logo

Primjena metronidazola u ginekologiji

Često je urogenitalna kandidijaza kod žena povezana, tj. S pridruživanjem ili na pozadini bakterijske infekcije, što je ponekad teško liječiti. Odabir odgovarajućeg i prikladnog lijeka i dalje ostaje važna točka, stoga će se u ovom članku raspravljati o tome kako uzimati Metronidazol kod groznica i kada se ne preporučuje.

Uputa za uporabu metronidazola kod trbuha

Metronidazol je lijek koji ima ne samo antimikrobno, već i protozoalno djelovanje. Istodobno, ima baktericidni i antiulcerni učinak..

U medicini se lijek koristi kao terapija zaraznih bolesti peritonealne šupljine, osteoartikularnog sustava. Uspješno se koristi u borbi protiv ginekoloških patologija, trihomonijaze i akni.

Obrazac za puštanje: svijeće i tablete

Uz kandidijazu, metronidazol se koristi samo u svoja dva oblika doziranja - u čepićima i tabletama. Drugi su okruglog oblika i imaju zelenkasto-žutu boju, okusa gorak. Dostupno u standardnim konturama od 10 ili 20 komada. Doza aktivne tvari: tableta može sadržavati 500 i 250 mg. Pomoćne komponente su predstavljene škrobom, octeloctenom kiselinom i steatitom..

Svijeće imaju izgled rakete i bjelkasto žutu boju. Jedna supozitorija može sadržavati 500, 250 ili 125 mg aktivne tvari. Supozitorij sadrži 7 čepića namijenjenih samo za intravaginalnu primjenu..

Svojstva

Metronidazol ima sljedeće učinke:

 • antibakterijski.
 • protiv čira.
 • protiv protozoa.

Mehanizam djelovanja temelji se na biotransformaciji aktivne tvari i obnovi njezine 5-nitro skupine pod utjecajem transportnih proteina protozoja i bakterija. Sniženi metronidazol utječe na DNK stanice patogena, blokirajući sintezu nukleinskih kiselina u njoj. Kao rezultat - uništavanje patogenih mikroorganizama.

Lijek ima i baktericidni učinak na obligate anaerobe. Metronidazol se bori protiv miješanih infekcija samo kao dio složene terapije antibakterijskim lijekovima. U liječenju peptičkog čira lijek dolazi i s amoksicilinom, koji sprječava razvoj rezistencije H. Pylori na metronidazol. Slično tome, disulfiram potiče razvoj osjetljivosti na etilen, potiče regeneracijske procese.

Doziranje

Za liječenje akutne ili kronične genitalne kandidijaze, tablete metronidazola propisuju se 250 mg dva puta dnevno tijekom 10 dana. Nespecifični vaginitis uključuje uporabu tableta od 500 mg koje se uzimaju jednom dnevno ili podijele dva puta, također najmanje 10 dana.

Supozitoriji Metronidazol s drogom ubrizgava se u rodnicu za prvi komad (500 mg) ujutro i noću prije spavanja. Tijek liječenja ne smije biti veći od 5-10 dana. Ili možete koristiti svijeće jednom u dozi od 2 grama.

Nuspojave i kontraindikacije

Uputa za uporabu Metronidazol za trbuh kaže da je lijek kontraindiciran u:

 • Prisutnost pojedinačne preosjetljivosti na komponente lijeka.
 • Bilo koji stadij zatajenja jetre.
 • Lezije CNS-a organske prirode (tumori, degenerativne bolesti, epilepsija itd.).
 • Rana trudnoća.
 • Smanjen broj leukocita (leukopenija), čak i u povijesti.

Tijekom uzimanja tableta pacijenti mogu razviti neke nuspojave. Najčešće su to dispeptični simptomi (mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, stanjivanje i česte stolice), slabost, glavobolja, nesanica, vrtoglavica. U nekim slučajevima mogu se pojaviti konvulzije, halucinacije i zbrka. Također, žena se može žaliti na bol u zglobovima i gori u području vanjskog otvora uretre. Alergijske reakcije na lijek i simptomi disurije nešto su rjeđi..

Kako koristiti?

Ako su Metronidazol tablete protiv stresa propisane kao liječenje, tada ih treba uzimati u naznačenoj dozi tijekom ili nakon obroka. Ne žvakajte, ali pijte puno čiste vode. Preporučljivo je da se upotreba lijeka vrši u isto doba dana.

Prije nego što započnete s unošenjem vaginalnih čepića Metronidazola kod žena s trbuhom, morate provesti večernji intimni WC vanjskih genitalija i temeljito oprati ruke. Nakon što je zauzeo udoban položaj (leži na leđima sa savijenim i razvedenim nogama), svijeća se ubacuje u vaginalnu šupljinu sporim i preciznim pokretima što je dublje moguće. Da rastopljena tvar ne bi iscurila na donje rublje, savjetuje se prvo staviti sanitarni jastučić. Nakon primjene, žena bi trebala ležati najmanje 30 minuta.

Može li Metronidazol izliječiti kandidijazu??

Mnogi se pacijenti pitaju: je li moguće izliječiti stomak svijećama ili tabletama metronidazola? U stvari, ovo nije specifičan antifungalni lijek, već učinkovito kombinirano sredstvo koje se propisuje izolirano (za liječenje bakterijskih ili protozoalnih infekcija) i kao dio složene terapije.

