logo

Folikulitis

Folikulitis je kožna bolest koja pripada skupini pustula (vizualno folikulitis izgleda kao prištić). Izrazito obilježje folikulitisa od ostalih upala na koži je da se apsces formira u korijenu kose.

Gornji dio dlake nalazi se iznad kože, a ispod kože je korijen dlake, koji se naziva folikula dlake, a taj se korijen (lukovica) nalazi u dlačnoj vreći, koja se naziva folikul. Zašto se tamo upala pojavljuje i kako se riješiti, o tome ćemo govoriti u ovom članku.

Uzroci i simptomi folikulitisa

Uzroci svih kožnih bolesti povezanih s stvaranjem čira su bakterije: stafilokoki, streptokoki. Bakterije Staphylococcus aureus, koje uzrokuju folikulitis, jedan su od najpoznatijih patogena..

Folikulitis može biti primarna bolest i može biti komplikacija od bilo koje bolesti, na primjer: atopijskog dermatitisa, ekcema, čira na nogama.

Kao što znate, bakterije i mikrobi su trajni stanovnici kože. Nemoguće je stvoriti "apsolutnu" čistoću, a to nije potrebno, jer će uništiti svu vrijednu mikrofloru na koži i sluznici. Folikulitis započinje (kao i svaka druga pustularna bolest) kada se smanjuje otpornost tijela na vanjske ili unutarnje bakterije.

Vanjski uzroci koji slabe bakterijsku odbranu uključuju:

 • Ozljede kože - posjekotine, ogrebotine, ogrebotine, opekline itd..
 • Češljanje kože s manganom, ujedima insekata i drugim uzrocima.
 • Zagađenje kože.
 • Kemikalije koje iritiraju kožu.
 • Hipotermija i dugotrajan boravak u vodi kože.
 • Uporaba neprimjerene kozmetike, vanjskih hormonskih masti.

Iz internih razloga:

 • Dijabetes melitus, koji uvelike doprinosi širenju bakterija.
 • Hipovitaminoza, pothranjenost, slab imunitet.
 • Gastrointestinalne bolesti.
 • Endokrini poremećaji.
 • Kronične infekcije.

Kao što je već spomenuto, stafilokok aureus je glavna patogena bakterija za folikulitis, pa je klasificiran kao stafiloderma.

Folikulitis je druga faza u razvoju stafiloderme nakon ostiofolikulitisa.

Ostiofolikulitis - prva faza u razvoju stafiloderme, ima drugačije ime, poput stafilokoknog impetiga.

Osteofolikulitis je, ako samo kažete, prištić probijen dlakom, (kosa nije uvijek vizualno vidljiva). Počinje iznenada crvenilom usta folikula (produbljivanje na koži iz koje izrasta dlaka), a zatim se javlja bol, upala dalje utječe na lojne žlijezde. Čini se da je tubercle okruglijeg ili šiljatijeg oblika s gnojnim vrhom žućkaste boje, zbog činjenice da postoji gnoj. Ako ne dodirnete ovaj prištić, nakon par dana upala prođe sama od sebe: ona se osuši i nastaje korica, a na koži nema tragova..

Ako pokušate iscijediti sadržaj - gnoj će istjecati, ali rana će ostati. Na koži se može formirati upala, u jednom primjerku, kao i u više manifestacija. Ako se ostiofolliikulit formira u množini, tada se akne nikad ne stapaju jedna s drugom, one se nalaze blizu jedna drugoj, zauzimaju malo područje kože ili se raspršuju po većem području.

Ponekad se jedan bubuljica može povećati u maloj kuglici, a taj se fenomen naziva Bokhartov stafilokokni impetigo. Najčešće je ova upala komplikacija šuga, a javlja se na stražnjoj strani ruku.

Čimbenici koji izazivaju nastanak akni su mehanička oštećenja kože (trenje, modrice itd.). i kemikalije u naftnoj industriji (benzin, kerozin). Uglavnom se ostiofolikulitis javlja na koži lica, vrata, ramena, nogu i kukova.

Osip izazvan brijanjem naziva se i pseudofolikulitis. Profesionalno, osteofolikulitis postoji kod onih koji rade s mazivima, benzinom, kerozinom.

U djece se takvi upalni procesi potiču nepoštivanjem higijene, ozljeda i dugog boravka u vodi.

Folikulitis - karakterizira dublji upalni proces u folikulu dlake. Postoje dvije mogućnosti za razvoj folikulitisa: može biti površan - to znači da ne ostavlja tragove nakon sebe, i dubok (proces prodire duboko u dermis), a nakon ozdravljenja ožiljak ostaje.

Površinski folikulitis je pustularni element ili prištić koji je dovoljno velik (vizualno je lako primijetiti), upalni proces prodire dublje u strukturu kose nego ostifolikulitis. Vanjska manifestacija akni u obliku sliči konusu koji je probijen dlakom. Crvenilo oko akni zauzima područje do 2-3 mm, prištić je prekriven gustom kore, prisutna je bol. Ishod je obično takav: prištić se otvori i gnoj izbije, bol nestane. U pravilu nema komplikacija ili bolesti..

Duboki folikulitis razlikuje se velikom veličinom apscesa (promjera oko jednog i pol centimetra). Čitav folikul dlake bilježi upalni proces. Pacijent pati od boli, svi vanjski znakovi dubokog folikulitisa nalikuju groznici, ali razlikuje se po tome što ne postoji štap (boil) karakterističan za boil. Dubok proces upale nastaje zbog činjenice da staph bakterije prodiru duboko u korijen kose uzrokujući više upale svih unutarnjih dijelova kose nego kod drugih oblika upale.

Upalni proces započinje pojavom bolnih čvorova crvene boje, koji se zatim pretvaraju u akne. Ako se dogodi standardni razvoj dubokog folikulitisa, nakon otprilike tjedan dana ožiljci ostaju na mjestu upale.

Najčešće se duboka upala očituje pojedinačnim pustulama. Javljaju se u dlačicama glave, na stražnjem dijelu vrata, ali mogu se naći u cijelom tijelu. Veliki broj upalnih formacija može postati opasan, jer pacijent razvija temperaturu, a razina leukocita u krvi raste. Veliki broj upalnih formacija može postati opasan, jer pacijent razvija temperaturu, razina leukocita u krvi raste.

U suvremenom svijetu, osim gore opisanih stafilokoknih vrsta, postoji još nekoliko vrsta ove bolesti:

Parazitski folikulitis

To je uzrokovano parazitima-grinjama koji žive na licu i leđima osobe.

Eozinofilni folikulitis

Javlja se s HIV infekcijom (klasična manifestacija) ili se razvija pod utjecajem drugih virusa (nepoznati razvoj bolesti, sugerira autoimuni mehanizam). Naziv je nastao zbog činjenice da u ovom obliku broj eozinofila u krvi premašuje normu, oni se nalaze i u koži, oko apscesa.

Hoffmanov subverzivni (apscesirani) folikulitis

Preciznije, naziva se perifolikulitisom glave. Njezin uzročnik je gram-pozitivna bakterija stafilokok. Ova se sorta najčešće nalazi u predstavnicima jake polovice čovječanstva, uglavnom u mladoj dobi. Na vlasištu se formira u obliku prilično velikih čvorova (apscesa) koji su ispunjeni gnojem.

Imaju žućkastu ili crvenkastu boju. U pravilu, čvorovi nastaju u višestrukim manifestacijama i u uskom rasporedu poprimaju bizaran oblik, podsjećajući na moždanu zamotanost. Kosa iznad čvorova ne raste. Ovaj oblik bolesti je vrlo složen, često se ponavlja..

