosti izotretinoina u lijekovima, Aknekutan poboljšava kliničku sliku u teškim oblicima akni koji nisu podložni drugim vrstama terapijskog liječenja. Iako točan mehanizam djelovanja aktivnog spoja nije potpuno razumljiv, lijek pomaže suzbiti aktivnost lojnih žlijezda..

Budući da je sebum najbolje okruženje za razvoj štetnih bakterija Propionibacterium acnes, koje uzrokuju stvaranje akni, smanjenje veličine lojnih žlijezda i smanjenje njihove aktivnosti dovodi do usporavanja bakterijske kolonizacije duktata..

Aknekutan djeluje na akne, inhibirajući proliferaciju sebocita, vraćajući na taj način staničnu diferencijaciju, istodobno potičući regeneraciju. Izotretinoin sadržan u lijeku ima protuupalni učinak na kožu.

Indikacije za uporabu

Glavne kontraindikacije lijeka su:

 • razdoblje dojenja;
 • trudnoća;
 • zatajenje jetre;
 • hiperlipidemija;
 • preosjetljivosti;
 • hipervitaminoza A.

Aknekutan se ne preporučuje za upotrebu u liječenju djece mlađe od 12 godina. Savjetuje se oprez liječenju pacijentima koji pate od dijabetes melitusa, alkoholizma, kao i oštećenog metabolizma lipida, s pretilošću i depresijom..

Nuspojave

Pri uporabi lijeka mogu se pojaviti simptomi hipervitaminoze A, to jest suha koža, konjuktivitis, krvarenje iz nosne šupljine, promuklost glasa, netolerancija na kontaktne leće. Aknekutan može izazvati takve dermatološke reakcije kao što su: ljuštenje kože, znojenje, paronihija, svrbež i osip, dermatitis, onihodstrofija, fotoosjetljivost, kao i pogoršanje akni.

Uz to, nuspojave pri korištenju Aknekutana mogu se primijetiti:

 • probavni sustav, na primjer, proljev, krvarenje, bolest desni, pankreatitis;
 • središnji živčani sustav - mučnina, glavobolja, oštećenje vida, napadaji;
 • osjetilni organi - fotofobija, kseroftalmija, keratitis, neuritis, oštećenje sluha;
 • dišnog sustava i izražava se u bronhospazmu
 • krvožilni sustav u obliku neutropenije, anemije, leukopenije, smanjenja hematokrita.

Upute za uporabu Aknekutana (Metoda i doziranje)

Kapsule s aktivnim spojem lijeka najbolje je uzimati uz obroke ne više od 2 puta dnevno. Doziranje aknekutana ovisi o težini bolesti i zdravstvenom stanju pacijenta. Preporučena početna doza je 0,4 mg. za svaki kilogram tjelesne težine dnevno.

U teškim oblicima akni, doziranje lijeka može se povećati na najviše 2 mg. za svaki kilogram tjelesne težine dnevno. Potpuna remisija u bolesnika uočena je otprilike 24 dana uporabe lijeka. Posebnu pozornost na doziranje lijeka treba posvetiti bolesnicima s zatajenjem bubrega..

Predozirati

Uz predoziranje Aknekutana, pojavljuju se simptomi hipervitaminoze skupine A. Da bi se uklonile negativne posljedice neusklađenosti s preporučenom dozom lijeka, potrebno je obaviti ispiranje želuca i prekinuti upotrebu lijeka.

Interakcija

Učinkovitost Aknekutana može smanjiti antibiotike povezane sa serijom tetraciklina. Da biste izbjegli opekline, ne uzimajte lijekove koji povećavaju fotoosjetljivost na lijek. Rizik od razvoja hipervitaminoze tipa A povećava retinoide, koji se također ne preporučuju za upotrebu s ovim lijekom.

Izotretinoin sadržan u pripravku može oslabiti učinkovitost kontraceptiva s malom količinom progesterona. Kako bi se isključila povećana iritacija, Aknekutan se ne koristi zajedno s keratolitičkim lijekovima.

Uvjeti prodaje

Dostupno u ljekarnama na recept.

Uvjeti skladištenja

Lijek se čuva na temperaturi od 25 C, na mjestu zaštićenom od svjetlosti..

Rok trajanja

posebne upute

Prije neposrednog početka i tijekom terapijskog liječenja Aknekutanom, potrebno je pratiti funkciju jetre, kao i razinu lipida, triglicerida i jetrenih enzima.

Tijekom liječenja lijekom, pacijentima se preporučuje izbjegavanje izravnog sunčevog svjetla i zanemarivanje vlaživača, kao i korištenje proizvoda koji pomažu u sprječavanju suhe kože i usana.

Ne preporučuje se pribjegavati laserskom liječenju ili kemijskoj dermoabraziji dok koristite lijek.

Lijek može utjecati na koncentraciju pozornosti, tako da pri vožnji Aknekutana treba biti oprezan..

analoga

Među sličnim lijekovima se mogu prepoznati:

Što je bolje aknekutan ili roaccutane

Što se tiče kemijskog sastava, oblika otpuštanja i učinka lijeka, ti su lijekovi međusobno slični, razlika između Aknekutana i Roaccutana je samo u količini aktivnog spoja sadržanog u jednoj kapsuli lijeka. Roaccutane može sadržavati do 20 mg. izotretinoin, stoga se Acnecutan smatra nježnijom alternativom i istodobno učinkovitim lijekom protiv akni.

Za djecu

Ne koristi se u liječenju djece mlađe od 12 godina..

U trudnoći (i dojenju)

Aknekutan je zabranjeno koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Recenzije o Aknekutanu

Možemo reći da je velika većina recenzija o Aknekutanu na forumima pozitivna. Međutim, ne slažu se svi s ovim lijekom, budući da ima mnogo nuspojava. Uz to, neki pregledi pacijenata koji govore o kratkoročnom učinku skupog lijeka sumnjaju u istinske prednosti ovog lijeka..

Aknekutan cijena, gdje kupiti

Cijena Aknekutana (kapsule 16 mg., 30 kom.) U nekim regijama može doseći 2500 rubalja. Ovo je prilično skup lijek..

Lijek možete kupiti u Moskvi (kapsule od 8 mg. 30 kom.) U prosjeku za 1100-1200 rubalja.

Acnecutan ® (aknekutan)

Djelatna tvar:

Sadržaj

Farmakološka skupina

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Sastav

kapsule1 kapa.
aktivne tvari:
izotretinoin8/16 mg
pomoćne tvari: Gelyutsir ® 50/13 (mješavina estera stearinske kiseline polietilen oksida i glicerina) - 96/192 mg; rafinirano sojino ulje - 52/104 mg; Span 80 ® (sorbitan oleat - miješani esteri oleinske kiseline i sorbitola) - 8/16 mg
kapsula, 8 mg: tijelo i kapa - želatina, željezo boja oksid crvena (E172), titan dioksid (E171)
kapsula, 16 mg: kućište - želatina, titanov dioksid (E171); poklopac - želatina, titanijev dioksid (E171), žuta boja željezovog oksida (E172), indigo karmin (E132)

Opis oblika doziranja

Kapsule, 8 mg: tvrda, želatina, veličina br. 3, smeđa.

Kapsule, 16 mg: tvrda, želatina, veličina br. 1, tijelo je bijelo, poklopac je zelene boje.

Sadržaj kapsula je voštana žuto-narančasta pasta.

farmakološki učinak

farmakodinamiku

Izotretinoin je stereoizomer potpuno trans retinoične kiseline (tretinoin).

Točan mehanizam djelovanja izotretinoina još nije utvrđen, međutim, utvrđeno je da je poboljšanje kliničke slike teških oblika akni povezano s suzbijanjem aktivnosti lojnih žlijezda i histološki potvrđenim smanjenjem njihove veličine. Sebum je glavni supstrat za rast Propionibacterium acnes, stoga smanjenje stvaranja sebuma inhibira bakterijsku kolonizaciju kanala.

Aknekutan ® inhibira proliferaciju sebocita i djeluje na akne, obnavljajući normalan proces diferencijacije stanica, potiče regeneracijske procese.

Osim toga, dokazano je protuupalno djelovanje izotretinoina na koži..

farmakokinetika

Budući da je kinetika izotretinoina i njegovih metabolita linearna, njegova se koncentracija u plazmi tijekom terapije može predvidjeti na temelju podataka dobivenih nakon pojedinačne doze. Ovo svojstvo lijeka također sugerira da ne utječe na aktivnost mikrosomalnih jetrenih enzima koji su uključeni u metabolizam lijekova..

Velika bioraspoloživost lijeka Aknekutan ® nastaje zbog velikog udjela otopljenog izotretinoina u lijeku i može se povećati ako se lijek uzima s hranom.

U bolesnika s aknama nakon uzimanja 80 mg izotretinoina na prazan želudac Cmaksimum u ravnoteži plazme bilo je 310 ng / ml (raspon 188–473 ng / ml), Tmaksimum - 2-4 sata. Koncentracija izotretinoina u plazmi je 1,7 puta veća nego u krvi, zbog lošeg prodiranja izotretinoina u crvene krvne stanice. Komunikacija s proteinima plazme (uglavnom s albuminom) - 99,9%.