Njegova svrha kandidijaze je opravdana ako postoji infekcija povezana s bakterijama, to jest kada se drozd pojavi na pozadini nespecifičnog ili specifičnog kolpitisa.

Ponovno popuštanje trbuha nakon liječenja metronidazolom

Ponavljajući trbuh nakon metronidazola moguć je ako terapija nije uključivala antifungalne lijekove sistemskog i lokalnog djelovanja, koji bi trebali biti odabrani uzimajući u obzir osjetljivost patogena. Kandidijaza je uzrokovana gljivicama sličnim kvascima, na koje aktivna tvar lijeka uopće ne utječe..

Također, produljena i nekontrolirana primjena lijeka može dovesti do teške vaginalne disbioze, što će samo pogoršati tijek kandidijaze i otežati njezino liječenje. Podsjetimo da će metronidazol pomoći kod trbuha samo ako je, kao rezultat bakteriološke kulture patoloških materijala, kultura gljivica i patogenih bakterija izolirana iz vagine u dijagnostičkom naslovu.

Cijena i gdje kupiti?

Kupnja lijeka nije teško, jer je lako pronaći u gotovo bilo kojem lancu ljekarni. Cijena za jedno pakiranje tableta (10 ili 20 komada) kreće se od 50 do 150 rubalja. Intravaginalni čepići Metronidazol nešto su skuplji, cijena im počinje od 200 rubalja za 7 čepića.

Recenzije žena o upotrebi metronidazola

Učinkovitost lijeka u složenom liječenju trbuha potvrđena je pozitivnim medicinskim iskustvom i medicinskom statistikom. Možete pronaći značajan broj pozitivnih recenzija o korištenju metronidazola u mreži..

Barbara, 29 godina: liječnik mi je propisao liječenje trbuha metronidazolom, jer su također posijane bakterije. 2 tjedna sam uzimala tablete zajedno sa antifungalnim čepićima i rezultat je bio ugodan, jer su na drugom brisu rezultati bili zadovoljavajući.

Valentina, 27 godina: nakon što sam istodobno bio izložen bakterijskom vaginitisu i trbuhu, liječnik mi je zajedno propisao Metronidazol u tabletama i čepićima. Prošla je tečaj liječenja i sve se vratilo u normalu. Jako mi je drago što sam iskoristio upravo ovaj lijek.

Daria, 41 godina: Metronidazol mi je propisao ginekolog kada mi je otkriven trbuh. Uzimala sam tabletu dva puta dnevno 10 dana. Pozitivni rezultati su se pojavili u roku od dva dana i najvažnije - bez nuspojava. Da, i cijena je niska - uzela je 20 komada za 125 rubalja.

Antimikrobni lijekovi Metronidazol - pregled

Metronidazol u ginekologiji. Koje lijekove koristiti za učinkovitost. Usporedba s Trichopolumom

Dobar dan, Poštovani čitač! Metronidazol poznajem već duže vrijeme, jer liječim kronične ginekološke čireve više od 10 godina.

Vaginitis, uretritis, kolpitis, trbuh - i najčešće s tim dijagnozama propisan je metronidazol.

USPOREDBA TRIHOPOLA

Također sam nekoliko puta vidio Trichopolum kako mi je propisao liječnik. I zaključila je da je radnja ista, a sastav je identičan metronidazolu.

Pitala sam ginekologa imaju li razlike, rekla je posebno ne, pa kupujem ovaj s metranidozolom, pogotovo jer je 2 puta jeftiniji. Ne vidim razloga da se dodatni novac preplati.

SASTAV METRONIDAZOLE

Tablete bijele ili bijele boje sa žućkasto-zelenkastim nijansama, ravnog cilindričnog oblika.

1 kartica.

metronidazol 500 ml

Pomoćne tvari: povidon 2,5 mg, škrob krumpira 36,4 mg, saharoza 8,1 mg, stearinska kiselina 3 mg.

Tableta metronidazola velika je. Ima ukus gorak, pa je bolje odmah progutati.

Prikladno je da tableta ima rez i može se podijeliti na dva dijela, ako željena doza treba biti 250 mg.

PROIZVOĐAČ

Metronidazol proizvode u Rusiji razne farmaceutske tvrtke. Ne vidim razliku, uzeo sam metronidazol različitih proizvođača, koncentriram se samo na cijenu koja je jeftinija, a onda uzmem.

Ovaj put kupio sam metronidazol tvrtke Ozone LLC.

CIJENA METRONIDAZOLE

Metronidazol je nekada bio jeftiniji, smatrao se jeftinim lijekom, koštao je 40 rubalja, a danas je njegova cijena 500 mg za 20 tableta oko 100 rubalja (analog Trichopoluma košta 2 puta više od oko 200 rubalja).

UPORABA METRONIDAZOLE

Trebate piti tablete metronidazola prije ili nakon obroka. Pijte puno vode, pokušavam popiti čašu vode od 250 grama.

Uzimajte 1 tabletu (500 mg) 2 puta dnevno. Tečaj traje 10 dana. Postoji još jedna opcija od 2 grama odjednom, to su 4 tablete, ali ginekolog savjetuje bolji tečaj.

Tijekom trudnoće, metronidazol za dojenje je kontraindiciran za upotrebu.