Vrlo snažno podsjeća na konglobatne akne u svojim manifestacijama. Liječenje u ovom slučaju zahtijeva obavezni unos antibiotika, vitamina, izvana treba podmazati antibakterijskim mastima. Njegov jednostavniji i razumljiviji naziv je folikulitis vlasišta.

liječenje

Početna faza u liječenju bilo koje bolesti, uključujući folikulitis, je prepoznati uzrok i zatim ga ukloniti.

U liječenju površinskog folikulitisa i ostiofolikulitisa izvana koristi se:

 • Antimikrobna sredstva: otopina sanguiritrin, anilin, otopina kloramfenikola, fukorcin, salicilni alkohol.
 • Antibakterijske masti: mupirocin, eritromicin, linkomicinska mast.
 • S velikim širenjem osipa koriste se ultraljubičasto zračenje i terapija svjetlom..
 • Možda upotreba Vishenwskog masti.
 • Sredstva za čišćenje i restauraciju - levosin, levomekol, dioxole

Uz duboko prodiranje upalnog procesa, potrebno je:

 • Uzmite opće antibiotike penicilin i njegove analoge oksacilin (nježniji antibiotik, meticilin, eritromicin, dikloksacilin, cefaleksin, stafilokokni antibiotici: antifagin. Tečaj liječenja antibioticima je oko tjedan dana.
 • Za povećanje imuniteta (ako se osipi stalno ponavljaju), vitamini A, C, skupina B i imunomodulatori: taktivin.
 • Nanesite Vishnevskyjevu mast na apsces, nakon otvaranja apscesa - dezinfekcijske i ljekovite pripravke: sanguirythrin, mupirocin.

Mora se imati na umu da često pojavljivanje kroničnog oblika folikulitisa može ukazivati ​​na to da tijelo ne voli pacijentovu hranu i da je dijeta ograničena na nezdravu hranu i lako probavljive ugljikohidrate.

U tradicionalnoj medicini koriste se za liječenje gnojnih upala na koži:

 • Alkoholna tinktura od nevena.
 • Ulje čajevca, koje ima antimikrobna i protuupalna svojstva.
 • Infuzija kamilice kao lijek protiv bolova.

Eozinofilni folikulitis

- Postoje tri klinička oblika za koja su karakteristične folikularne papule i pustule koje se javljaju na glavi, trupu i ekstremitetima:
1. Klasični eozinofilni pustularni folikulitis (Ofujijeva bolest).
2. Obično se nalaze u Japanu s kroničnim rekurentnim folikularnim pustulama i sklonošću stvaranju prstenastih prstena u obliku prstena, a raspoređuju se prema vrsti seboroičnog dermatitisa.
3. Eozinofilni pustularni folikulitis, u kombinaciji sa imunosupresijom.
4. Obično se razvija u pacijenata s infekcijom virusom humane imunodeficijencije, kod kojih se na licu i gornjem dijelu tijela formiraju jače svrbežne papule..
5. Eozinofilni pustularni folikulitis djetinjstva / neonatalnog razdoblja.
6. Folikularne pustule na vlasištu.

- Sklon relapsu i kroničnosti (osim eozinofilnog pustularnog folikulitisa u djetinjstvu).
- Karakterizira ga folikularna i perifolikularna eozinofilna infiltracija.
- Povezan s eozinofilijom periferne krvi.

a) Klinika eozinofilnog pustularnog folikulitisa (EPF). Klasični eozinofilni pustularni folikulitis (EPF) očituje se ponavljajućim osipima u obliku grozdova ili skupina folikularnih papula i pustula koji mogu formirati uzorak u obliku prstena, a obično se razrijede u roku od 7-10 dana. Foci se javljaju uglavnom na licu i trupcu, ali kod oko 20% pacijenata mogu se pojaviti na udovima, hvatajući se za dlanove i stopala.

Kod EPF u dojenčadi, lezije su obično lokalizirane na vlasištu, ali mogu se naći i na licu i udovima. U nekih novorođenčadi s pustularnim lezijama koje su klinički slične EPF-u i prisutnosti eozinofilije, termin "eozinofilna pustuloza" je točniji za opisivanje bolesti, budući da kožni infiltrati nisu folikulocentrični. Suprotno tome, EPF povezan s HIV-om pojavljuje se u obliku raspršenih, svrbežnih folikularnih papula, koji se obično razvijaju na glavi i vratu, a često i na gornjim udovima..

Rosenthal i sur. skrenuo pozornost na urtikarni karakter takvih žarišta. Pedijatrijski EPF ima dobru prognozu, dok klasični EPF i EPF povezani s HIV-om imaju relaps. Kako se žarišta razrjeđuju, primjećuje se post-upalna pigmentacija, ali ne nastaju ožiljci..

b) Ispitivanja i biopsije za eozinofilni pustularni folikulitis (EPF). Bolesnike s sumnjom na EPF treba ispitati na latentnu imunodeficijenciju, posebno HIV infekciju. Eozinofilija periferne krvi sastojak je svih triju vrsta EPF-a. Ako bolesnici s klasičnim EPF-om obično imaju eozinofiliju s leukocitozom, u HIV pozitivnih bolesnika eozinofilija se kombinira s limfopenijom.

Za HIV koji su povezani s HIV-om tipični su mali broj CD4 stanica subpopulacije i visoka razina IgE. Najekspresivniji histološki znak je infiltracija eozinofila u folikule dlake i periferna područja, ponekad s oštećenjem folikula. Infiltrati mogu također sadržavati limfocite i neutrofile i mogu biti perivaskularni ili folikularni. Uočena je folikularna mucinoza u kombinaciji s EPF, ali nije primijećena klonalnost T-stanica s folikularnom mucinozom povezanom s EPF..

c) Diferencijalna dijagnoza. Treba razmotriti folikulitis, sekundarni bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, posebno u bolesnika s imunosupresijom. Pri postavljanju dijagnoze uzima se u obzir lokalizacija osipa, uz zahvaćanje glave i vrata treba isključiti seboroični dermatitis, a s oštećenjem ruku i nogu - palmarno-plantarnu pustularnu psorijazu. Akneformni osipi mogu nalikovati i EPF. Diferencijalna dijagnoza dječjeg EPF treba uključivati ​​toksični novorođenčadski eritem, akropustulozu i neonatalne akne.

Diferencijalna dijagnoza za eozinofilni pustularni folikulitis:
- Folikularni ili gljivični folikulitis
- Seboroični dermatitis
- Palmar plantarna pustularna psorijaza
- Akne, uključujući akne za novorođenčad
- Toksični eritem novorođenčeta
- Acropustulosis
- Folikularna mucinoza

d) Liječenje eozinofilnog pustularnog folikulitisa (EPF). Glukokortikoidi su obično prvi koji liječe sve vrste EPF-a. S lezijama na licu, lokalni su oblici takrolimusa učinkoviti. Nesteroidni protuupalni lijekovi, posebno indometacin, također se nude kao terapija prve linije, a kliničko poboljšanje uočeno je u roku od dva tjedna i kombinirano sa smanjenjem broja eozinofila u perifernoj krvi.

Vjeruje se da je to zbog činjenice da indometacin ne samo da inhibira ciklooksigenaze, što rezultira sintezom prostaglandina D2, već i smanjuje broj njegovih receptora (molekula homolognih onima izraženim u Th2 stanicama, CRTH2) na eozinofilima i limfocitima.