Css izotretinoin u krvi u bolesnika s teškim aknama koji su uzimali 40 mg lijeka 2 puta dnevno kretao se u rasponu od 120 do 200 ng / ml. Koncentracija 4-okso-izotretinoina (glavnog metabolita) u ovih bolesnika bila je 2,5 puta veća od koncentracije izotretinoina.

Koncentracija izotretinoina u epidermi je 2 puta niža nego u serumu.

Metabolizira se stvaranjem 3 glavna biološki aktivna metabolita - 4-okso-izotretinoin (glavni), tretinoin (potpuno trans-retinoična kiselina) i 4-okso-retinoin, kao i manje značajni metaboliti, koji uključuju i glukuronide. Budući da se inotrotiinoin i tretinoin in vivo reverzibilno pretvaraju jedni u druge, metabolizam tretinoina povezan je s metabolizmom izotretinoina. 20-30% doze izotretinoina metabolizira se izomerizacijom. U farmakokinetici izotretinoina kod ljudi enterohepatička recirkulacija može igrati značajnu ulogu..

Studije in vitro pokazale su da je nekoliko izoenzima citokroma P450 uključeno u pretvorbu izotretinoina u 4-okso-izotretinoin i tretinoin, dok nijedan izoform ne djeluje dominantno. Izotretinoin i njegovi metaboliti ne utječu značajno na aktivnost izoenzima citokroma P450.

T1/2 terminalna faza izotretinoina - prosječno 19 sati; za 4-okso-izotretinoin - prosječno 29 sati.

Izotretinoin se izlučuje bubrezima i žuči u približno jednakim količinama.

Odnosi se na prirodne (fiziološke) retinoide. Koncentracije endogene retinoida vraćaju se otprilike 2 tjedna nakon prestanka uzimanja lijeka.

Posebne skupine bolesnika

Poremećena funkcija jetre. Budući da su podaci o farmakokinetikama lijeka u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ograničeni, izotretinoin je kontraindiciran za uporabu u ovoj skupini bolesnika.

Poremećena bubrežna funkcija. Blaga do umjerena bubrežna insuficijencija ne utječe na farmakokinetiku izotretinoina.

Indikacije Aknekutan ®

teški oblici akni (nodularno-cistični, konglobat, s rizikom nastanka ožiljaka);

akne ne podliježu drugim vrstama terapije.

kontraindikacije

preosjetljivost na lijek ili njegove komponente;

istodobna terapija tetraciklinom;

trudnoća, utvrđena i planirana (moguće teratogeni i embriotoksični učinci);

razdoblje dojenja;

djeca mlađa od 12 godina.

Mjere opreza: dijabetes; povijest depresije; pretilosti; kršenje metabolizma lipida; alkoholizam.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća - apsolutna kontraindikacija za terapiju Aknekutanom ®.

Ako dođe do trudnoće (unatoč mjerama opreza) tijekom liječenja ili u roku od mjesec dana nakon završetka terapije, postoji vrlo visok rizik od rođenja djeteta s ozbiljnim malformacijama.

Izotretinoin je lijek s jakim teratogenim učinkom. Ako se trudnoća dogodi tijekom razdoblja kada žena uzima izotretinoin oralno (u bilo kojoj dozi, pa čak i nakratko), postoji vrlo veliki rizik da rodi dijete s oštećenjem u razvoju. Aknekutan ® je kontraindiciran ženama u rodnoj dobi, osim ako stanje žene ne ispunjava sve sljedeće kriterije:

- pacijent bi trebao imati teški oblik akni koji je otporan na uobičajene metode liječenja;

- pacijent mora točno razumjeti i slijediti upute liječnika;

- pacijenta treba obavijestiti liječnik o opasnosti od trudnoće tijekom liječenja Aknekutanom, u roku od mjesec dana nakon njega i potrebi hitne konzultacije u slučaju sumnje na trudnoću;

- pacijenta treba upozoriti na moguću neučinkovitost kontracepcije;

- pacijent mora potvrditi da razumije suštinu mjera opreza;

- pacijent treba razumjeti potrebu i kontinuirano koristiti učinkovite metode kontracepcije 1 mjesec prije liječenja Aknekutanom, tijekom liječenja i 1 mjesec nakon završetka (vidjeti „Interakcija“); poželjno je istodobno koristiti dvije različite metode kontracepcije, uključujući i zapreku;

- pacijentica bi trebala dobiti negativan rezultat pouzdanog testa trudnoće u roku od 11 dana prije uzimanja lijeka; test trudnoće toplo se preporučuje mjesečno tijekom liječenja i 5 tjedana nakon završetka terapije;

- pacijentica bi trebala započeti liječenje Aknekutanom ® tek 2. - 3. dana sljedećeg normalnog menstrualnog ciklusa;

- pacijent bi trebao razumjeti potrebu za obaveznim posjetom liječniku svakog mjeseca;

- u liječenju relapsa, pacijentica mora stalno koristiti iste učinkovite metode kontracepcije 1 mjesec prije početka liječenja Aknekutanom ®, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon završetka, a također podvrgnuti istom pouzdanom testu trudnoće;

- pacijentica bi trebala u potpunosti razumjeti potrebu mjera opreza i potvrditi svoje razumijevanje i želju za primjenom pouzdanih kontraceptiva koje je preporučio njezin liječnik.

Upotreba kontracepcijskih sredstava prema gornjim uputama tijekom liječenja izotretinoinom treba preporučiti čak i onim ženama koje obično ne koriste kontracepcijske metode zbog neplodnosti (s izuzetkom pacijenata koji su podvrgnuti histerektomiji), amenoreje ili prijavljuju da nemaju seks.

Liječnik mora biti siguran da:

- pacijent pati od teških akni (nodularno-cistični, konglobat ili s rizikom od ožiljaka) ili akne ne reagiraju na druge vrste terapije;

- negativan rezultat pouzdanog testa trudnoće dobiven je prije uzimanja lijeka, tijekom terapije i 5 tjedana nakon završetka terapije (datumi i rezultati testa trudnoće moraju biti dokumentirani);

- pacijent koristi najmanje jednu, poželjno dvije učinkovite metode kontracepcije, uključujući barijeru, unutar 1 mjeseca prije početka liječenja Aknekutanom ®, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon završetka postupka;

- pacijentica je u stanju razumjeti i ispuniti sve gore navedene zahtjeve za prevenciju trudnoće;

- pacijent ispunjava sve gore navedene uvjete.

Test za trudnoću

U skladu s postojećom praksom, u prva 3 dana menstrualnog ciklusa treba napraviti test trudnoće s minimalnom osjetljivošću od 25 mIU / ml.

Prije početka terapije:

- da bi se isključila moguća trudnoća prije upotrebe kontracepcije, liječnik mora registrirati rezultat i datum početnog ispitivanja trudnoće. U bolesnica s nepravilnom menstruacijom, vrijeme za test za trudnoću ovisi o seksualnoj aktivnosti, to treba učiniti 3 tjedna nakon nezaštićenog odnosa. Liječnik treba obavijestiti pacijenta o načinima kontracepcije;

- Test trudnoće provodi se danom imenovanja lijeka Aknekutan ® ili 3 dana prije pacijentovog posjeta liječniku. Specijalist treba zabilježiti rezultate ispitivanja. Lijek se može propisati samo pacijentima koji primaju učinkovitu kontracepciju najmanje 1 mjesec prije početka liječenja Aknekutanom.

Tijekom terapije:

- pacijent treba vidjeti liječnika svakih 28 dana. Potreba za mjesečnim testom trudnoće određuje se u skladu s lokalnom praksom i uzimajući u obzir seksualne aktivnosti, prethodne menstrualne nepravilnosti. Ako postoje dokazi, test trudnoće obavlja se na dan posjete ili 3 dana prije posjeta liječniku, rezultati ispitivanja moraju se zabilježiti.

- 5 tjedana nakon završetka terapije, provodi se test koji isključuje trudnoću.

Recept za Aknekutan ® za ženu sposobnu za rađanje djeteta može se propisati samo za 30 dana liječenja, a za nastavak terapije potreban je novi recept liječnika. Test trudnoće, propisivanje i priprema preporučuju se istog dana..

Ako, unatoč poduzetim mjerama opreza, trudnoća i dalje nastupi tijekom liječenja Aknekutanom ® ili u roku od mjesec dana nakon njegovog prestanka, postoji vrlo visok rizik od teških malformacija fetusa.

Ako dođe do trudnoće, terapija Aknekutanom ® prekida se. Preporučljivost održavanja trudnoće treba razgovarati s liječnikom specijaliziranim za teratologiju.

Budući da je izotretinoin izrazito lipofilni, vrlo je vjerojatno da će preći u majčino mlijeko. Zbog mogućih nuspojava, Aknekutan ® se ne smije propisati dojiljama.

Muški bolesnici

Postojeći podaci govore da je kod žena izloženost lijeku dobivenom iz sjemena i sjemenske tekućine muškaraca koji uzimaju Aknekutan ® nedovoljna za očitavanje teratogenih učinaka Aknekutana ®..