Kod ginekoloških bolesti liječenje treba provoditi partner, prema istoj shemi. Dala sam mužu 1 tabletu 2 puta dnevno. Isključite alkohol tijekom liječenja.

ŠTO JE EFEKTIVNA TABLETKA METRONIDAZOLE ILI METRONIDAZOLE

Prije nekoliko godina dali su mi kapljice s metranidozolom 3 dana. O učinkovitosti posebne razlike između kapljica i tableta nisu primijetili.

UPUTE ZA KORIŠTENJE

NUSPOJAVE

Metronidazol ima niz nuspojava. Ali nikad nisam imao ništa, ni povraćanje, ni mučninu, ni proljev, ni alergijske reakcije.

UČINKOVITOST

Metronidazol je u ginekologiji uvijek sveobuhvatno propisan. Učinak se osjeti već trećeg dana, ali tijek liječenja mora biti dovršen u potpunosti.

Osim tableta, propisani su i supozitoriji metronidazola. Posljednji put propisali su mi gel metrogil plus, koji osim metronidazola sadrži i klotrimazol te nije samo antimikrobno i antiprotozoalno sredstvo, već i antifungalno.

Preporučljivo je piti antifungalnu tabletu flukonazola nakon završetka liječenja, ali to je ako se liječite metronidazolnim čepićima, ako koristite metrogil plus, tada flukonazol nije potreban.

Također, za kolpitis, radi poboljšanja ozdravljenja, nakon liječenja metronidazolom mogu se umetnuti supozitorije od morskog oraha ili se mogu napraviti tamponi, a mogu se napraviti i tamponi s levomekol mazivom.

Metronidazol. Metronidazol u obliku tableta, masti, čepića, otopina - upute za uporabu.

Metronidazol pripada lijekovima koji utječu na parazite i razne vrste mikroorganizama te imaju antibakterijsko i antiparazitsko djelovanje.

 • Koristi se u liječenju infekcija uzrokovanih protozoanskim parazitima, poput amejske dizenterije, trihomonijaze, dizenterije infuzije, protozojske zaraze
 • Infekcije popraćene ulkusima kože i sluznice, kolpitisom, upalom mokraćne cijevi, infekcijama zglobova i kostiju, središnjeg živčanog sustava, upalom pluća, upalom meninga, gnojnim nakupljanjem u mozgu, šupljinama i šupljim organima, upalom peritoneuma, upalom peritoneuma, infekcijama organa malih organa zdjelice, trovanje krvi, pseudomembranski kolitis, upala želučane sluznice, čir na dvanaesniku, fizička ovisnost o alkoholu, kako bi se pojačao biološki učinak ionizirajućeg zračenja, kako bi se spriječila infekcija nakon operacije.

Sastav i oblik ispuštanja

Djelatna aktivna tvar: Metronidazol je dostupan u obliku žućkasto-zelenog plosnatog cilindričnog oblika, s fasetom i rizikom od tableta.
Jedna tableta sadrži 0,25 g metronidazola.
Metronidazol se proizvodi u obliku kreme za vanjsku upotrebu, u kojoj je 1 g sadržaja metronidazola 0,01 g.
Metronidazol se proizvodi u obliku izduženih intravaginalnih bijelo-žutih čepića. 1 svijeća sadrži metronidazol 0,125 g, ili 0,25 g, ili 0,5 g.
Metronidazol se oslobađa u obliku 0,5% zelenkaste otopine za injekcije. 1 ml otopine sadrži 5 mg metronidazola.

Dodatne tvari: u tabletama - krumpirov škrob, cetiloctena kiselina, steatit.

U kremi - propantriol, tekući parafin, emulzijski vosak, propandiol, nipagin, para-hidroksibenzojeva kiselina propil eter natrijeva sol, sterilna voda.

Svjetlost svijeće - polietilen glikol 400, polietilen glikol 1500.

U otopini - natrijev dihidrogen fosfat, limunska kiselina, natrijev klorid, pročišćena voda.

Pakiranje: 10 tableta u jednom blisteru.
1 tableta sadrži 0,25 g metronidozola.
Krema 1% je u epruveti 25gr.
1 g vrhnja sadrži 10 mg metronidazola.
U 1 staničnom pakiranju nalazi se 7 vaginalnih čepića.
1 svijeća sadrži 500 mg metronidazola.
10 ml otopine nalazi se u 1 infuzijskoj boci.
1 ml otopine sadrži 5 mg metronidazola.
U 1 ampuli otopine za injekciju od 0,5% je 20 ml lijeka.
1 ml otopine sadrži 5 mg metronidazola.

farmakodinamiku

Učinkovitost metronidazola u ampulama rezultat je biokemijske regeneracije nitro skupine unutar stanica proteinima anaeroba i jednostavnih mikroorganizama. Regenerirana nitro skupina lijeka sintetizira se s deoksiribonukleinskom kiselinom tjelesne stanice, što rezultira usporavanjem spajanja njihovih biopolimera, što dovodi do uništenja jednoćelijskih mikroorganizama.