Fototerapija (UV-B ili psoralen + UVA) također može biti uspješna. Uspješno se koristi lokalno liječenje permetrinom, sistemski retinoidi, sistemski glukokortikoidi, ciklosporin, itrakonazol, metronidazol, cetitrizin, minociklin, dapson i interferoni. Antiretrovirusna terapija, koja dovodi do povećanja stanične subpopulacije CD4, često je povezana s poboljšanjem EPF-a povezanog s HIV-om..

Eozinofilni folikulitis

Eozinofilni pustularni folikulitis (EPF), ili Ofujijeva bolest, je rijedak, spontano razrijeđen vezikulo-pustularni osip u dojenačkoj dobi, koji je karakteriziran ponovnim tijekom pojave bijelih folikularnih vezikula i pustula na crvenoj bazi, promjera 2-3 mm, koji se javljaju na vlasištu i na čelu.

Ponekad se žarišta šire na prtljažnik. Bolest se javlja gotovo isključivo kod dječaka u dobi od 5-10 mjeseci. i može se ponavljati mjesecima i godinama. Opisano je i nekoliko slučajeva bolesti u neonatalnoj dobi. Iako pogođena djeca imaju jak svrbež i iritaciju, ESF nije povezan sa sustavnom bolešću, simptomatsko je liječenje.

U pripravcima materijala od pustula obojenih prema Wrightu uočen je veliki broj eozinofila, gljivičnih, bakterijskih ili virusnih organizama nema. Izražena povezanost EPF-a s infekcijom virusom humane imunodeficijencije kod odraslih nije tipična kod djece. EPF može biti rana manifestacija slučajeva hiper-IgE sindroma. Klinički znakovi i tijek mogu se preklapati s nekim slučajevima toksičnog eritema novorođenčadi i akropustuloze novorođenčadi. Za liječenje se koristi lokalna PCB, sustavna primjena eritromicina, dapsona, kolhicina, indometacina i ciklosporina..

Svrbež vezikule i pustule ponavljali su se na vlasištu zdravog petomjesečnog dječaka više od godinu dana.
Histološkim pregledom otkriven je eozinofilni folikulitis.

Benigne pustularne dermatoze razlikuju se od infekcije herpes simpleksom nepostojanjem višokreliranih divovskih stanica u Wright obojenim mrljama iz sadržaja pustula. Negativni rezultat bojenja po Gramu i ispitivanja s KOH isključuju prisutnost bakterijskih i kandidnih infekcija.

Međutim, u slučaju teškog tijeka bolesti u dojenčadi, potrebno je provesti mikrobiološku analizu kako bi se utvrdili virusi i bakterije kako bi se potvrdila klinička dijagnoza. Serologija sifilisa i strugotine ektoparazita pomažu u isključivanju sifilisa i šuga.

Benigne pustularne dermatoze mogu se zamijeniti za neke druge neopasne papulopustularne osipe, koji uključuju hiperplaziju lojnih žlijezda, gnojnu vrućicu, milia i akne.

Eozinofilni folikulitis kod HIV-a zaraženih

Eozinofilni pustularni folikulitis

Manifestira se osipom svrbežnih folikularnih papula ružičaste ili crvene boje i pustula na eritematoznoj osnovi promjera 3-5 mm. Papula u središtu probijena je dlačicama, jer se bolest razvija u središtu papula, može se primijetiti ekskorijacija i smeđa kora iz nepravilnog (oblikovanog) oblika.Osim papule i pustule, mogu se primijetiti i eritematska mjesta i urtikarijski plakovi. U većini slučajeva, papule pustule nalaze se u izolaciji, ali imaju skloni grupiranju. Uglavnom su pogođena mjesta u seboroičnim zonama - lice (čelo, obrazi, brada), gornji dio prsa i leđa. Međutim, opisani su slučajevi osipa na prstima, dlanovima i stopalima. Bolest traje 7-10 dana, nakon čega osip ponovno kreće. često s pojavom post-upalne hipofemmentacije, ali zatim se ponavlja s učestalošću od 3-4 tjedna. Nije otkrivena sistemska patologija

Imunosupresivni eozinofilni folikulitis

Razlikuje se od Ofujijeve bolesti generalizacijom procesa po cijelom tijelu, intenzivnijim svrbežom, velikim brojem elemenata - do stotina, trajanjem i prisutnošću sekundarnih komplikacija - lihenifikacija, razvoj impetigoa, groznica.

Eozinofilni pustularni folikulitis u novorođenčadi

Manifestira se u brojnim svrbežnim eritematskim papulama i pustulama žute ili bijele boje u veličini od 1 do 3 mm. Većina elemenata nalazi se na vlasištu, čelu i obrvama, rjeđe na vratu, trupu i ekstremitetima. Tečaj je kroničan, recidivi se ponavljaju u razmacima od 1 do 12 tjedana. Bolest se spontano kreće od nekoliko mjeseci do 3 godine..

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, anamneze, laboratorijskih podataka i histološkog pregleda

 • Krvni test: eozinofilija, limfopenija, CD4 manji od 200 / mm3 (s imunosupresivnim folikulitisom)
 • Tzanka test s mjesta lezije - velik broj eozinofila U pripravcima materijala iz pustula obojenih prema Wrightu uočava se veliki broj eozinofila, odsutnost bakterija, gljivica i parazita..
 • Kada se kultura inokulira iz pustula, rast mikroflore se ne opaža
 • ELISA i imunobloting u krvi otkrivaju antitijela na HIV (s imunosupresivnim folikulitisom)
 • Histološkim pregledom otkrivaju se perifolikularni i perivaskularni infiltrati eozinofila. U epitelu lijevka folikula dlake i lojnih žlijezda spongi u kombinaciji s infiltratima iz različitih stanica, pustule ispunjene eozinofilima.

Eozinofilni pustularni folikulitis i imunosupresivni eozinofilni folikulitis

 • alergijski kontaktni dermatitis;
 • toksidermija lijekova;
 • difuzni neurodermatitis;
 • šuga;
 • papularna urtikarija (ubodi insekata);
 • česte akne;
 • folikulitis uzrokovan dermatofitima;
 • stafilokokni folikulitis;
 • folikulitis izazvan gljivicama roda Pityrosporum;
 • šuga;
 • seboroični dermatitis;
 • Groverova bolest.

Eozinofilni pustularni folikulitis u novorođenčadi

 • toksični eritem novorođenčeta;
 • prolazna neonatalna pustularna melanoza;
 • dječja akropustuloza;
 • šuga;
 • histiocitoza iz Langerhansovih stanica;
 • sindrom hiperimmunoglobulinemije E;
 • prolazni mijeloproliferativni poremećaj.
 • Lokalni kortikosteroidni pripravci
 • Sistemski steroidi: kratak tijek prednizona (14 dana) brzo dovodi do poboljšanja i rješavanja osipa. Započnite s 70 mg / danu i dnevno smanjite dozu za 5 mg / dan. Nakon tečaja liječenja, simptomi eozinofilnog folikulitisa postupno se vraćaju.
 • Reinoidi: izotretinoin se propisuje u dozi od 1-2 mg / kg dnevno (oko 80 mg), što brzo dovodi do rješavanja osipa. Nakon što osip i svrbež nestanu, doza se smanjuje na 40 mg / dan, a nakon još 2-4 tjedna na 40 mg svaki drugi dan. Ako se stanje ne pogorša u roku od 1-2 mjeseca, liječenje se može prekinuti.
 • Sedativni antihistaminici
 • Lokalni antipruritski lijekovi (mentol, kalamin losion)
 • Foto i PUVA terapija 3 puta tjedno. Kako osip nestaje, interval između postupaka postupno se povećava.
 • Antibiotici i antifungalna sredstva u prisutnosti sekundarnih komplikacija
Pustularna dermatoza novorođenčeta - diferencijalna dijagnoza

Postoje kontraindikacije. Posavjetujte se s liječnikom.