Muškarci bi trebali isključiti mogućnost uzimanja lijeka od drugih osoba, posebno žena.

Nuspojave

Većina nuspojava ovisi o dozi. Obično su nuspojave reverzibilne nakon prilagodbe doze ili povlačenja lijeka, ali neke mogu potrajati i nakon prekida liječenja.

Simptomi povezani s hipervitaminozom A: suha koža, sluznica, uključujući usne (cheilitis), nosna šupljina (krvarenje), grkljan i grkljan (promuklost), oči (konjuktivitis, reverzibilno zamagljivanje rožnice i netolerancija na kontaktne leće).

Na dijelu kože i njenih dodataka: ljuštenje kože dlanova i stopala, osip, svrbež, eritem lica / dermatitis, znojenje, piogeni granulomi, paronihija, onihidrofija, pojačani rast granulacijskog tkiva, trajno stanjivanje kose, reverzibilno opadanje kose, fulminantni oblici akni, hirsutizam hiperpigmentacija, fotoosjetljivost, blaga trauma kože. Na početku liječenja može doći do pogoršanja akni koja traje nekoliko tjedana.

Iz mišićno-koštanog sustava: bolovi u mišićima s povećanjem razine CPK u serumu ili bez njega, bolovi u zglobovima, hiperostoza, artritis, kalcifikacija ligamenta i tetiva, tendonitis.

Sa strane središnjeg živčanog sustava i mentalne sfere: pretjerani umor, glavobolja, povišeni intrakranijalni tlak (pseudotumor mozga: glavobolja, mučnina, povraćanje, oštećenje vida, oticanje vidnog živca), konvulzivni napadaji, rijetko depresija, psihoza, samoubilačke misli.

Na strani osjetilnih organa: kseroftalmija, pojedinačni slučajevi oštećenja vida, fotofobija, oslabljena tamna prilagodba (smanjenje ozbiljnosti sumračnog vida); rijetko - kršenje percepcije boje (događa se nakon povlačenja lijeka), lentikularna katarakta, keratitis, blefaritis, konjuktivitis, iritacija oka, optički neuritis, edem optičkog živca (kao manifestacija intrakranijalne hipertenzije); gubitak sluha pri određenim frekvencijama zvuka, poteškoće s nošenjem kontaktnih leća.

Iz probavnog trakta: suha oralna sluznica, krvarenje desni, upala desni, mučnina, proljev, upalna bolest crijeva (kolitis, ileitis), krvarenje, pankreatitis (posebno s istodobnom hipertrigliceridemijom - iznad 800 mg / dL). Opisani su rijetki slučajevi pankreatitisa sa smrtnim ishodom. Prolazno i ​​reverzibilno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza, pojedinačni slučajevi hepatitisa. U mnogim slučajevima promjene nisu nadilazile uobičajeni raspon i vraćale se na početne pokazatelje tijekom liječenja, međutim, u nekim je situacijama bilo potrebno smanjiti dozu ili otkazati Aknekutan ®.

Na dijelu dišnog sustava: rijetko - bronhospazam (češće u bolesnika s poviješću bronhijalne astme).

U dijelu krvnog sustava: anemija, smanjeni hematokrit, leukopenija, neutropenija, povećani ili smanjeni broj trombocita, ubrzani ESR.

Laboratorijski pokazatelji: hipertrigliceridemija, hiperkolesterolemija, hiperuricemija, smanjeni HDL; rijetko - hiperglikemija. Tijekom primjene lijeka Aknekutan ® prijavljeni su slučajevi novo dijagnosticiranog dijabetesa melitusa. Neki pacijenti, posebno oni s intenzivnim fizičkim naporom, opisali su pojedinačne slučajeve povećane aktivnosti CPK u serumu.

Iz imunološkog sustava: lokalne ili sistemske infekcije uzrokovane gram-pozitivnim patogenima (Staphylococcus aureus).

Ostalo: limfadenopatija, hematurija, proteinurija, vaskulitis (Wegenerova granulomatoza, alergijski vaskulitis), reakcije sistemske preosjetljivosti, glomerulonefritis.

Teratogeni i embriotoksični učinci: prirođene malformacije - hidro- i mikrocefalija, nerazvijenost kranijalnih živaca, mikroftalmija, malformacije CCC-a, paratireoidne žlijezde, koštane malformacije - nerazvijenost falangiranja prsta, lubanje, vratni kralježnici, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, bedrene kosti, tetiva dijelovi lubanje, rascjep nepca, slaba lokacija pretkutnjaka, nerazvijenost pretkutnjaka, nerazvijenost ili potpuna odsutnost vanjskog slušnog otvora, kila mozga i leđne moždine, fuzija kostiju, spajanje prstiju i nožnih prstiju, oštećen razvoj timusne žlijezde; smrt fetusa u perinatalnom razdoblju, prijevremeno rođenje, pobačaj; prerano zatvaranje zona rasta epifize; u pokusu sa životinjama - feokromocitom.

Interakcija

Tetraciklinski antibiotici, kortikosteroidi smanjuju učinkovitost.

Istodobna primjena s lijekovima koji povećavaju fotoosjetljivost (uključujući sulfonamide, tetracikline, tiazidne diuretike) povećava rizik od sunčanja.

Istodobna primjena s drugim retinoidima (uključujući acitretin, tretionin, retinol, tazaroten, adaptale) povećava rizik od hipervitaminoze A.

Izotretinoin može oslabiti učinkovitost progesteronskih pripravaka, stoga ne smijete koristiti kontraceptive koji sadrže male doze progesterona.

Kombinacija s lokalnim keratolitičkim lijekovima za liječenje akni nije preporučljiva zbog mogućeg porasta lokalne iritacije.

Budući da tetraciklini povećavaju rizik od povećanja intrakranijalnog tlaka, istodobna primjena izotretinoina je kontraindicirana.

Doziranje i primjena

Unutra, po mogućnosti uz obroke, 1-2 puta dnevno.

Terapijska učinkovitost Aknekutan® i njegove nuspojave ovise o dozi i variraju u različitih bolesnika. Zbog toga je potrebno pojedinačno odabrati dozu tijekom liječenja.

Početna doza lijeka Aknekutan ® iznosi 0,4 mg / kg / dan, u nekim slučajevima i do 0,8 mg / kg / dan. U teškim oblicima bolesti ili u bolesnika s aknama u tijelu može biti potrebna doza do 2 mg / kg dnevno.

Optimalna kumulativna doza je 100-120 mg / kg. Kompletna remisija obično se postiže u 16-24 tjedna. S lošom tolerancijom preporučene doze, liječenje se može nastaviti s nižom dozom, ali dulje.

U većine bolesnika, akne u potpunosti nestaju nakon jednog tijeka liječenja.

Uz relaps, drugi je tijek liječenja moguć u istim dnevnim i kumulativnim dozama. Drugi tečaj propisan je prije 8 tjedana nakon prvog, jer poboljšanje može kasniti.

Kod teškog kroničnog zatajenja bubrega početnu dozu treba smanjiti na 8 mg / dan.

Predozirati

Simptomi: mogući razvoj hipervitaminoze A.

Liječenje: u prvih nekoliko sati nakon predoziranja možda će biti potrebno ispiranje želuca.

posebne upute

Preporučuje se nadzirati rad jetre i razinu jetrenih enzima prije liječenja, 1 mjesec nakon njegovog početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili kako je naznačeno. Primijećeno je prolazno i ​​reverzibilno povećanje jetrenih transaminaza, u većini slučajeva unutar normalnih vrijednosti. Ako razina jetrenih transaminaza premašuje normu, potrebno je smanjiti dozu lijeka ili ga otkazati. Također biste trebali odrediti razinu lipida u serumu natašte prije liječenja, 1 mjesec nakon početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili kako je naznačeno. Tipično se koncentracija lipida normalizira nakon smanjenja doze ili povlačenja lijeka, kao i nakon dijeta. Potrebno je kontrolirati klinički značajan porast triglicerida, jer njihov porast iznad 800 mg / dl ili 9 mmol / l može biti popraćen razvojem akutnog pankreatitisa, moguće fatalnim.

Uz trajnu hipertrigliceridemiju ili simptome pankreatitisa, Aknekutan ® treba prekinuti.

U rijetkim slučajevima pacijenti koji su primali Aknekutan ® opisali su depresiju, psihotične simptome i vrlo rijetko pokušaje samoubojstva. Iako nije utvrđena njihova uzročno-posljedična veza s uporabom lijeka, posebna pažnja mora biti posvećena bolesnicima s poviješću depresije, a sve bolesnike treba nadzirati zbog depresije tijekom liječenja lijekom, ako je potrebno uputiti ih odgovarajućem stručnjaku. Međutim, povlačenje lijeka Aknekutan ® možda neće dovesti do nestanka simptoma, pa će biti potreban daljnji nadzor i liječenje od strane stručnjaka..

U rijetkim slučajevima, na početku terapije, primjećuje se pogoršanje akni, koje nestaje u roku od 7-10 dana bez prilagodbe doze.