Lijek metronidazol pripada vrsti aktivnih antimikrobnih lijekova s ​​prostornim radijusom djelovanja za kontinuirano liječenje zaraznih bolesti izazvanih parazitima i anaerobima. Učinak lijeka u tabletama temelji se na smanjenju oksidacijskog stanja 5-nitro skupine od strane proteina anaeroba i parazita. Izmijenjena 5-nitro grupa djeluje s deoksiribonukleinskom kiselinom organizma, inhibirajući sjedinjenje enzima, što dovodi do uništenja jednoćelijskih organizama. Uspješno se bori protiv vaginalnih infekcija, amebijaze, bakterijske vaginoze, crijevne giardijaze, parazita, kao i anaeroba. Kada je u interakciji s antibiotikom amoksil, metronidazol je aktivniji protiv bakterija koje uzrokuju čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
Zbog činjenice da na aerobe direktno ne utječe metronidazol, ali ako se otkrije kombinacija anaerobnih mikroorganizama s aerobnim, učinak metronidazola s antibioticima je uspješan. Metronidazol olakšava terapiju zračenjem, aktivira samoiscjeljujuću aktivnost stanica.

Metronidazol u obliku kreme usmjeren je da blokira pojavu mitesera, hvala
usporavanje procesa oksidacije. Lijek također smanjuje proizvodnju leukocita kisika, alkoholne skupine, vodikov peroksid, koji oksidiraju i izazivaju kršenje strukture staničnog tkiva u žarištu upale. U odnosu na kronično oboljenje lojnih žlijezda, učinkovitost metronidazola nije znanstveno dokazana.

Metronidazol u obliku supozitorija usmjeren je na suzbijanje bakterija, trihomonada, gljivica. Aktivno protiv vaginalnih infekcija, anaeroba, anaerobnog streptokoka i trihomonijaze. Djelovanje lijeka usmjereno je na suzbijanje velikog broja gljivica, iz kojih treba izolirati patogen trbuha. Znanstveno je dokazana učinkovitost lijeka u odnosu na gram-pozitivne bakterije.

Metronidazol u obliku otopine vrlo je učinkovit antiparazitski lijek. Lako prevladava međućelijsku barijeru i, u interakciji s DNK, prekida proces međućelijske diobe. Aktivan je protiv vaginalnih infekcija, gardnerella vaginalis, crijevne giardije, dizenterične amebe, obvezno-aerobnih gram-pozitivnih bakterija, gram-pozitivnih štapića.

farmakokinetika

Metronidazol u ampulama, zbog olakšanog prodora, nalazi se u mozgu, koži, bubrezima, plućima, žuči, majčinom mlijeku, slini, cerebrospinalnoj tekućini, vaginalnom sekretu, sjemenskoj tekućini. Sinteza sa proteinima u krvi je zanemariva i iznosi 15%. U slučaju uobičajenog stvaranja žuči, količina lijeka u žuči kao rezultat infuzijske terapije mnogo je veća od sadržaja plazme u lijeku. U slučaju infuzije otopine metronidazola u količini od 100 ml u razdoblju od dvadeset minuta koji pati od infekcije uzrokovane anaerobnim bakterijama, sadržaj lijeka u krvi premašio je 35 µg / ml u razmaku od 60 minuta, nakon četiri sata gotovo 34 µg / ml, a nakon osam sati više od 25 µg / ml Metronidazol se izlučuje bubrezima u količini većoj od 60% doze, petina lijeka uklanja se u nepromijenjenom obliku. U roku od šest sati metronidazol se izluči u polovini volumena. Koeficijent pročišćavanja doseže više od 10 ml / min. Terapija za bolesnike s bubrežnom bolešću u slučaju opetovane primjene lijeka otkriva nakupljanje metronidazola u krvi. S tim u vezi, preporučuje se da ova kategorija bolesnika koristi smanjenu dozu metronidazola.

Apsorpcija metronidazola u tabletama doseže 80% zbog dobre propusnosti. Postiže dovoljne koncentracije u stanicama tijela. Nalazi se u plućnim tkivima, bubrezima, jetri, koži, žuči, mozgu, vaginalnom sekretu, sjemenskoj tekućini, majčinom mlijeku. Lijek prevladava međućelijske i placentne barijere. Od 30% do 60% lijeka ulazi u tijelo u metabolizmu. Glavni posredni metabolički produkt usmjeren je protiv parazita i mikroba. Lijek se izlučuje do 80% bubrezima i do 15% probavnog trakta. Za bolesnike s bubrežnom bolešću preporučuje se smanjenje standardne doze. Pomoću hemodijalize moguće je lako ukloniti metronidazol iz krvi.

Kada se koristi metronidazol u obliku kreme, primjećuje se vrlo mala apsorpcija lijeka zbog niskog sadržaja metronidazola.
Znanstveno dokazana prohodnost lijeka kroz placentu.

Vaginalnom primjenom metronidazola lijek se djelomično apsorbira, u minimalnoj količini (oko 1,4%). Udio probavljivih lijekova u slučaju intravaginalne primjene doseže 20%, u usporedbi s uzimanjem pilula. Otprilike 20% doze izlučuje se izlučujući organi..
U slučaju intravenske infuzije, lijek koji nadvladava posteljicu nalazi se u plućima, žuči, jetri, bubrezima, mozgu, koštanom tkivu, cerebrospinalnoj tekućini, uretralnom i vaginalnom sekretu i majčinom mlijeku. Sinteza s proteinima doseže 20%. Obrađuje se u jetri. Izlučivanje iz tijela događa se putem bubrega. Poluvrijeme metronidazola je sedam sati. U slučaju oslabljene aktivnosti jetre i bubrega, moguće je odgoditi poluživot lijeka. U slučaju sekundarne uporabe metronidazola, njegova koncentracija u tijelu se povećava.