• folikulitis - kožna bolest koja pogađa ljude obolelih šupljih i svih dobnih skupina i rasa.
• Folikulitis može biti i zarazan i neinfektivan, ali obično je bolest bakterijskog porijekla.
• Pseudofolikulitis ili sikoza u području rasta brade najčešće se razvija kod muškaraca kao rezultat brijanja..

• Keloid akne okcipitalne regije ili keloidni folikulitis najčešće se primjećuje kod crnaca, ali se može javiti kod ljudi bilo koje nacionalnosti.
• Eozinofilni folikulitis opisan je kod bolesnika s HIV infekcijom..
• Staphylococcus aureus otporan na meticilin može uzrokovati značajne poteškoće u liječenju folikulitisa.

Uzroci i patofiziologija folikulitisa

• Folikulitis je u pravilu infektivna upala folikula dlake, koja može biti površna, ograničena na gornji dio folikula ili duboka kada upala pokriva cijeli folikul.
• Infekcija može biti bakterijska, virusna ili gljivična. Najčešći bakterijski patogen je Staphylococcus aureus.

• Neinfektivni oblik folikulitisa često se javlja kod adolescenata i mladih koji nose usku i usku odjeću. Folikulitis se ponekad razvija nakon kemijske ili mehaničke izloženosti..
• Lokalna primjena steroida, masti, losiona ili kozmetike može proširiti otvore lojnih žlijezda i folikula dlake, uzrokujući folikulitis.

• Bakterijski ili stafilokokni folikulitis u tipičnim se slučajevima očituje inficiranim pustulama, najviše izraženim na licu, stražnjici trupa ili ekstremiteta. Bolest ponekad napreduje razvojem dubljeg zaraznog procesa i stvaranjem vrenja. Infekcija se može razviti kao rezultat mehaničkih ozljeda ili lokalnog širenja iz zaraženih rana. U slučaju folikulitisa izazvanog Staphylococcus aureus, oko zaraženih pustula često se opaža zona odmašćivanja..
• Parazitski folikulitis nastaje kao posljedica infekcije krpeljima (rod Demodex). Ti krpelji obično žive na licu, nosu i leđima i uzrokuju eozinofilni folikulitis, sličan pustulozi..

• Dekalcificirajući folikulitis je kronični oblik folikulitisa koji utječe na vlasište i dovodi do gubitka kose ili alopecije. Uzrok je obično stafilokokna infekcija, ali razvoj ove bolesti može biti posljedica i genetskih čimbenika. Ova vrsta folikulitisa također se naziva "snop", jer iz nekih folikula istodobno raste nekoliko vlasi..

• Keloid akne okcipitalne regije - kronični oblik folikulitisa s lokalizacijom na stražnjoj strani vrata. Preuzimajući uobičajeni karakter, bolest dovodi do stvaranja keloidnog tkiva i alopecije. Iako se vjeruje da se keloidne akne javljaju gotovo isključivo kod crnaca, mogu se pojaviti kod muškaraca gotovo bilo koje etničke skupine, a ponekad i kod žena.

• Gljivični folikulitis je uobičajena gljivična infekcija epiderme. Mikoza vlasišta je vrsta dermatofitnog folikulitisa. Folikulitis uzrokovan kvascem Phyrosporum uočava se na istim područjima kao i bakterijski folikulitis - na leđima, prsima i ramenima. Kandidijalni folikulitis je rjeđi, obično se opaža u imunodeficijencijskim stanjima i utječe na vlažna područja kože prekrivena dlačicama. Za razliku od većine slučajeva folikulitisa, takav folikulitis može biti popraćen sistemskim simptomima..

• Folikulitis uzrokovan pseudomonijama ili folikulitisom u vrućim kupkama obično je samorazpuštajuća infekcija koja se razvija nakon kontakta s vodom ili predmetima zaraženima pseudomonas aeruginosa. To se događa kada nema dovoljno kloriranja vode, kao i kada koristite spužve ili druge stvari za kupanje u kojima se uzgajaju pseudomopije. Simptomi se obično pojave 6-72 sata nakon kontakta s patogenom i potpuno se razrijede nakon nekoliko dana, pod uvjetom da se spriječi ponovljeni kontakt..

• Gram-negativni folikulitis - infekcija uzrokovana gram-negativnim bakterijama obično se razvija dugotrajnim antibiotskim liječenjem kod pacijenata koji uzimaju oralne antibiotike za akpe. Najčešći patogeni uključuju Klebsiella, Escherichia coli, Enterobacter i Proteus..

• Pseudofolikulitis područja rasta brade i brkova najčešće se primjećuje kod muškaraca s crnim brijanjem. Papula nastaje kada oštar kraj dlake uđe u kožu (urasle dlačice), što se opaža na obrazima i vratu kada „narastajuće“ kovrčave dlake narastu u kožu. Taj se fenomen može primijetiti i kod žena s hirzutizmom, brijanjem ili šišanjem kose..

• Virusni folikulitis uzrokuju prvenstveno virusi herpes simplex i molluscum contagiosum. Herpetični folikulitis uočava se ponajprije kod osoba zaraženih virusom herpes simpleksa tipa 1 ili 2. Ali virusni folikulitis posebno je karakterističan kao znak imunosupresije kod AIDS-a. Manifestacije herpetičnog folikulitisa u HIV infekciji su raznolike - od jednostavnog i nekrotizirajućih folikulitisa do ulceroznih žarišta. Molluscum pripada poxvirusima, a infekcija molluscum contagiosum registrirana je u istoj kategoriji bolesnika (s HIV infekcijom i AIDS-om), kao i u djece.

• Actinski površni folikulitis je sterilni oblik folikulitisa, koji se opaža uglavnom u vrućim zemljama ili u toplim i vrućim mjesecima. Pustule se razvijaju uglavnom na vratu, ramenima, gornjim torzoima i gornjim udovima, obično 6-36 sati nakon izlaganja suncu.

• Eozinofilni folikulitis povezan je s HIV infekcijom, ali može se razviti samostalno kao rezultat virusne infekcije, a u potonjem slučaju patofiziološki mehanizam ovog procesa nije poznat (vjeruje se da je autoimuni proces). Eozinofilni folikulitis povezan je sa smanjenjem populacije stanica CD4 +. Stanje se obično poboljšava s početkom aktivne aptiretrovirusne terapije, ali može se razviti tijekom oporavka imunološke funkcije aptiretroviralnom terapijom.

Eozinofilni folikulitis je kožna bolest u kojoj se na njenoj površini pojavljuje kožni osip u obliku papula i pustula, a svrbež uz česte recidive. Ova bolest je poznata i kao eozinofilni pustularni folikulitis, sterilna eozinofilna pustuloza ili Ofujijeva bolest. Točan uzrok njegove pojave još nije utvrđen..

Naziv bolesti dolazi od riječi "eozinofili". Eozinofili su stanice imunološkog sustava koje su prisutne u području folikula dlake tijekom epizode eozinofilnog folikulitisa. Pacijenti za koje se sumnja da imaju ovu bolest podvrgavaju se biopsiji kože radi otkrivanja prisutnosti eozinofila u području folikula dlake..

Ova je bolest rijetka i pogađa muškarce više nego žene. Postoji nekoliko osnovnih vrsta eozinofilnog folikulitisa, od kojih svaki ima svoj skup specifičnih karakteristika. Prvi od njih je klasični tip, koji se često nalazi i dijagnosticira kod pacijenata iz Japana. Drugi se pojavljuje samo kod male djece, a posebno kod male djece. Trećina se pojavljuje kod pacijenata koji pate od različitih oblika raka. Četvrta se javlja u vezi s primjenom određenih lijekova.