Kada propisivate lijek bilo kojem pacijentu, potrebno je prvo pažljivo procijeniti omjer moguće koristi i rizika.

Pacijentima koji primaju Aknekutan ® preporučuje se koristiti hidratantnu mast ili kremu za tijelo, balzam za usne za smanjenje suhe kože na početku terapije.

Zbog pozadine uzimanja lijeka Aknekutan ®, bolovi u mišićima i zglobovima mogući su porast razine CPK u krvnom serumu što može biti popraćeno smanjenjem tolerancije na intenzivnu fizičku aktivnost.

Izbjegavajte duboku kemijsku dermabraziju i lasersko liječenje pacijenata tijekom liječenja Aknekutanom ®, kao i unutar 5-6 mjeseci nakon liječenja, zbog mogućnosti pojačanog ožiljka na netipičnim mjestima i pojave hiper- i hipopigmentacije. Tijekom liječenja Aknekutanom ® i 6 mjeseci nakon njega, nemoguće je izvesti uklanjanje dlačica primjenom voska zbog rizika odvajanja epiderme, razvoja ožiljaka i dermatitisa..

Budući da kod nekih pacijenata može doći do smanjenja oštrine vida, koje ponekad potraje i nakon završetka terapije, bolesnike treba obavijestiti o mogućnosti ovog stanja, preporučujući da budu oprezni prilikom vožnje noću. Stanje oštrine vida mora se pažljivo nadzirati. Suha konjunktiva očiju, zamućenje rožnice, pogoršanje noćnog vida i keratitis obično nestaju nakon prekida lijeka. Sa suhom sluznicom očiju možete koristiti aplikacije hidratantne masti za oči ili pripravak s umjetnim suzama. Potrebno je nadzirati bolesnike sa suhom konjuktivom kako bi se spriječio mogući razvoj keratitisa. Bolesnike koji se žale na vid treba uputiti oftalmologu i razmotriti preporučljivost prekida lijeka Aknekutan ®. Ako ne podnosite kontaktne leće tijekom terapije, koristite naočale.

Učinci solarne insolacije i UV terapije trebaju biti ograničeni. Ako je potrebno, koristite kremu za sunčanje s visokom vrijednošću zaštitnog faktora (najmanje 15 SPF).

Rijetki slučajevi razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor mozga), uključujući uz kombiniranu upotrebu s tetraciklinima. Kod takvih bolesnika Aknekutan ® treba odmah povući..

Tijekom terapije Aknekutanom ® može se javiti upalna bolest crijeva. U bolesnika s teškom hemoragičnom prolivom, Aknekutan ® treba odmah povući.

Opisani su rijetki slučajevi anafilaktičkih reakcija koje su se dogodile tek nakon prethodne vanjske primjene retinoida. Teške alergijske reakcije diktiraju potrebu za povlačenjem lijeka i pomnim nadzorom pacijenta.

Pacijenti iz skupine visokog rizika (s dijabetesom, pretilošću, kroničnim alkoholizmom ili oštećenim metabolizmom masti) mogu zahtijevati češće laboratorijsko praćenje glukoze i lipida tijekom liječenja Aknekutan ®. Ako imate ili sumnjate na dijabetes, preporučuje se češće određivanje razine glikemije..

Pacijentima dijabetičarima preporučuje se češće nadzirati glukozu u krvi..

Tijekom razdoblja liječenja i u roku od 30 dana nakon njegova završetka potrebno je potpuno isključiti uzorkovanje krvi od potencijalnih davatelja kako bi se u potpunosti isključila mogućnost da ova krv dođe do trudnica (visoki rizik od razvoja teratogenih i embriotoksičnih učinaka).

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (prilikom uzimanja prve doze).

Obrazac za puštanje

Kapsule, 8 mg, 16 mg. 10 ili 14 čepova. u PVC blisteru obloženom aluminijskom folijom. 2, 3, 5, 6, 9 ili 10 bl. 10 čepova. ili 1,2, 4 ili 7 bl. 14 čepova. u kartonskoj kutiji.

Proizvođač

"SMB TEHNOLOGIJA S.A.". Rue du Park Industrial 396900 Marsh-en-Famenn, Belgija.

Vlasnik potvrde o registraciji: JADRAN-GALENSKI LABORATORIES a.o., Svilno 20, 51000 Rijeka, Hrvatska.

Zahtev za kvalitetu lijeka treba poslati na adresu predstavništva YADRAN-GALENSKY LABORATORIES a.o. u Rusiji: 119330, Moskva, Lomonosovsky Prospect, 38, of. trideset.

Tel./fax: (495) 970-18-82; (495) 970-18-83.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Uvjeti skladištenja lijeka Aknekutan ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja lijeka Aknekutan ®

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Aknekutan

Ocjena 4.2 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Acnecutan (Acnecutan): 12 pregleda liječnika, 12 pregleda pacijenata, upute za uporabu, analozi, infografike, 1 oblik otpuštanja.

Liječnici recenzije o aknekutanu

Ocjena 5.0 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Aknekutan je lijek izbora za liječenje umjerenih do teških akni. Ovaj lijek je jedno od najučinkovitijih sredstava u liječenju ove bolesti. Nije namijenjen samo-lijeku, kao ima određene kontraindikacije i nuspojave. Lijek treba propisati pod strogim nadzorom liječnika!

Ocjena 3.8 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Ovaj lijek za liječenje teških oblika akni i rozaceje dugo je na tržištu i zauzeo je svoju dostojnu nišu. Nažalost, mnogi se pacijenti boje početi piti izotretinoin zbog mnogih nuspojava opisanih u uputama i, naravno, zbog nezadovoljnih pregleda na internetskim portalima. Ali odmah ću reći da još nisam imao nijednog pacijenta koji bi ga ipak odlučio odbiti iz bilo kojeg razloga. Lijek daje brz i vidljiv učinak. Učinkovitost od oko 90 posto izliječi akne. Znatno smanjena masnoća i post-akne.

Cijena je velika. Čak i uz dobro izbalansiranu prehranu, svaka druga strana pokazuje takve nuspojave kao što su suha koža, kosa i sluznica. Ponekad bol u trbuhu i mučnina. Glavni nedostatak je što pacijenti trebaju biti strogo zaštićeni od neželjene trudnoće, jer je trudnoća Acnecutanom 100% pobačaja.

Vrijedan konkurent Roaccutaneu (generički), cijena je niža.

Ocjena 4.2 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Ovo je trenutno najučinkovitiji lijek za liječenje akni. Budući da je mehanizam djelovanja lijeka suzbijanje proliferacije sebocita, aktivnost lojnih žlijezda se smanjuje i njihova veličina opada.

Sve slučajeve kada mi je lijek propisivao, u svojoj sam praksi držao pod kontrolom, a to je dovelo do vrlo dobrih rezultata. Upaljeni elementi prošli, novi elementi se nisu pojavili. Ali prilikom propisivanja ovog lijeka potrebno je uzeti u obzir bolesti gastrointestinalnog trakta, kontrolirati biokemiju krvi, a lijek može imati i teratogeni učinak. Doza lijeka ovisi o težini pacijenta i ozbiljnosti postupka. Čini mi se da te lijekove treba češće propisati liječnicima i ne bojati se nuspojava.

Ocjena 4.2 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Jedna od vrijednih generika sistemskog izotretinoina. Zbog proizvodne tehnologije, poboljšana bioraspoloživost i smanjena ovisnost o unosu hrane, što je važno, jer je tijek terapije višemjesečan, a redoviti "propust" retinoida zbog pogrešaka u preporukama za prijem utječe na kumulativnu dozu i može biti jedan od uzroka ponovne pojave. Dobar farmakoekonomski učinak. Do sada ga smatram najboljim među dostupnim genericima.

Nuspojave ne prelaze deklarirane. Obično je to teški cheilitis, ostali su izuzetno rijetki.

Ocjena 4.2 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Lijek izbora u liječenju umjerenih do teških akni, kod bolesnika s ovisnošću o ožiljcima. Tretman Aknekutan daje izvrstan i trajan učinak.

Teške nuspojave, poput cheilitisa i suhoće, ali uz savjet liječnika, u potpunosti se uklanjaju. Trebate stalno nadgledanje od strane liječnika. Dugi tijek liječenja.

Ocjena 4.2 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Aknekutan - teška artiljerija u naprednim slučajevima akni. Kapsule za sistemsku upotrebu. Jedini radni alat koji utječe na sve dijelove patogeneze akni. Ima učinak sušenja i matiranja, nosi se s masnim vlasištem, kosa duže ostaje čista. Podložno preporukama za njegu kože, dobra tolerancija. Upotrebljivost.

Potrebno je kontrolirati liječnika tijekom cijelog tijeka liječenja (do 1 godine, ovisno o dozi i tjelesnoj težini pacijenta). Važno je pratiti biokemiju krvi za praćenje stanja jetre i bubrega, koristiti provjerene i pouzdane kontraceptive (apsolutno se ne mogu koristiti pri planiranju trudnoće). S traumom kože - dugo zarastanje "rane".