Mjere predostrožnosti

Metronidazol za infuziju nije namijenjen kombiniranju s drugim lijekovima. Aktivira svojstva lijekova koji sprječavaju manifestaciju protrambina u stanicama jetre. Spoj lijeka s etilom je kontraindiciran. Istodobna primjena metronidazola i teturama izaziva manifestaciju kršenja živčane aktivnosti i motoričkih poremećaja. Stoga bi pauza u korištenju lijekova trebala biti najmanje četrnaest dana.

Histodil smanjuje prodor metronidazola u stanice tijela, što dovodi do povećanog sadržaja lijeka u krvi i mogućnosti nepoželjnih učinaka. Sinhronizirana uporaba s luminalom, koja aktivira proteine ​​u bioenergetskom procesu potrošnje kisika u stanicama jetre, ubrzava izlučivanje metronidazola, što dovodi do smanjenja njegove količine u krvnim stanicama. U slučaju jednokratne uporabe s litijevim karbonatom moguće je povećanje sadržaja litija u krvnim stanicama što dovodi do trovanja. Metronidazol se ne kombinira s metokurinom. Mafenid aktivira protuupalni učinak metronidazola.

Pri korištenju metronidazola u tabletama strogo je zabranjeno koristiti etilni alkohol kako bi se spriječili grčevi u trbuhu, svjetlovod i migrena. Za djecu se ne preporučuje kombiniranje lijeka s ospamoxom. U slučaju dužeg liječenja lijekom, stanje krvi treba redovito provjeravati. Ako dođe do smanjenja broja leukocita, potreba za daljnjom terapijom izravno je povezana s napredovanjem infekcije. S napredovanjem poremećaja koordinacije, gubitkom svijesti i drugim čimbenicima koji ukazuju na pogoršanje moždane aktivnosti, terapiju metronidazolom treba prekinuti.

U slučaju upotrebe metronidazola u liječenju vaginalne upale i trihomonijaze kod muškaraca, seksualnu aktivnost treba prekinuti za vrijeme terapije. Neophodan uvjet za učinkovit proces je provođenje sinkronih postupaka kod pacijenata. Na kraju liječenja potrebno je proći trostruke pretrage u razdoblju koje je prethodilo i nakon menstrualnog ženskog ciklusa. Na kraju terapije za invaziju Giardia, ako se primijete znakovi bolesti, nakon mjesec dana potrebno je tri puta proći izmet na analizu s razmakom od nekoliko dana. Netolerancija mliječnog šećera znanstveno je dokazana kod nekih pacijenata koji su bili podvrgnuti učinkovitoj terapiji metronidazolom. Ova se slika ponekad nastavlja nekoliko tjedana, nalik znakovima giardiasis.

U slučaju vanjske uporabe metronidazola, potrebno je spriječiti da lijek prodire kroz sluznicu očiju kako ne bi izazvao lakriminaciju. Ako je lijek prodro u sluznicu očiju, potrebno je odmah isprati lijek s puno vode.
Metronidazol se ne preporučuje za uporabu tijekom vožnje vozila i mehanizama koji zahtijevaju najveću koncentraciju zbog moguće manifestacije gubitka svijesti, kao nepoželjni učinak pri uporabi lijeka.

U slučaju dugotrajne invazije primjenom metronidazola, stanje krvi treba redovito provjeravati. Oprez treba biti u kombinaciji s dicumarinom, mivacuriumom. Lažna prijava za prisustvo sifilisa uslijed prestanka aktivnosti treponema je prihvatljiva. Kad se spektroskopija koristi za otkrivanje endogenog proteina, opaža se smanjenje učinka metronidazola.

Indikacije za uporabu

Kako se liječiti lijekom?

Metronidazol odraslim i djeci starijoj od dvanaest godina primjenjuje se kapanjem intravenski u količini od 100 ml tijekom 30 minuta (5 ml / min) svakih osam sati. Pacijenti koji pate od bolesti bubrega, razmaci između injekcija trebaju biti dvanaest sati. Za bolesnike koji pate od teške bolesti jetre potrebno je pratiti količinu metronidazola u krvi.

Ako je koncentracija lijeka visoka, smanjite preporučenu dnevnu dozu. Za prevenciju anaerobnih infekcija oko operacija, 100 ml lijeka se daje intravenski prije operacije; na dan operacije i sljedeći dan daje se 1,5 g - 100 ml lijeka (500 mg) u razmaku od osam sati. Razdoblje liječenja metronidazolom ne smije biti duže od deset dana. U izuzetnim slučajevima, to se razdoblje može produžiti. Preporučuje se ne pribjegavati ponovljenoj uporabi lijeka. Antibiotici se primjenjuju odvojeno od metronidazola. Djeci mlađoj od dvanaest godina metronidazol se daje intravenski u dozi od 5 ml / min svakih 8 sati brzinom od 1,5 ml / kg tjelesne težine. Preporučuje se da pređete na upotrebu metronidazola oralno, što je prije moguće..