Kako izgleda eozinofilni folikulitis?

Ova bolest utječe uglavnom na gornji dio tijela. Lezije s eozinofilnim folikulitisom su u obliku ispupčenja ili crvenih papula, što može značajno svrbeti. Ove kožne lezije koncentrirane su na folikulima kose, a ponekad mogu imati i boju kože. U većini slučajeva, lezije se pretvaraju u pustule i lako se brkaju s nekim oblicima akni ili čak s drugim oblicima folikulitisa. Glavna područja tijela na kojima se pojavljuju lezije su lice, vlasište, vrat i torzo. U rijetkim slučajevima lezije mogu biti opsežnije, što rezultira velikim dijelom kože koji pocrveni i postaje iritiran. Lezije se mogu pojaviti i na dlanovima i potplatima, ali to je rijetko i tehnički nije folikulitis, jer na ovim prostorima nema folikula dlake..

Simptomi eozinofilnog folikulitisa

Najčešći simptomi eozinofilnog folikulitisa su:

 • Kožne lezije različitih vrsta na folikulima kose: oticanje, papule, pustule.
 • Fokusi lezije prisutni su na gornjem dijelu tijela, uglavnom na licu, vlasištu, vratu i trupu.
 • Lezije su crvene ili mogu imati boju kože.
 • U rijetkim se slučajevima pojavljuju košnice u kojima zahvaćena područja kože pocrvenjuju i iritiraju.
 • Pruritus je jedan od najčešćih simptoma, a javlja se u svim oblicima eozinofilnog folikulitisa..
 • Kožne ozljede dlanova i stopala vrlo su rijetke..
 • U djece su najčešće zahvaćeni folikuli vlasišta, posebno krunice.
 • Papule i pustule mogu imati promjer od 20 do 50 mm kod klasičnog oblika ove bolesti.
 • Može se javiti i post-upalna hiperpigmentacija kože..
 • Unutarnji organi nisu pogođeni.
 • Atipični slučajevi koprive ili oštećenja kože dlanova i stopala pojavljuju se najčešće u male djece (posebno u novorođenčadi).

Eozinofilni folikulitis na stražnjoj strani - fotografija

Mogući razlozi

Evo najčešćih mogućih uzroka eozinofilnog folikulitisa:

 • Imunodeficijencija, Cesari sindrom, hiperimunoglobulinemija E sindrom.
 • Dugotrajni slučajevi dermatitisa, posebno ako osoba jako svrbi i ogrebotine po koži.
 • Čak i ako nije otkrivena bilo kakva sekundarna infekcija (virusna, bakterijska ili gljivična), uzrokujući eozinofilni folikulitis, jedno nedavno istraživanje pokazalo je da folikularni krpelj demodexa može biti odgovoran za razvoj ove bolesti.
 • Drugo istraživanje pokazalo je da promjene u imunološkom sustavu mogu dovesti do agresije eozinofila protiv lojnih žlijezda..
 • Povećanje silikonskih grudi.
 • Transplantacija matičnih stanica.
 • Transplantacija koštane srži.
 • Alopurinol - potiče razvoj uobičajenog oblika eozinofilnog folikulitisa.

Dijagnostika

Ova se bolest može dijagnosticirati:

 • Biopsije kože - ovaj postupak pomaže u prepoznavanju eozinofila u folikulu dlake.
 • Krvni test - ovaj postupak pomaže odrediti povećanje broja eozinofilnih stanica. Međutim, to povećanje nikada ne doseže alarmantnu razinu. Isti test pokazat će porast IgE i smanjenje IgG i IgA.
 • Kliničke simptome liječnik također može koristiti za početno procjenjivanje stanja pacijenta..

liječenje

Metode liječenja eozinofilnog folikulitisa prvenstveno ovise o njegovoj vrsti. Evo najčešćih vrsta liječenja:

 • Protuupalni lijekovi mogu pomoći smanjiti upalu..
 • Antibiotici se preporučuju u slučajevima kada je spojena sekundarna bakterijska infekcija. Često propisane tablete metronidazola.
 • Antihistaminici su indicirani kada su zahvaćena područja kože vrlo svrbežna..
 • Indomethacin - koristite masti i tablete.
 • Naproksen je pokazao ohrabrujuće rezultate.
 • Za folikule dlaka koje se prenose krpelja preporučuju se potkožni preparati krpelja, poput permetrina.
 • Također može pomoći lokalna primjena takrolimusa. Ovaj postupak se preporučuje u svrhu suzbijanja reakcije imunološkog sustava, a čini se da lokalni proizvodi daju najbolje rezultate..
 • Fototerapija - postoje dvije preporuke. Prvo: UVB svjetlo - pokazalo je ohrabrujuće rezultate. Drugo: UVA svjetlo - propisano u kombinaciji s psoralenom.
 • Kortikosteroidi - topikalna primjena i oralna primjena. Ne mogu se koristiti dulje vrijeme, jer mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave..
 • Kalcineurinski inhibitori - propisuju se za različita upalna stanja kako bi se smanjio odgovor imunološkog sustava.
 • Kolhicin - ovaj se lijek često preporučuje pacijentima koji pate od gihta, jer ima snažan protuupalni učinak..
 • Retinoidi - trebaju se uzimati samo pod budnim nadzorom liječnika, jer dugotrajna primjena može uzrokovati ozbiljne nuspojave.
 • Itrakonazol se preporučuje kao antifungalni lijek..

Eozinofilni folikulitis na liječenju glave

Razlozi pojave

Uzrok gnojne infekcije vrećica kose (folikula) mogu biti bakterije zlatnog ili bijelog stafilokoka. Ponekad gljiva slična kvascu uzrokuje patologiju. Patogeni prodiru kroz kožu prilikom brijanja i bilo koje vrste ozljeda.

Najčešće se javlja sterilni folikulitis. Ovaj oblik patologije često se događa kada koža prestane disati, što se događa kada šminka nije dovoljno skinuta ili kada se nosi uska sintetička odjeća. Intradermalna mast se akumulira i blokira u porama, uzrokujući upalu folikula.

Stoga imate velike šanse da dobijete folikulitis ukoliko:

 • Koristite jacuzzi ili idite u bazen koji nije pravilno tretiran klorom.
 • Nosite usku odjeću od umjetne tkanine.
 • Dugo ne uklanjajte šminku i ne koristite kreme koje nisu prikladne za vaš tip kože.
 • Imajte ogrebotinu ili kiruršku ranu zaraženu stafilokokom / gljivicom, zbog koje patogeni brzo ulaze.
 • Jeste li bolesni od dijabetesa ili hepatitisa koji smanjuje sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcije?.

Što uzrokuje upalu?

Patogeni su pretežno stafilokok.

Pripadaju redu gram-pozitivnih bakterija.

Folikulitis je rjeđi, za pojavu kojeg su potrebni i drugi zarazni uzročnici: Pseudomonas aeruginosa, treponema, gonococcus.

 • gljivična infekcija kože: kandidijaza, Malassezia, Microsporum
 • virusne infekcije: herpes, kozica
 • parazitski patogeni: akariaze, krpelji

Rizik od infekcije povećava se s raznim ozljedama, opekotinama, kroničnim venskim ulkusima i drugim poremećajima kože.

Imuno oslabljeni ljudi osjetljiviji su na bolest..

Infektivni agent prodire u šupljinu žarulje kose kroz mikroskopske lezije, izazivajući upalnu reakciju.