Ocjena 5.0 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Lijek ima seboregulacijski učinak, djelujući na patogenetske mehanizme akni, masne seboreje i drugih stanja, popraćene proširenim porama i prekomjernim izlučivanjem sebuma..

Teške nuspojave, potreba za potpisivanjem informiranog dobrovoljnog pristanka prilikom propisivanja lijeka, operacija, kozmetičkih postupaka praćenih traumom na koži, trudnoća kontraindicirana je 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja lijeka.

Ocjena 2,1 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Učinkovit lijek za liječenje teških oblika akni, može se uzimati mnogo mjeseci.

Ima prilično izražene nuspojave koje se povećavaju istodobno s trajanjem lijeka. Prilično visoki troškovi.

Upotreba u teškim oblicima akni. Uzmi pod strogim liječničkim nadzorom, ne bavite se liječenjem.

Ocjena 4.6 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Lijek "Aknekutan" dokazao se u liječenju teških oblika akni koji su otporni na druge vrste terapije. U svojoj praksi široko koristim ovaj lijek za liječenje akni. Uz točan izračun doze daje izvrsne rezultate.

Od opaženih nuspojava: suha koža, heilitis, fotoosjetljivost.

Prilikom propisivanja terapije Aknekutanom potrebno je potpisati informirani dobrovoljni pristanak pacijenta.

Ocjena 2.9 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Lijek se uspješno koristi za liječenje teških oblika akni koji su otporni na druge metode terapije..

Lijek ima niz mogućih nuspojava, propisan je pod strogom kontrolom testova rada jetre, zahtijeva poštivanje režima doziranja i rasporeda, uz dijetu i odgovarajuću kućnu njegu.

Ocjena 5.0 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

Koristi se za teške oblike akni (nodularno-cistični, konglobat, s rizikom nastanka ožiljaka); akne ne podliježu drugim vrstama terapije.

Ima niz nuspojava i kontraindikacija, obvezno je konzultirati liječnika. Pod strogim nadzorom liječnika i s oprezom, lijek se daje osobama sklonim depresiji, alkoholizmu, suicidnim sklonostima, oboljelim od pretilosti i dijabetesa.

Ocjena 5.0 / 5
efikasnost
Kvaliteta cijena
Nuspojave

"Aknekutan" inhibira proliferaciju sebocita i djeluje na akne, obnavljajući normalan proces diferencijacije stanica, potiče regenerativne procese. Osim toga, dokazano je protuupalno djelovanje izotretinoina na koži, uključujući ICH..

Obavezno dajte informirani pristanak pacijentima reproduktivne dobi i kontraindikacije za traumatične manipulacije na licu, kako tijekom uzimanja lijeka, tako i tijekom 6 mjeseci nakon.

Lidos tehnologija. Lijek za liječenje akni. Sintetski analog vitamina A. Poboljšanje kliničke slike teških oblika akni povezano je sa suzbijanjem aktivnosti lojnih žlijezda.

Recenzije pacijenata o aknekutanu

Akne su se počele penjati vrlo dugo. Ali još uvijek nisam mogao skupiti snagu i doći do dermatologa. Stalno sam pronalazio neke izgovore i pokušavao se liječiti svim vrstama losiona i masti. Ali nije bilo učinka. Ali nekoliko godina neuspješne borbe ipak me odvelo u ordinaciju dermatologa. I ovdje želim savjetovati svima koji iz nekog razloga odgađaju posjet liječniku, ne odgađaju! Samo liječnik može utvrditi težinu bolesti i razumjeti kako i na koji je način najbolje liječiti. Osobno, moj tretman je bio u obliku kapsula. Vidio "Aknekutan" na bazi izotretionina. Ovo je sistemski retinoid. Ako netko ne zna, retinoidi se propisuju u ozbiljnim situacijama. Kad se sami više ne možete riješiti akni. Ali vrlo je učinkovit! Barem je Aknekutan. Neću razgovarati o drugim retinoidima. Prošlo je gotovo godinu dana od kada sam završio liječenje. Akne su prošle, a dosad nije došlo do ponovne pojave. Nadam se da neće)

Kad sam došao u ljekarnu kupiti lijekove, teško sam mogao izgovoriti naziv lijeka, jer sam otišao kupiti po savjete s Interneta. Jednostavno nisam išao kod liječnika sa svojim aknama, kao što sam sramežljiv. Hvala Bogu, ispostavilo se da je to bio vrlo učinkovit lijek i nisam morao još jednom izlaziti vani kako bih plašio ljude svojim aknama. Ovim kapsulama znatno sam se riješio crne glave na koži lica i postalo je puno čistije, ako bih mogao fotografirati rezultat prije i poslije, sigurno bih ga bacio da vam pokažem. Cijena je, usput, vrlo dobra, svatko si može priuštiti kupnju lijeka.

Pozdrav, borim se s aknama oko 4 godine. Nakon što sam napunila 18 godina, otišla sam dermatologu, isprva mi je propisala neku vrstu masti, uslijed toga ona je bila neučinkovita, a onda su mi propisali „Aknekutan“. Ovaj lijek je poput mača s dva oštrica, vrlo je učinkovit, ali ovdje se pojavljuju drugi problemi. Prvo započnite s velikom dozom od 2 - 3 tablete od 16 grama - to će biti veliki udarac za vaše tijelo, koža će se isušiti (mogu biti iritacije), mogu se pojaviti problemi s bubrezima, morate stalno vlažiti usne. Zabranjeno je uzimati alkohol (ali, istina, saznao sam tek na kraju tečaja). Ali ovaj je lijek najučinkovitiji na tržištu..

Unatoč dugoj prijelaznoj dobi, akne na licu su se odjednom počele pojavljivati, i svaki put sve više i više - obraćao sam se endokrinologu, savjetovao je "Aknekutan" - analog jednog učinkovitog lijeka protiv akni, ali s puno nuspojava. Odlučio sam se za "Aknekutan", jer sam pročitao recenzije da je neuobičajeno učinkovit u čišćenju lica, a manje je nuspojava. Prošla sam tri tečaja Aknekutana, uslijed čega sam se potpuno riješila akni, nakon tretmana je neko vrijeme prošlo i učinak je fiksiran. Od nuspojava na kojima je naišla jaka suha koža.

U početku nisam očekivao nikakav poseban wow efekt od Aknekutana. Pogotovo nakon što je prošao mjesec dana, a rezultat nije da se nije pojavio, već je postao još gori. Ali nakon razgovora s liječnikom, pozitivno sam se prilagodio i nastavio uzimati! I nakon nekog vremena akne su stvarno počele prolaziti.

U liječenju akni koristio sam razne metode i sredstva. Većina vanjskih lijekova daje samo privremeni, simptomatski učinak. Kada su problemi s kožom postali noćna mora života, počeo sam razmišljati o uzimanju sistemskih retinoida. Odmah napominjem da sam koristio Sotret i Aknekutan. Ovdje ću reći o "Aknekutanu". Kad sam prvi put pročitao popis nuspojava i kontraindikacija, odlučio sam da to nije za mene i opet sam pojurio na vanjske lijekove i alternativnu medicinu. Kako je vrijeme prolazilo, bolest nije nestajala, postali su me više zainteresirani za recenzije o „Aknekutanu“, a u njima nisam našao gotovo ništa što piše u uputama. Sumnjajući neko vrijeme, obratila se dermatologu s čvrstom namjerom da se liječi retinoidima. Liječnik nije odvraćao, propisao je tečaj, izračunao dozu, prošao sam potrebne testove i počeo je dugačak tečaj. Vidljiva poboljšanja uslijedila su nakon prva tri tjedna, unatoč pogoršanju koje je nastupilo u prvom tjednu prijema i trajalo je oko 10 dana. Čitav tečaj trajao je sedam mjeseci, od nuspojava - suhe usne do peckanja i ljuštenja gornjeg sloja, suhoće oko usta, praćene pilingom čestica kože. Sve ove nevolje djelomično su izglađene ovlaživačima. Tečaj liječenja je završen, s vremena na vrijeme iskaču sitni, brzo prolazeći prištići, a prema rezultatima analiza gastrointestinalni trakt je normalan.

Već šest mjeseci me ne muče akne otkad sam završio tečaj Aknekutan. Dakle, vrlo dobar lijek. Glavna stvar je pohađati tečaj do samog kraja. To je izuzetno važno. Inače od njega neće biti smisla. Za praktično nadgledanje tijeka liječenja postoji cool aplikacija. To se zove "Aknekutan". Pokazuje koliko ste dozu skupili i koliko vam je preostalo do kraja tečaja. Tamo prenosim svoje slike.

Akne su prava suženja! Sreća za one iz kojih iskaču samo na nešto što se ne jede, ili na djevojke prije ovih dana. Ali cjelovita. kad ih stalno imaš. Tada stvarno treba liječenje. Liječim se Aknekutanom. Sada se završava treći mjesec. Ova je tema cool, ali dugačka. Iako se pitam? Uz tako naprednu fazu akni, kao što je moja, trebao bih biti zadovoljan da postoji barem nešto što mi može pomoći! Ukratko, čemu se vodim! Ako i vi volite moju punu. onda idite dermatologu! Preporučujem da se odmah raspitate o "Aknekutanu", ako već trebate ozbiljno liječenje, onda je ovaj lijek vrlo dobar.