Lijek u obliku tableta uzima se oralno tijekom ili nakon obroka bez žvakanja. Možda ispiranje lijeka mlijekom. Kod liječenja trihomonijaze liječenje odabire pojedinačno liječnik. Jednodnevni tečaj liječenja je dva grama (osam tableta) istodobno, ili u dvije doze, jedan gram (četiri tablete) dva puta dnevno. Ovaj tijek terapije preporučuje se u slučajevima kad postoji sumnja da pacijent neće primijeniti predviđenu dozu u naznačenom vremenskom intervalu..

Preporučuje se sedmodnevno razdoblje liječenja od 250 mg (pola tablete) 3 puta dnevno. Učinkovitost liječenja u potonjem slučaju je zajamčeno visoka.

Pri liječenju amebijaze odraslima se savjetuje da uzimaju 750 mg (jednu i pol tabletu) oralno tri puta dnevno pet do deset dana. U slučaju apscesa jetre - 500 mg ili 750 mg 3 puta dnevno u periodu od pet do deset dana. Za djecu je dnevna doza 35-50 mg / kg, računato na tri oralne doze u razdoblju od deset dana. U liječenju teških anaerobnih bakterijskih infekcija, lijek se preporučuje na samom početku liječenja. Doza za odrasle osobe unutar je 7,5 mg / kg s intervalom od 6 sati. Najviša doza dnevno je 4 g. Period liječenja je od sedam do deset dana. U slučaju liječenja infekcija zglobova i kostiju, donjih dišnih putova i endokarda, razdoblje se može produljiti.

U liječenju starijih bolesnika, režim liječenja metronidazolom može proći kroz neke promjene. Za određivanje doze bit će potrebno nadziranje koncentracije lijeka u krvi. U bolesnika s teškim jetrenim bolestima opaža se koncentracija metronidazola u krvi, pa je stoga njegova norma potrebno smanjiti. Potrebno je pomno nadziranje koncentracije metronidazola u krvi i znakova trovanja njim. U slučaju potpunog prestanka mokraće u mjehur, ne preporučuje se smanjivanje doze lijeka, jer se metronidazol i njegove komponente uklanjaju tijekom dijalize.

Gel metronidazol preporučuje se za lokalnu, vanjsku upotrebu. Gel se nanosi na prethodno očišćena zaražena područja sluznice ili kože u malom sloju u razmaku od 12 sati u jutarnjim i večernjim satima. Učinkovitost liječenja utvrđuje se 20 dana nakon primjene lijeka. Tijek terapije je jedan do četiri mjeseca.

Supozitoriji metronidazol ubrizgavaju se u rodnicu s jednom dozom od 2 g ili 500 mg dva puta dnevno, ujutro i navečer, tijekom deset dana. Tijekom liječenja ne preporučuje se spolni odnos..

Nuspojave

Metronidazol i alkohol

kontraindikacije

 • epilepsija i lezije središnjeg živčanog sustava;
 • visoka osjetljivost na lijek ili njegove derivate;
 • bolest bubrega
 • krvne bolesti (smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca u krvi);
 • trudnoća (prva tri mjeseca) i razdoblje dojenja;
 • djeca mlađa od tri godine;
 • bolest jetre.

Tijekom trudnoće

posebne upute

Djeci mlađoj od osamnaest godina ne preporučuje se korištenje metronidazola u kombinaciji s amoksisarom. U slučaju dužeg razdoblja liječenja, preporučuje se redovito uzimanje krvnih pretraga. Ako dođe do smanjenja broja leukocita, daljnji nastavak terapije ovisi o mogućnosti infekcije.

Ako se dogodi poremećaj koordinacije pokreta, zbunjenosti ili druge regresije motoričke aktivnosti pacijenata, potrebno je obustaviti terapiju metronidazolom. Moguća nepokretnost blijedih treponema i, kao rezultat, lažno pozitivan moderan trepomerni TPI test. Primjećuje se bojenje mokraće tamnom bojom. Tijekom trudnoće, počevši od 3. mjeseca od začeća, metronidazol se može primjenjivati ​​u iznimnim slučajevima koji uključuju životnu opasnost. U vezi s utjecajem metronidazola na koncentraciju, njegova smanjenja i dovodi do zbrke, posebnu pažnju treba posvetiti vozačima i radnicima s opasnim mehanizmima.

Tijekom razdoblja liječenja metronidazolom zabranjen je etilni alkohol (pojava izrazito negativnih senzacija kao posljedica akutne intoksikacije, praćena stvarnim strahom od smrti: buka u glavi, vrući bljeskovi, povraćanje, nedostatak daha, snižen krvni tlak, bol u trbuhu).

Učinak metronidazola na prepoznavanje sljedećih vrijednosti lipidnog profila, poput enzima AST, enzima ALT, enzima koji sudjeluju u glikolizi, masti i citoplazmatskog enzima, znanstveno je dokazano.
U liječenju trihomonijaze, seksualni partneri trebali bi napustiti seksualnu aktivnost tijekom razdoblja liječenja. Na kraju liječenja potrebno je potvrditi učinak laboratorijskim ispitivanjima tri puta s razmakom prije i nakon menstrualnog ciklusa.

Upotreba lijeka tijekom prva tri mjeseca trudnoće zabranjena je. U preostalih šest mjeseci terapija metronidazolom moguća je uzimajući u obzir određivanje stupnja koristi za fetus. Lijek, prodirući u placentu, lako se pojavljuje u krvotoku embrija i stoga nosi rizik od malformacija i mutacija. Konačni stupanj rizika kod trudnica nije znanstveno dokazan.