Vjerojatnost patološkog procesa nekoliko je puta veća u bolesnika s kožnom bolešću.

Kao što su ekcem, dermatoza, razne vrste dermatitisa.

Doprinos razvoju zaraznog procesa, slabeći barijernu funkciju kože.

Kao provocirajući faktor, pacijent ima šećernu bolest.

Dijabetes prati kršenje zaštitne funkcije imunološkog sustava.

Povišeni šećer u krvi i njegova prisutnost u urinu uzrokuju česte bakterijske infekcije.

To je zbog sposobnosti nekih vrsta patogenih mikroorganizama da crpe energiju iz glukoze (jednostavno, pojedi je).

Drugi provocirajući faktor su akutna stanja imunodeficijencije: HIV, AIDS.

Dugotrajna primjena kortikosteroida slabi imunološki odgovor i uzrokuje opću imunosupresiju.

Glavni rezultat poremećaja imunološkog sustava je nemogućnost tijela da se bori protiv infekcija.

Klasifikacija

Ovisno o dubini lezije kože i trajanju bolesti, folikulitis se dijeli na:

 • Površinski (ostiofolikulitis) - zahvaća samo usta folikula.
 • Duboko - utječe na vanjski i vezivni sloj kože.
 • Dekalcifikacija (epilacija) - najčešće se opaža kod muškaraca na glavi.
 • Kronični - na koži postoje elementi osipa različitih stupnjeva razvoja.

Površinski

U početku se pojavljuju pustule, veličine vrha glave i malo veće. Okruženi su crvenim obodom, u središtu svakog im stoji kosa. Otprilike 3. dana, sadržaj akni se osuši, ostavljajući koru koja se ljušti bez traga. Tijekom tog razdoblja, osoba može osjetiti svrbež i peckanje.

Podrijetlo površnog folikulitisa:

 • Bakterijska. Male bijele akne izlijevaju se na kožu. Obično, ako se osip pojavljuje u bradi i ispod nosa, takva se patologija naziva "pruritus brijanje" ili sikoza. Bakterije stafilokoka prodiru u usta folikula prilikom brijanja ili ozljede kože. Infekcija može utjecati i na kožu ispod ruku i u području stidne kosti..
 • Pseudo monada. Uzrokuje ga bakterija Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa). Ti su mikrobi izloženi ljudima koji uzimaju jacuzzi i plivaju u bazenu s nepravilno podešenom razinom klora i acidobaznom ravnotežom vode. Zbog nedovoljne dezinfekcije vodenog okoliša, nakon kupanja, u roku od 4 dana, osoba može razviti osip na tijelu u obliku crvenih, okruglih, svrbežnih čvorova. Neki od njih naknadno se pretvaraju u pustule s gnojnim sadržajem. Obično je osip izražen na područjima tijela koja su bila prekrivena kupaćim kostimom ili kupaćim kostimima.
 • Gljivična naklonost. Rasprostranjen među adolescentima i odraslim muškarcima. Bolest je uzrokovana gljivičnom gljivicom Pityrosporum, koja živi na koži oko kanala lojnih žlijezda. Zbog smanjenja zaštitne funkcije kože (tome se olakšava pothranjenost, loše navike, nasljednost, hormonalne promjene), gljiva raste i prodire u korijen vlasi. Kao rezultat toga, na koži se pojavljuju kronične, crvene, svrbežne pustule..

Duboko

U početku se oko vlasi formiraju veliki bolni čvorovi jarko crvene boje. Tada počinju gnojiti. Nakon tjedan dana, neki od njih brzo nestaju (otapaju se i isušuju), ostavljajući iza sebe male ožiljke. Ostali sazrijevaju i otvaraju se, nakon oslobađanja gnojnih sadržaja, ostavljaju čireve u obliku lijevka, nakon kojih ozdravljenje ostaje. Dlaka na ovom mjestu više ne raste, jer su njihovi korijeni potpuno oštećeni gnojnim postupkom.

Patologija se može očitovati u različitim oblicima:

 • Pseudofolikularni ječam. Pojavljuje se kod kovrčavih ljudi. S ovom vrstom promjene kože, krajevi kovrčavih vlasi mogu narasti u pore, uzrokujući upalu i svrbež. Bolest nije zarazna.
 • Gram-negativna. Razvija se kod ljudi koji su podvrgnuti dugotrajnoj terapiji antibioticima. Antibiotici mijenjaju normalnu ravnotežu bakterija u nosu, što dovodi do rasta štetnih mikroorganizama koji se nazivaju gram negativne bakterije (diplokoki). Kod nekih bolesnika, čim prestanu uzimati antibiotike, mikroflora se obnavlja. Kod drugih se gram-negativni mikroorganizmi šire na kožu oko nosa i usta, uzrokujući nove ozbiljne osipe protiv akni.
 • Furunkul. Javlja se s dubokom infekcijom usta stafilijskim bakterijama. Akutna gnojna upala folikula iznenada se pojavljuje u obliku ružičaste pustule u središtu s gnojnom stabljikom. Koža koja okružuje pustulu obično je crvena i natečena. S vremenom formacija počinje gnojiti, povećava se i postaje bolna. Nakon izlaska gnojne šipke ostaje crveni lijevak koji se odgađa nekoliko dana. Mali ulkusi obično zacjeljuju bez ožiljaka, veliki ostavljaju vidljive ožiljke.
 • Carbuncle - pojam se koristi kada se na malom području kože formira nekoliko vrenja blizu jedan drugog. Tipično se ova patologija pojavljuje iza vrata, ramena, leđa ili kukova. Carbuncle uzrokuje ozbiljniju infekciju od pojedinačnog vrenja. Iz tog razloga, patologija se liječi sporije, ostavljajući ožiljke.
 • Eozinofilni. Ova vrsta uglavnom pogađa ljude s HIV / AIDS-om. Simptomi se manifestiraju kao intenzivan svrbež i stalna pojava upaljenih crvenih mrlja na koži, koje se zatim pretvaraju u akne ispunjene gnojem. Čirevi se pojavljuju na glavi, licu, vratu i gornjem dijelu tijela. Nakon ozdravljenja, na njihovom mjestu nastaje hiperpigmentacija (koža postaje tamnija od normalne). Točan uzrok eozinofilnog folikulitisa nije poznat. Ali može ga uzrokovati gljiva slična kvascu koja obično izaziva folikulitis - pityrosporum.

Preračunavam

Drugo ime je epilacija. Najčešće utječe na vlasište kod muškaraca, formirajući žarišta ćelavosti. Uzrok razvoja dekalcificirajućeg oblika je primarna i stečena imunodeficijencija. Patološke promjene na vlasištu počinju formiranjem vezikula.

U ovom trenutku osoba ne osjeća bol, ali stanje kože se pogoršava. Umjesto gnojne akne pojavljuje se smeđa kora, nakon uklanjanja ostaje ožiljak. Kao rezultat, nastaje lezija na području zahvaćenom folikulitisom. Kosa više ne raste, jer im se korijenje potpuno uništava gnojnim postupkom.

kroničan

Karakterizira ga stalna pojava novih upala folikula dlaka i lojnih žlijezda. Kada se ispituje koža osobe s kroničnim folikulitisom, akne se mogu primijetiti u različitim fazama razvoja:

 1. Ružičaste i crvene papule koje su se tek pojavile (porast iznad razine kože).
 2. Gnojni mjehurići transformirani iz papule.
 3. Sušenje akni s preplanulom kore.
 4. Formiranje ožiljaka.