Popila sam tečaj „Aknekutana“ i postala sam najsretnija! Ljudi, stvarno! Jako sam sretan! Nisam vidio kožu čistom, pa čak ni otprilike 5 godina! Ovo je super droga! Hvala, hvala što ste pronašli rješenje za ljude poput mene!

Znam problema problema protiv akni iz prve ruke, osim narodnih lijekova, pribjegavam i lijekovima. Bilo koji lijek koji kupim protiv akni ne djeluje odmah, ali šteta. Želim da moje lice postane savršeno u samo tjedan dana. Što se tiče Aknekutana, on stvarno djeluje uz svakodnevnu i dugoročnu upotrebu, ali neće raditi odmah. Ako vam je potreban rezultat, onda ništa bolje od Aknekutana (barem za mene), ali trebali biste shvatiti da upotreba treba biti kontinuirana nekoliko tjedana. Moja ocjena je 5, jer zasigurno djeluje.

Aknekutan je moj jedini spas. Imao sam ogroman kompleks zbog akni na licu. Ništa, ni profesionalno čišćenje, ni kozmetika, ni lijekovi, ni posebne prehrane nisu donijeli pravi rezultat. Jako mi je drago što sam slučajno naišla na ovaj lijek u ljekarni. Nigdje nije bilo, jer su se akne upravo stekle. Rezultat nije odmah bio uočljiv. Ali nakon mjesec dana, slika se počela crtati na bolje. Nakon još 2 mjeseca, lice mi je postalo savršeno. Učinak i trajni rezultat vrlo su zadovoljni. Preporučujem svima koji boluju od akni!

Probao sam različita sredstva, i skupa i jeftina. Ništa nije dalo željene rezultate. A moja je tetka preporučila "Aknekutan", rekla da je sama uspjela se gotovo u potpunosti riješiti akni i mitesera. Ali upozorila je da može doći do alergijske reakcije, pa nemojte biti ljubomorni. Od početka upotrebe nisu bili vidljivi posebni rezultati. Više se nisam nadao rezultatu. Ali nakon 3-4 mjeseca praktički sam se riješila akni! I sada, kad me prijatelji pitaju zašto imam tako savršeno lice, kažem da je to zasluga Aknekutana. Moja ocjena je 5.

Otpustite obrasce

DoziranjePakiranjeskladištenjeProdajaRok trajanja
četrnaest; 20; trideset; 28; 56; 60; 90; jedna stotina

Upute za uporabu aknekutana

Farmakologija

Lijek za liječenje akni. Izotretinoin je stereoizomer potpuno trans retinoične kiseline (tretinoin).

Točan mehanizam djelovanja izotretinoina još nije utvrđen, ali je utvrđeno da je poboljšanje kliničke slike teških akni povezano s suzbijanjem aktivnosti lojnih žlijezda i histološki potvrđenim smanjenjem njihove veličine.

Sebum je glavni supstrat za rast Propionibacterium acnes, stoga smanjenje stvaranja sebuma inhibira bakterijsku kolonizaciju kanala. Aknekutan inhibira proliferaciju sebocita i djeluje na akne, obnavljajući normalan proces diferencijacije stanica, potiče regeneracijske procese. Osim toga, dokazano je protuupalno djelovanje izotretinoina na koži..

farmakokinetika

Budući da je kinetika izotretinoina i njegovih metabolita linearna, njegove koncentracije u plazmi tijekom terapije mogu se predvidjeti na temelju podataka dobivenih nakon pojedinačne doze. Ovo svojstvo lijeka također sugerira da ne utječe na aktivnost mikrosomalnih jetrenih enzima koji su uključeni u metabolizam lijekova..

Velika bioraspoloživost Aknekutana posljedica je velikog udjela otopljenog izotretinoina u lijeku, a može se povećati ako se lijek uzima s hranom. U bolesnika s aknama Cmaksimum u ravnotežnom stanju nakon uzimanja izotretinoina u dozi od 80 mg na prazan želudac bila je 310 ng / ml (raspon 188-473 ng / ml), a postignuta je nakon 2-4 sata. Koncentracija izotretinoina u plazmi je 1,7 puta veća nego u krvi zbog lošeg prodiranja izotretinoina do crvenih krvnih zrnaca.

Vezanje na proteine ​​plazme (uglavnom s albuminom) - 99,9%.

Css izotretinoin u krvi u bolesnika s teškim oblicima akni koji su uzimali lijek od 40 mg 2 puta dnevno, kretao se u rasponu od 120 ng / ml do 200 ng / ml. Koncentracije 4-okso-izotretinoina (glavnog metabolita) u tih bolesnika bile su 2,5 puta veće od onih. Koncentracija izotretinoina u epidermi je 2 puta niža nego u serumu.

Metabolizira se stvaranjem 3 glavna biološki aktivna metabolita - 4-okso-izotretinoin (glavni metabolit), tretinoin (potpuno trans-retinoična kiselina) i 4-okso-retinoin, kao i manje značajni metaboliti, koji uključuju i glukuronide. Budući da se inotrotiinoin i tretinoin in vivo reverzibilno pretvaraju jedni u druge, metabolizam tretinoina povezan je s metabolizmom izotretinoina. 20-30% doze izotretinoina metabolizira se izomerizacijom. Enterohepatička cirkulacija može igrati značajnu ulogu u farmakokinetici izotretinoina kod ljudi..

Studije in vitro pokazale su da je nekoliko enzima citokroma P450 uključeno u pretvorbu izotretinoina u 4-okso-izotretinoin i tretinoin. Štoviše, niti jedan izoform, naizgled, ne igra dominantnu ulogu. Izotretinoin i njegovi metaboliti ne utječu značajno na aktivnost enzima citokroma P450.

T1/2 terminalna faza za izotretinoin je u prosjeku 19 sati1/2 terminalna faza za 4-okso-izotretinoin prosječno 29 sati.

Izotretinoin se izlučuje bubrezima i žuči u približno jednakim količinama. Odnosi se na prirodne (fiziološke) retinoide. Koncentracije endogene retinoida vraćaju se otprilike 2 tjedna nakon prestanka uzimanja lijeka.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Budući da su podaci o farmakokinetikama lijeka u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ograničeni, izotretinoin je kontraindiciran u ovoj skupini bolesnika.

Blaga do umjerena bubrežna insuficijencija ne utječe na farmakokinetiku izotretinoina.

Obrazac za puštanje

Tvrde želatinske kapsule, veličine br. 3, smeđe; sadržaj kapsule - voštana žuto-narančasta pasta.

1 kapa.
izotretinoin8 mg

Pomoćne tvari: Gelyutsir ® 50/13 (mješavina estera stearinske kiseline polietilen oksida i glicerola), pročišćeno sojino ulje, Span 80 ® (sorbitan oleat - miješani esteri oleinske kiseline i sorbitola).

Sastav tijela i kapsula od kapsula: želatina, željezo boja oksid crvena (E172), titanijev dioksid (E171).

10 komada. - blisteri (2) - paketi od kartona.
10 komada. - blisteri (3) - paketi od kartona.
10 komada. - blisteri (5) - paketi od kartona.
10 komada. - blisteri (6) - paketi od kartona.
10 komada. - blisteri (9) - paketi od kartona.
10 komada. - blisteri (10) - paketi od kartona.
14 kom. - blisteri (1) - paketi od kartona.
14 kom. - blisteri (2) - paketi od kartona.
14 kom. - blisteri (4) - paketi od kartona.
14 kom. - blisteri (7) - paketi od kartona.

Doziranje

Iznutra, po mogućnosti uz obroke, 1-2 puta dnevno.

Terapijska učinkovitost Aknekutana i njegove nuspojave ovise o dozi i variraju u različitih bolesnika. Zbog toga je potrebno pojedinačno odabrati dozu tijekom liječenja.

Početna doza Aknekutana iznosi 400 mcg / kg / dan, u nekim slučajevima i do 800 mcg / kg / dan. U teškim oblicima bolesti ili s aknama u tijelu može biti potrebna doza do 2 mg / kg dnevno.

Optimalna kumulativna doza je 100-120 mg / kg. Kompletna remisija obično se postiže u 16-24 tjedna. S lošom tolerancijom preporučene doze, liječenje se može nastaviti u nižoj dozi, ali dulje. U većine bolesnika, akne u potpunosti nestaju nakon jednog tijeka liječenja.

S relapsom je moguće provesti drugi tijek liječenja u istoj dnevnoj i kumulativnoj dozi. Drugi tečaj propisan je prije 8 tjedana nakon prvog, jer poboljšanje može kasniti.

Kod teškog kroničnog zatajenja bubrega početnu dozu treba smanjiti na 8 mg / dan.

Predozirati

U slučaju predoziranja mogu se pojaviti znakovi hipervitaminoze A..

U prvih nekoliko sati nakon predoziranja može biti potrebno ispiranje želuca.

Interakcija

Tetraciklinski antibiotici, kortikosteroidi smanjuju učinkovitost aknekutana.