Budući da metronidazol izaziva mogućnost malignih novotvorina u redu glodavaca, ovaj lijek treba uzimati u najekstremnijim i najtežim slučajevima bolesti.
Upotreba lijeka za liječenje trihomonijaze tijekom trudnoće može biti iznimka kada druga terapija nije uspješna. U slučaju prisilne primjene metronidazola tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti. Lijek prelazi u majčino mlijeko u istim količinama kao i u krvi..

Kada koristite metronidazol u obliku gela, on bi trebao prekriti cijelo zaraženo područje kože. Budući da proizvod za vanjsku upotrebu isključuje sadržaj masti u svom sastavu, nije vidljiv na koži lica i ne ostavlja mrlje na odjeći. Moguće je koristiti kozmetiku nakon primjene metronidazola.

U liječenju trihomonijaze, također se preporučuje zajednička uporaba metronidazola u obliku tableta. U takvim slučajevima, posebno ako se terapija ponavlja, mora biti laboratorijski test krvi kako bi se spriječilo smanjenje bijelih krvnih zrnaca ispod normalnog.

Interakcija

Metronidazol za infuziju se ne smije davati s drugim lijekovima. Lijek aktivira učinak varfarina, povećavajući razdoblje sinteze protrombina. Izaziva odbacivanje etila. Kombinirana terapija lijekovima protiv alkohola doprinosi poremećaju živčanog sustava, pa interval između primjena treba biti najmanje četrnaest dana. Histodil inhibira sintezu metronidazola i povećava njegov sadržaj u krvi, izaziva mogućnost neželjenih učinaka.

Istodobna primjena lijekova koji ubrzavaju enzimske reakcije biotransformacije u jetri (luminal, difenin) potiču izlučivanje metronidazola iz tijela prirodnim putem, zbog čega se njegov sadržaj u krvi smanjuje. U slučaju sinkrone uporabe metronidazola s preparatima koji sadrže litij, primjećuje se povećanje količine litija u krvi, što dovodi do intoksikacije. Nepoželjno je koristiti metronidazol s lijekovima koji zaustavljaju kontrakciju mišićnih vlakana (norkuron). Streptocid aktivira antibakterijski učinak metronidazola.

U slučaju vanjske primjene metronidazola u obliku gela, njegov učinak s drugim lijekovima je vrlo mali, ali postoji rizik u slučaju istodobne primjene lijeka s warfarexom ili antrombotskim lijekovima (produljenje koagulacije krvi).

Predozirati

U slučaju predoziranja tijekom terapije metronidazolom, mogu se pojaviti sljedeći neželjeni simptomi: nesvjestica, povraćanje, poremećena koordinacija pokreta, konvulzije, oštećenje živaca perifernog živčanog sustava.
U slučaju upotrebe metronidazola u obliku gela u propisanim količinama, višak doze je neprihvatljiv.

Do danas ne postoji specifičan protuotrov za liječenje tijela u slučaju predoziranja. Stoga se u ovom slučaju preporučuje liječenje manifestacija bolesti izvan usmjerenog djelovanja na glavni uzrok i posljedice njezine manifestacije, koji se svode na ublažavanje fizičke nelagode i boli i pružanje izravne pomoći.

Cijena

analoga

 • Bacimex
 • Ginalgin
 • Gravagin
 • I * Ergotex PHARM 004
 • Deflamon
 • Intezol
 • Klion
 • Medazole
 • Metrid
 • Metrovagin
 • Metrovit
 • Metrogil
 • Metrozole
 • Metroxan
 • Metrolaker
 • Metron
 • Metronidazol smeđi
 • Metronidazol Nycomed
 • Metronidazolini-Ákos
 • Metronidazol-Altpharm
 • Metronidazol-LectM
 • Metronidazol UBF
 • Metronidazol-Escom
 • Metronidal
 • Metroseptol
 • Novizol
 • Orvagil
 • Rosamet
 • Rosex
 • Syptrogil
 • Triceside
 • Trichobrol
 • Tricho-PIN
 • Trichopol
 • Trichosept
 • Flagil
 • Efloran

Recenzije

Sergej
Propisao mi je metronidazol kao liječnik za liječenje prostatitisa s dozom od 50 mg dva puta dnevno. Bio sam zadovoljan niskom cijenom lijeka. Kao rezultat jedne aplikacije pojavila se migrena, povećao se pritisak. Nisam se usudio uzimati lijek u tabletama 10 dana i nakon savjetovanja s liječnikom promijenio sam lijek u ornidazol. Ovaj se lijek podnosi s manje nepoželjnih učinaka..

Svetlana
Liječeni su me metronidazolom kako bih zaliječio čir na želucu. Učinak je bio uspješan. No, u borbi protiv giardijaze očekivani učinak bio je manje značajan.

Sergej Tumanov
Zadovoljan sam rezultatom liječenja trihomonijaze metronidazolom.

Olga
Metronidazol je uzet kao lijek protiv alkohola. Nažalost, žudnja za alkoholom je lagano opala..