Patološke promjene najčešće pogađaju one dijelove tijela koji se stalno nešto trljaju ili ozlijeđuju. To se događa ljudima koji na dužnosti moraju nositi grubu odjeću, na primjer, radnici u vrućim trgovinama. Tipično se folikulitis kod ovih ljudi javlja na ramenima i vratu..

U rizičnu skupinu spadaju i starije osobe s cerebralnom aterosklerozom (sužavanje praznina moždanih arterija uslijed taloženja kolesterola u debljini njihovih zidova). Takva dijagnoza često je praćena pojavom seboreje i svrbežom kože, pa se folikulitis širi na glavu.

Čest oblik dugotrajnog folikulitisa je sikoza. Gnojne pustule izlijevaju se na licu (područje brade i brkova). Najčešće se ovo stanje javlja kod muškaraca, jer prilikom brijanja dolazi do infekcije usta folikula. U žena, zbog toga, patološke promjene utječu na područje pazuha, potkoljenica i pubisa.

Folikulitis je površan, zahvaća samo usta folikula dlake, i dubok, karakteriziran oštećenjem i epiderme i dermisa. Pored toga, razlikuju se akutni folikulitis i kronični. Čest oblik kroničnog folikulitisa je sikoza..

Duboka stafiloderma uzrokovana upalom folikula klasificira se kako slijedi:

 • duboki folikulitis;
 • epilirate;
 • apsces ili potkopavanje.

Dijagnostika

Dermatolog može dijagnosticirati infekciju folikula pretražujući pacijentovu kožu i uzimajući u obzir njegovo opće zdravstveno stanje. Ali u složenim slučajevima, kada patologija intenzivno napreduje, dijagnoza zahtijeva djelovanje kako bi se razjasnilo njezino podrijetlo i identificirala prisutnost popratnih bolesti.

U tu svrhu se pacijentima propisuju:

 • Dermatoskopija - na ekranu računala prikazana je povećana slika kožne lezije koja pojednostavljuje proces proučavanja predmeta, a u ovom slučaju istražuje se dubina prodora patologije.
 • Biopsija - pregled elemenata zaražene kože omogućava vam da identificirate uzročnika infekcije i na taj način isključite sifilitičko ili gonorealno podrijetlo bolesti.
 • Krvni test (općenit, biokemijski, za šećer) - omogućava vam da potvrdite prisutnost ili odsutnost bolesti koje bi mogle izazvati razvoj i komplikaciju kožne bolesti (dijabetes, hormonalni neuspjeh, AIDS).
 • Imunogram - potreban je u složenim slučajevima (folikulitis često uzrokuje groznice i apscese) za procjenu stanja ljudskog imunološkog sustava.

Simptomi bolesti

Početak kliničke slike popraćen je stvaranjem male crvene mrlje, lokalizirane oko dlačne žarulje.

Nakon nekog vremena promatra se stvaranje apscesa ispunjenog patološkim izlučivanjem.

Kasnije se otvara neovisno i tvori koru kad se osuši.

Dosta često se apsces transformira u kipu, što je komplikacija folikulitisa.

Strogo je zabranjeno samostalno otvaranje furuncle.

Postoji opasnost od lokalnog širenja bakterija i stvaranja apscesa, lokalnog flegmona i čak sepse.

Na primjer, kuhanje na glavi ili licu može uzrokovati gnojni meningitis..

Ponekad se nekoliko vrenja stapa u veliki fokus, uzrokujući stvaranje karbuke.

Upala je višefokalne prirode, osip se može proširiti na sve vlasište.

U žena je glavna lokalizacija u preponama i kukovima, kod muškaraca - na licu i glavi.

Na palpaciji su osipi bolni, imaju izraženo crvenilo i prate ih svrbež različitog intenziteta..

Cjelokupnu kliničku sliku dopunjuje:

 • osjećaj pečenja u području osipa
 • povećana suhoća epiderme
 • ožiljci, ožiljci

Dijagnoza se postavlja tijekom fizikalnog pregleda, budući da su lezije lako prepoznati i golim okom.

Ako liječnik ima dvojbe, specijalist propisuje dermatološke testove.

liječenje

Postoje mnoge mogućnosti liječenja i recepti za njegu kože kako biste se riješili folikulitisa, na primjer:

 • Blagi slučajevi bakterijskog folikulitisa. Preporučuje se kućna terapija. Najčešće korištena antibakterijska sredstva za lokalnu upotrebu, kao što su benzoil peroksid, Clearasil, Proactiv, klorheksidin ili sredstva za čišćenje Hibiclens i Phisoderm (primjenjuju se ujutro i navečer).
 • Teški tijek patologije. Liječe se primjenom lokalnih antibiotika 2 puta dnevno (Clindamycin losion). Izvodi se petodnevni tečaj oralnim antibioticima (cefaleksin, dikloksacilin, doksiciklin).
 • Gljivični folikulitis. Kosu pere 2 puta dnevno antifungalnim šamponom Nizoral ili Ketokonazolom. Liječenje upornih oblika gljivičnog folikulitisa može se nadopuniti primjenom antifungalne kreme (Lotrimin, Lamisil) i antifungalnih tableta (Flukonazol, Diflucan).
 • Hiperpigmentacija s folikulitisom. Liječi se 4% hidrokinon kremom, 15-20% azelaične kiseline.

Liječenje folikulitisa treba biti sveobuhvatno:

 • pravilna prehrana;
 • poštivanje higijenskih pravila;
 • liječenje žarišta antisepticima;
 • uporaba lokalnih lijekova i lijekova za oralnu primjenu;
 • fizioterapiju;
 • fitoterapija;
 • borba protiv popratnih bolesti i uklanjanje žarišta kronične infekcije.
 • normalan sadržaj proteina, uključujući životinjsko podrijetlo;
 • ograničenje životinjskih masti i rafiniranih ugljikohidrata (šećer, čokolada), proizvodi od brašna, začini, alkohol, jak čaj i kava, kao i jodirana sol;
 • povećanje sadržaja biljnih vlakana u prehrani, njegov dodatni unos u obliku mekinja;
 • zasićenost hrane vitaminima, mrkvom, crnom ribizlom, ružinim borovima je posebno korisna.

Pacijent treba imati zasebnu posteljinu, ručnik, odjeću, predmete za osobnu higijenu. Uz gnojne procese, često je poželjno mijenjati posteljinu, jastučnice, oprati ih uz dodatak dezinficijensa ili kuhati. Pacijentu se savjetuje da se ne pere vrućom vodom kako ne bi potaknuo ispuštanje sebuma. Muškarcima je bolje koristiti električni brijač..

Je li moguće plivati ​​s ovom bolešću? Plivanje u otvorenim vodama, obilazak bazena, kupki, sauna, zabranjeno je. Pacijent se treba oprati pod tušem, koristeći dječji sapun, katran i katran neće nauditi. Šampone je najbolje koristiti posebne dermatološke s sadržajem ketokonazola (antifungalni lijek).

Dermatolog bi trebao reći kako liječiti folikulitis. Samo-lijek može biti neučinkovit i dovesti do kroničnog procesa i komplikacija..

Pustule na koži tretiraju se antiseptičkim otopinama: kalijevim permanganatom, bornom kiselinom, salicilnim alkoholom. Lokalni lijekovi koriste se, na primjer, mast s antibakterijskim učinkom - Eritromicin, Linkomicin, Dalacin-T, Epiderm, Zinerit. Kod kroničnih bolesti propisani su kombinirani agensi koji sadrže antibiotike i hormone: Oxycort, Dermazolone i drugi.