Istodobna primjena s lijekovima koji povećavaju fotoosjetljivost (uključujući sulfonamide, tetracikline, tiazidne diuretike) povećava rizik od sunčanja.

Istodobna primjena s drugim retinoidima (uključujući acitretin, tretinoin, retinol, tazaroten, adapalen) povećava rizik od hipervitaminoze A.

Izotretinoin može oslabiti učinkovitost progesteronskih pripravaka, stoga ne smijete koristiti kontraceptive koji sadrže male doze progesterona.

Ne preporučuje se kombinirana primjena s lokalnim keratolitičkim lijekovima za liječenje akni zbog mogućeg porasta lokalne iritacije.

Budući da tetraciklini povećavaju rizik od povećanog intrakranijalnog tlaka, istodobna primjena izotretinoina je kontraindicirana.

Nuspojave

Većina nuspojava ovisi o dozi. Obično su nuspojave reverzibilne nakon prilagodbe doze ili povlačenja lijeka, ali neke mogu potrajati i nakon prekida liječenja.

Simptomi povezani s hipervitaminozom A: suha koža, sluznica, uključujući usne (cheilitis), nosna šupljina (krvarenje), grkljan i grkljan (promuklost), oči (konjuktivitis, reverzibilno zamagljivanje rožnice i netolerancija na kontaktne leće).

Dermatološke reakcije: ljuštenje kože dlanova i stopala, osip, svrbež, eritem lica / dermatitis, znojenje, piogeni granulomi, paronihija, onihodistrofija, pojačani rast granulacijskog tkiva, trajno stanjivanje kose, reverzibilno opadanje kose, fulminantni oblici akni, hirzutizam, fotosenzibilnost, hiperutizam blage ozljede kože. Na početku liječenja može doći do pogoršanja akni, koja traje nekoliko tjedana.

Iz mišićno-koštanog sustava: bolovi u mišićima s povećanjem razine CPK u serumu ili bez njega, bolovi u zglobovima, hiperostoza, artritis, kalcifikacija ligamenta i tetiva, tendonitis.

Sa strane središnjeg živčanog sustava: pretjerani umor, glavobolja, povišen intrakranijalni tlak (pseudotumor mozga: glavobolja, mučnina, povraćanje, zamagljen vid, oticanje vidnog živca), konvulzivni napadaji; rijetko - depresija, psihoza, samoubilačke misli.

Na strani osjetilnih organa: kseroftalmija, pojedinačni slučajevi oštećenja vida, fotofobija, oslabljena tamna prilagodba (smanjenje ozbiljnosti sumračnog vida); rijetko - kršenje percepcije boje (događa se nakon povlačenja lijeka), lentikularna katarakta, keratitis, blefaritis, konjuktivitis, iritacija oka, optički neuritis, edem optičkog živca (kao manifestacija intrakranijalne hipertenzije); gubitak sluha pri određenim frekvencijama zvuka, poteškoće s nošenjem kontaktnih leća.

Iz probavnog sustava: suha oralna sluznica, krvarenje desni, upala desni, mučnina, proljev, upalna bolest crijeva (kolitis, ileitis), krvarenje; pankreatitis (posebno s istodobnom hipertrigliceridemijom iznad 800 mg / dl). Opisani su rijetki slučajevi pankreatitisa sa smrtnim ishodom. Došlo je do prolaznog i reverzibilnog povećanja aktivnosti jetrenih transaminaza, pojedinačnih slučajeva hepatitisa. U mnogim od ovih slučajeva promjene nisu prelazile uobičajene vrijednosti i vraćale se na početne vrijednosti tijekom procesa liječenja, međutim, u nekim je situacijama bilo potrebno smanjiti dozu ili otkazati Aknekutan.

Iz dišnog sustava: rijetko - bronhospazam (češće u bolesnika s poviješću bronhijalne astme).

Iz hemopoetskog sustava: anemija, smanjeni hematokrit, leukopenija, neutropenija, povećan ili smanjen broj trombocita, ubrzani ESR.

Laboratorijski pokazatelji: hipertrigliceridemija, hiperkolesterolemija, hiperuricemija, smanjeni HDL; rijetko - hiperglikemija. Tijekom primjene Aknekutana zabilježeni su slučajevi novo dijagnosticiranog dijabetesa. U nekih bolesnika, posebno onih koji su uključeni u intenzivnu fizičku aktivnost, opisani su pojedinačni slučajevi povećane aktivnosti CPK u serumu.

Infekcije: lokalne ili sistemske infekcije uzrokovane gram-pozitivnim patogenima (Staphylococcus aureus).

Ostalo: limfadenopatija, hematurija, proteinurija, vaskulitis (Wegenerova granulomatoza, alergijski vaskulitis), reakcije sistemske preosjetljivosti, glomerulonefritis.

Teratogeni i embriotoksični učinci: prirođene malformacije - hidro- i mikrocefalija, nerazvijenost kranijalnih živaca, mikroftalmija, malformacije kardiovaskularnog sustava, paratiroidne žlijezde, koštane malformacije (nerazvijenost falangiranja prstiju, lubanje, vratnih kralježaka, gležnjeva, bedrene kosti, gležnja podlaktica, lubanja lica, rascjep nepca), slaba lokacija pretkutnjaka, nerazvijenost pretkutnjaka, nerazvijenost ili potpuna odsutnost vanjskog slušnog otvora, kila mozga i leđne moždine, adhezije kostiju, fuzija prstiju i nožnih prstiju, oštećen razvoj timusne žlijezde; smrt fetusa u perinatalnom razdoblju, prijevremeno rođenje, pobačaj, prerano zatvaranje zona rasta epifiza; u pokusu sa životinjama - feokromocitom.

indikacije

 • teški oblici akni (nodularno-cistični, konglobat, akne s rizikom nastanka ožiljaka);
 • akne ne podliježu drugim vrstama terapije.

kontraindikacije

 • trudnoća, utvrđena i planirana (moguće teratogeni i embriotoksični učinci);
 • razdoblje dojenja;
 • zatajenje jetre;
 • hipervitaminoza A;
 • teška hiperlipidemija;
 • istodobna terapija tetraciklinom;
 • preosjetljivost na lijek ili njegove komponente.

Aknekutan se ne preporučuje za upotrebu djeci mlađoj od 12 godina.

Uz oprez, lijek treba propisati za dijabetes melitus, povijest depresije, pretilost, poremećen metabolizam lipida i alkoholizam..

Značajke aplikacije

Trudnoća i dojenje

Trudnoća je apsolutna kontraindikacija za terapiju Aknekutanom.

Ako se trudnoća dogodi, unatoč upozorenjima, tijekom liječenja ili u roku od mjesec dana nakon završetka terapije, postoji vrlo visok rizik od rođenja djeteta s ozbiljnim malformacijama.

Izotretinoin je lijek s jakim teratogenim učinkom. Ako se trudnoća dogodi tijekom razdoblja kada žena uzima isotretinoin oralno (u bilo kojoj dozi, ili čak kratko vrijeme), postoji vrlo visok rizik od rođenja djeteta s oštećenjem u razvoju.

Aknekutan je kontraindiciran ženama u rodnoj dobi, osim ako stanje žene ne ispunjava sve sljedeće kriterije:

 • teške akne, otporne na uobičajene metode liječenja;
 • pacijent mora razumjeti i slijediti upute liječnika;
 • pacijenta treba obavijestiti liječnik o opasnosti od trudnoće tijekom liječenja Aknekutanom, u roku od mjesec dana nakon njega i hitnog savjetovanja ako se sumnja na trudnoću;
 • pacijenta treba upozoriti na moguću neučinkovitost kontracepcije;
 • pacijent mora potvrditi da razumije suštinu mjera opreza;
 • pacijent treba razumjeti potrebu i kontinuirano koristiti učinkovite metode kontracepcije mjesec dana prije liječenja Aknekutanom, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon njegova završetka; poželjno je istodobno koristiti dvije različite metode kontracepcije, uključujući i zapreku;
 • pacijentica bi trebala dobiti negativan rezultat pouzdanog testa trudnoće u roku od 11 dana prije uzimanja lijeka; test trudnoće toplo se preporučuje mjesečno tijekom liječenja i 5 tjedana nakon završetka terapije;
 • pacijentica bi trebala započeti liječenje Aknekutanom tek na 2-3. dan sljedećeg normalnog menstrualnog ciklusa;
 • pacijent bi trebao razumjeti potrebu za obaveznim posjetom liječniku svakog mjeseca;
 • u liječenju relapsa, pacijentica bi trebala stalno koristiti iste učinkovite metode kontracepcije mjesec dana prije početka liječenja Aknekutanom, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon završetka, a također podvrgnuti istom pouzdanom testu trudnoće;
 • pacijentica mora u potpunosti razumjeti potrebu mjera opreza i potvrditi svoje razumijevanje i želju za primjenom pouzdanih metoda kontracepcije, što joj je objasnio liječnik.

Korištenje kontracepcijskih sredstava prema gornjim uputama tijekom liječenja izotretinoinom treba preporučiti čak i onim ženama koje obično ne koriste kontracepcijske metode zbog neplodnosti (s izuzetkom pacijenata koji su podvrgnute histerektomiji) ili koje prijavljuju da nemaju seks.