Elena Antoshchuk
Želim podijeliti svoje iskustvo s metronidazolom. Kozmetolog mi je rekao za ovaj lijek, ali tada tome nisam pridavao veliku važnost. Ali u određenom periodu problem mi je toliko mučio lice da ga nisam mogao podnijeti i počeo sam pretraživati ​​po internetu informacije o krpelja kože. Pretpostavila sam da postoji veza između krpelja i akni. Količina internetskih informacija premašila je sva moja očekivanja, što lako možete provjeriti sami. Mama, liječnik je preporučio uzimanje tableta za poboljšanje kože na licu. Ali kao što se ispostavilo, tablete se mogu koristiti izvana! Prema savjetu kozmetičara, sam samljeo dvije tablete, dobiveni prah pomiješao s noćnom kozmetičkom kremom ili vodom. Dobivenu konzistenciju nanijela sam na pojedinačne akne i na cijelo lice. Čak sam pokušao dodati kap dimeksiduma u ovu kapilaru kako bih poboljšao apsorpciju. Rezultirajuća smjesa nije u potpunosti apsorbirana i, sušenjem, pilingom. Ali rezultat je bio vrijedan toga.

Inna
Prethodno pismo me upitalo da koristim lijek. I također sam došao do zaključka da isprobam ovaj lijek u obliku tableta za oralnu primjenu kako bih poboljšao stanje kože lica. Više nije bilo urina, jer što sam duže patila, postajala je sve lošija slika. Uzimao sam ovaj lijek kako mi je propisao ginekolog za liječenje ginekološke upale.
Koža na mom licu prethodno je imala probleme koji, kako ja razumijem, vrebaju iznutra. Naravno, losioni i kreme nisu mi mogli radikalno pomoći. I posljednjih dana koža je postala zastrašujuća, jer su akne s bolovima pretvorene u ogromne plakove, što rezultira mrljama. Promjena akni bila je stalna. Bojala sam se pogledati se u ogledalo. Moj očaj nije znao granice. Sa dvadeset i nešto godina izgledao sam kao grozan tinejdžer. Kupivši metronidazol u ljekarni i plativši 15 rubalja, 10 dana sam primao 20 tableta i uzimao 2 tablete dnevno. Nakon samo 2 dana, upala akni se smanjila, ali nisu se pojavile nove. Prošla su 2 dana od prestanka uzimanja metronidazola. Dani menstrualnog ciklusa su prikladni, ali koža je čista, ne sjećam se kad je to bilo. Ne mogu reći da je to preporuka. Bilo je to samo liječenje, ali s kakvim dobrim rezultatom. Shvatite moju očajnu situaciju u onom trenutku kad sam bila spremna na sve, samo da osjetim olakšanje. Jasno mi je da stalno uzimati metronidazol vjerojatno nije potrebno. Ali u njemu ne vidim zlo. Uostalom, liječe čir na želucu.

Dina
Naišla sam na gljivicu na licu nakon uklanjanja obrva kod frizera. Noge mi više neće biti tamo. Koža lica se pogoršala. Bilo je puno gnojnih akni. Ne znajući što da radim, počeo sam piti kvas od akni. Nije pomoglo. A moja teta, liječnica, rekla je da pije metronidazol. Trčim u ljekarnu po lijek. Samo 11 rubalja koštalo me lijeka. Već drugog dana prijema (pio sam 2 puta dnevno) sve je potpuno uklonjeno. Šteta što sam tako kasno saznao za to. Brinem se da se staze još dugo neće liječiti. Shvaćam da sam ga i pokrenuo. I bio sam previše lijen da bih se obratio dermatologu. Ali moj je očaj sve zaustavio.


Stranac
Prvi put sam naišla na činjenicu da se upala grla i trenutak početka kašlja mogu izliječiti tabletama metronidazola. Razumijem da ova metoda ne odgovara svima. Da i ne pomaže uvijek. Čim se grlo nastavi, morate staviti tabletu metronidazola ispod jezika. Tako polako ide niz grlo, ubija mikrobe. Gorčina u ustima je užasna. Mislim da nije za sve. Izdržao sam se s tim. Nakon 2 sata nisam pio i jeo ništa. Da bi imao učinak. Grlo me je vrlo brzo prestalo boljeti. Ne budi bolestan.

Olga
Ne čekajući rezultate ispitivanja, ginekolog je propisao metronidazol. 12 dana, 2 tablete. Učinak je topa. Nema upale. Giardia više nema. To unatoč činjenici da prethodno nije patila od giardiasis. Ali kakva besanica. Tada sam popio prvu pilulu vrlo rano ujutro, sljedećih šest sati kasnije. Nakon 2 tjedna pojavio se gastritis u kombinaciji s antibiotikom. Za mojih 40 godina prosječnog zdravlja bio je to snažan napad, koji me je podržao. Naravno, trebate pažljivo birati s liječnikom, jesti puno, ali ne ugljikohidrate, istovremeno očistiti tijelo, piti tekućinu, čuti liječnike. A na početku - sebe.

Galina
Strašna droga. Nakon tri dana uzimanja, postala sam zelena, vrtoglavica, gotovo koma, ne razumijem ništa. Činilo mi se da lijek ne samo virusi, nego i jedu moje živce. I osoblje je vidjelo moje pogoršanje. Tri mjeseca nakon uzimanja lijeka, kako nije dobro. Prije otprilike šest godina uzela je Trichopolum. Ali ne sjećam se takve rezonancije. Netko mi kaže - gdje su ove nuspojave? Na internetu gledam puno sličnih pisanja.