Unutar se propisuju antibakterijski lijekovi (eritromicin, doksiciklin, cefalosporini i drugi), ako je potrebno - estrogeni i gestageni, vitamini A, C, E, imunostimulansi.

Fizioterapija je propisana kada postupak nestane kako bi se spriječilo stvaranje ožiljaka. Dermabrazija, izloženost laserom.

Kućni tretmani

Liječenje u kući može se nadopuniti biljnom medicinom. Možete obrisati lice svježim sokom od plantaže, dekocijom kore vrbe, infuzijama kalendule, elekampane, šipka. Za pranje možete koristiti infuziju lišća breze. Iznutra je korisno uzeti infuziju korijena repice. Prihvatljivi su i homeopatski pripravci, posebno Traumeel C mast koja se mora ugurati u kožu nekoliko puta dnevno.

Posljedice neliječenog folikulitisa su širenje infekcije dublje u kožu s stvaranjem vrenja, karbule ili apscesa, kao i pripajanje gljivične infekcije - dermatofitoza. Te bolesti mogu čak ugroziti život pacijenta kada mikroorganizmi uđu u krvotok. Stoga je potrebno liječiti folikulitis na vrijeme i poduzeti mjere za njegovo sprječavanje, temeljeno na borbi protiv endogenih i egzogenih čimbenika nastanka bolesti.

Dubok i površan folikulitis

Osteofolikulitis ili površinski folikulitis eksudativni je element osipa (pustule) veličine 1-2 mm.

Karakterizira ga brz tijek i odsutnost ozbiljnih komplikacija..

Nekoliko dana kasnije pustula se osuši, na svom mjestu se formira kora, koja otpada sama, bez ostavljanja ožiljaka.

Duboko (purulentno) popraćeno je stvaranjem kvržica veličine 2-3 mm, tamno crvene boje u sredini je gnojni grozd.

Nakon 3-4 dana, formacija se raspada, na njezinom mjestu se pojavljuje ulcerozna lezija, koja nakon ozdravljenja ostavlja ožiljke.

Ako govorimo o infektivnoj leziji područja lica, tada se dijagnosticira akutna sikoza.

Uz dvije glavne razlikuju kronični bakterijski proces.

Bolest prati iscjeljivanje i stalna pojava novih elemenata..

Detaljnim pregledom možete vidjeti osipe i gnojne formacije u različitim fazama razvoja.

Češće kronični tijek bolesti utječe na područje lica kod muškaraca koji radije nose bradu.

Sikoza može izazvati čak i manja oštećenja epiderme, na primjer, tijekom brijanja.

Rizici infekcije povećavaju se uz prisustvo predisponirajućih čimbenika: imunodeficijencija, kronični žarišta infekcije (tonzilitis, karijes, sinusitis).

Narodni lijekovi

Liječenje kožnih patologija kod kuće temelji se na biljnoj medicini, koja je pokazala svoju učinkovitost ne samo površnim, već i dubokim folikulitisom..

 1. Ljekarna od kamilice - 1 žlica l.
 2. Vrela voda - 1 l.

Kako kuhati: Stavite travu u emajliranu posudu i prelijte kipuću vodu preko nje. Pustite da se sastav pirja 30 minuta, a zatim procijedite.

Način upotrebe: ujutro i navečer, infuzijom oprati zahvaćena područja kože.

Rezultat: Infuzija ublažava upalu, dezinficira i liječi čireve.

 1. Korijen čička - 30 g.
 2. Vrela voda - 0,5 L.

Kako kuhati: samljeti korijen biljke, sipati kipuću vodu, zatim na laganoj vatri, a zatim juhu preliti 5 minuta. Ostavite da se ohladi i procijedi.

Način upotrebe: Pijte dnevno (doza se izračunava za 2 dana) na prazan želudac, 250 ml dekocija.

Rezultat: Juha ublažava upalu, suzbija razvoj patogene flore, djelotvorna je kod dubokog folikulitisa (groznica, apsces).

 1. "Metronidazol" - 5 tableta. 250 mg svaki.
 2. Sterilna voda (prodaje se u ljekarni) - 100 ml.

Kako kuhati: samljeti tablete u prah, napuniti vodom, miješati dok se ne dobije homogena konzistencijagt;

Način upotrebe: Liječite oštećeni folikulitis otopinom 2 puta dnevno.

Rezultat: Losion dezinficira rane, suši osip i na taj način sprečava komplikacije površnog folikulitisa.

Folikulitis na glavi

Folikulitis na vlasištu ne razlikuje se puno od upale na ostalim dijelovima kože.

Upalna reakcija na glavi pojavljuje se zajedno sa svrbežom, crvenilom i osjećajem boli u kosi tijekom palpacije.

Tijekom dermatološkog pregleda mogu se otkriti male pustule.

S vremenom se povećavaju u veličini i požute.

Ako nema odgovarajućeg tretmana, na površini vlasišta nastaje kora.

Čitav korijen kose postupno se zarazi..

Kao rezultat toga, na koži pacijenta opažaju se erozivne tvorbe, nakon čega se pojavljuju ožiljci.

Klasični oblici - duboki i površni.

Prema etiologiji razvoja: gljivična, bakterijska, virusna.

Glavni patogeni ne razlikuju se od infektivnih uzročnika koji uzrokuju bolest u drugim dijelovima tijela.

ishrana

Jedite hranu koja jača imunitet i inhibira upalne procese..

Uključite u svoj izbornik:

 • Heljda kaša, riža.
 • Svježe povrće salate.
 • Svježe bobice i voće.
 • Lean mesne jela.
 • Skuta, tvrdi sir.
 • Različite sorte riba.
 • Mrkva, Sorrel, Špinat.
 • Uz grožđice, banane, marelice.
 • Grah, grašak, soja.

U vrijeme liječenja, isključite iz prehrane:

 • Masna, začinjena, slana hrana.
 • Peciva od slatkog i kvasca.
 • Alkoholna pića.
 • Kava čokolada.

Pitanje odgovor

U početku su se u dekolteu pojavili mali prištići, a zatim na podlakticama, dermatolog je dijagnosticirao folikulitis. Pripisao je salicilni alkohol za trljanje, Fukortsin i Diazolin, ali ništa nije pomoglo. Što uraditi?

Posjetite gastroenterologa i ginekologa, oni će vam propisati testove, a na temelju rezultata - prikladan tretman. Pripremite se za ultrazvuk abdomena i gastroendoskopiju.

Postoje li nuspojave od toplinskih hormonskih pripravaka? Da, na popisu najčešćih: svrbež, peckanje, suha koža, promjene boje, a također i stanjivanje i naboranost kože.

Kako se riješiti akni nakon folikulitisa? Problem se rješava laserskim rezanjem kože i uzimanjem imunomodulatora, što bi trebao propisati samo liječnik. Uz samo-lijek stanje kože može se samo pogoršati.

Djetetu u dobi od 1 godine dijagnosticiran je folikulitis, propisana mu je Baneocin mast, ali ona nije pomogla. Koji se drugi lijekovi mogu koristiti za liječenje male djece?

Samo liječnik može odgovoriti na ovo pitanje nakon ispitivanja i proučavanja općeg stanja djeteta. Samo-liječenje djece je nesigurno za njihovo zdravlje.

Učinkovit režim liječenja ove bolesti može se dobiti samo nakon pregleda liječnika i polaganja testova. Liječenje folikulitisa bez otkrivanja uzroka njegove pojave dovest će do pogoršanja pacijentovog stanja. Stoga se posavjetujte s liječnikom. Ili pročitajte gornji materijal. Možda imate bolest tek u početnoj fazi i brzo se možete nositi s njom kod kuće.