Liječnik mora biti siguran da:

 • pacijent pati od teških akni (nodularno-cistična, konglobatna akna ili akne s rizikom nastanka ožiljaka); akne ne podliježu drugim vrstama terapije;
 • negativan rezultat pouzdanog testa trudnoće dobiven je prije uzimanja lijeka, tijekom terapije i 5 tjedana nakon završetka terapije; datumi i rezultati testa za trudnoću moraju biti dokumentirani;
 • pacijent koristi najmanje jednu, poželjno dvije učinkovite metode kontracepcije, uključujući barijersku metodu, unutar mjesec dana prije početka liječenja Aknekutanom, tijekom liječenja i u roku od mjesec dana nakon njegova dovršetka;
 • pacijentica je u stanju razumjeti i ispuniti sve gore navedene zahtjeve za prevenciju trudnoće;
 • pacijent ispunjava sve gore navedene uvjete.

Test za trudnoću

U skladu s postojećom praksom, u prva 3 dana menstrualnog ciklusa treba napraviti test trudnoće s minimalnom osjetljivošću od 25 mE / ml:

Prije početka terapije

Da bi se isključila moguća trudnoća, liječnik treba registrirati rezultat i datum početnog ispitivanja trudnoće prije upotrebe kontracepcije. U bolesnica s nepravilnom menstruacijom, vrijeme za test za trudnoću ovisi o seksualnoj aktivnosti, to treba učiniti 3 tjedna nakon nezaštićenog odnosa. Liječnik treba obavijestiti pacijenta o kontracepcijskim metodama..

Test trudnoće obavlja se na dan imenovanja Aknekutanom ili 3 dana prije pacijentovog posjeta liječniku. Specijalist treba zabilježiti rezultate ispitivanja. Lijek se može propisati samo pacijentima koji primaju učinkovitu kontracepciju najmanje 1 mjesec prije početka terapije aknekulanom.

Tijekom terapije

Pacijent bi trebao posjetiti liječnika svakih 28 dana. Potreba za mjesečnim testom trudnoće određuje se u skladu s lokalnom praksom i uzimajući u obzir seksualne aktivnosti, prethodne menstrualne nepravilnosti. Ako postoje dokazi, test trudnoće obavlja se na dan posjete ili 3 dana prije posjeta liječniku, rezultati ispitivanja moraju se zabilježiti.

5 tjedana nakon završetka terapije, provodi se test koji isključuje trudnoću.

Propis za Aknekutan ženi sposobnoj za roditi može se propisati samo za 30 dana liječenja, a za nastavak terapije potreban je novi recept liječnika. Preporučuje se testiranje trudnoće, propisivanje i priprema lijeka u jednom danu.

Ako je, unatoč poduzetim mjerama opreza, tijekom liječenja Aknekutanom ili u roku od mjesec dana nakon prestanka trudnoće, ipak nastupila trudnoća, postoji visok rizik od vrlo teških malformacija fetusa.

Ako dođe do trudnoće, terapija Aknekutanom se prekida. Izvodljivost održavanja trudnoće treba razgovarati s liječnikom specijaliziranim za teratologiju.

Budući da je izotretinoin izrazito lipofilni, vrlo je vjerojatno da on prelazi u majčino mlijeko. Zbog mogućih nuspojava, Aknekutan se ne smije propisati dojiljama..

Muški bolesnici

Postojeći podaci govore da kod žena izlaganje lijeka dobivenog iz sjemena i sjemenske tekućine muškaraca koji uzimaju Aknekutan nije dovoljno za pojavu teratogenih učinaka Aknekutana. Muškarci bi trebali isključiti mogućnost uzimanja lijeka od drugih, posebno žena.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Upotreba u djece

posebne upute

Preporučuje se nadzirati rad jetre i jetrene enzime prije liječenja, 1 mjesec nakon njegovog početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili kako je naznačeno. Primijećeno je prolazno i ​​reverzibilno povećanje jetrenih transaminaza, u većini slučajeva unutar normalnih vrijednosti. Ako razina jetrenih transaminaza premašuje normu, potrebno je smanjiti dozu lijeka ili ga otkazati.

Također biste trebali odrediti razinu lipida u serumu natašte prije liječenja, 1 mjesec nakon početka, a zatim svaka 3 mjeseca ili kako je naznačeno. Koncentracija lipida se obično normalizira nakon smanjenja doze ili povlačenja lijeka, kao i dijeta.

Potrebno je kontrolirati klinički značajno povećanje razine triglicerida, jer njihov porast iznad 800 mg / dl ili 9 mmol / l može biti popraćen razvojem akutnog pankreatitisa, moguće s smrtnim ishodom. Uz trajnu hipertrigliceridemiju ili simptome pankreatitisa, Acnecutan treba prekinuti.

U rijetkim su slučajevima pacijenti koji su primali Aknekutan opisali depresiju, psihotične simptome i vrlo rijetko pokušaje samoubojstva. Iako nije utvrđena njihova uzročno-posljedična veza s uporabom lijeka, posebna pažnja mora biti posvećena bolesnicima s poviješću depresije, a sve bolesnike treba nadzirati zbog depresije tijekom liječenja lijekom, ako je potrebno uputiti ih odgovarajućem stručnjaku. Međutim, povlačenje Aknekutana možda neće dovesti do nestanka simptoma i može zahtijevati daljnje promatranje i liječenje od strane stručnjaka.

U rijetkim slučajevima, na početku terapije, primjećuje se pogoršanje akni, koje nestaje u roku od 7-10 dana bez prilagodbe doze.

Kada propisivate lijek bilo kojem pacijentu, potrebno je prvo pažljivo procijeniti omjer moguće koristi i rizika.

Pacijentima koji primaju Aknekutan preporučuje se koristiti hidratantnu mast ili kremu za tijelo, balzam za usne za smanjenje suhe kože i sluznice na početku terapije.

Na pozadini uzimanja Aknekutana moguća je bol u mišićima i zglobovima, povećanje serumskog CPK, što može biti popraćeno smanjenjem tolerancije na intenzivnu fizičku aktivnost.

Izbjegavajte duboku kemijsku dermoabraziju i lasersko liječenje u bolesnika koji primaju Aknekutan, kao i unutar 5-6 mjeseci nakon liječenja zbog mogućnosti pojačanog ožiljka na netipičnim mjestima i pojave hiper- i hipopigmentacije. Za vrijeme liječenja Aknekutanom i 6 mjeseci nakon njega, nemoguće je provesti epilaciju nanošenjem voska zbog rizika od odvajanja epiderme, razvoja ožiljaka i dermatitisa..

Budući da kod nekih pacijenata može doći do smanjenja oštrine vida, koje ponekad potraje i nakon završetka terapije, bolesnike treba obavijestiti o mogućnosti ovog stanja, preporučujući da budu oprezni prilikom vožnje noću. Stanje oštrine vida mora se pažljivo nadzirati. Suha konjunktiva očiju, zamućenje rožnice, pogoršanje noćnog vida i keratitis obično nestaju nakon prekida lijeka. Sa suhom sluznicom očiju možete koristiti aplikacije hidratantne masti za oči ili pripravak s umjetnim suzama. Potrebno je promatrati bolesnike sa suhom konjuktivom radi mogućeg razvoja keratitisa. Pacijente koji se žale na vid treba uputiti oftalmologa i razmotriti preporučljivost povlačenja Aknekutana. Ako ne podnosite kontaktne leće tijekom terapije, koristite naočale.

Učinci solarne insolacije i UV terapije trebaju biti ograničeni. Ako je potrebno, koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom od najmanje 15 SPF.

Rijetki slučajevi razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor mozga), uključujući uz kombiniranu upotrebu s tetraciklinima. Kod takvih bolesnika aknekutan treba odmah povući..

Uz terapiju Aknekutan može se pojaviti upalna bolest crijeva. U bolesnika s teškom hemoragičnom prolivom, Aknekutan treba odmah povući.

Opisani su rijetki slučajevi anafilaktičkih reakcija koje su se dogodile tek nakon prethodne vanjske primjene retinoida. Teške alergijske reakcije diktiraju potrebu za povlačenjem lijeka i pomnim nadzorom pacijenta.

Bolesnici iz skupine visokog rizika (s dijabetesom, pretilošću, kroničnim alkoholizmom ili oštećenim metabolizmom masti) možda će trebati češće laboratorijsko praćenje glukoze i lipida tijekom liječenja Aknekutanom. Ako imate ili sumnjate na dijabetes, preporučuje se češća definicija glikemije. Pacijentima dijabetičarima preporučuje se češće nadzirati glukozu u krvi..

Tijekom razdoblja liječenja i u roku od 30 dana nakon njegova završetka potrebno je potpuno isključiti uzorkovanje krvi od potencijalnih davatelja kako bi se u potpunosti isključila mogućnost da ova krv dođe do trudnica (visoki rizik od razvoja teratogenih i embriotoksičnih učinaka).

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (prilikom uzimanja prve doze).