logo

Hladnoplava mast i prašak za baneocin

Baneocinska mast je propisana za infektivne lezije kože (impetigo, boil, karbukul, folikulitis). Pomaže zacjeljivanju rana s znakovima upale, mikrobnom infekcijom i sprečava infekciju. Primjenjuje se 2-3 puta dnevno na područje kože veličine pacijentovog dlana, tečaj liječenja obično traje oko 7 dana.

Lijek je dostupan i u obliku praha za liječenje plačnih rana, opekotina, trofičnih ulkusa, prolijeva. Sigurnost ovog oblika otpuštanja za bebe je dokazana, koristi se za liječenje pupčane rane i pelenski dermatitis. Baneocin se dobro podnosi nakon liječničkih savjeta, ali prilikom samoliječenja, nanošenja na veliko područje, veliku površinu opeklina ili rana, postoji rizik od gubitka sluha i oštećenja bubrežne funkcije.

Baneocin mast: glavne karakteristike

Baneocin mast je antibakterijski lijek koji sadrži dva antibiotika. Glavne karakteristike lijeka prikazane su u tablici.

Među registriranim oblicima otpuštanja lijeka nema gela ili kreme. Bacitracin i neomicin u sastavu Baneocina su antibiotici širokog spektra djelovanja. Prva pretežno pokazuje aktivnost protiv gram-pozitivnih bakterija, a inhibira stvaranje njihove stanične membrane.

Druga komponenta, neomicin, djeluje na gram-negativne, zaustavlja stvaranje proteina od strane mikroba. Ova kombinacija osigurava uništavanje većine patogena kožnih infekcija, rijetko je otporna. Negativno svojstvo lijeka je nedostatak antivirusnog i antigljivičnog učinka..

Značajka Baneocina je sposobnost nakupljanja u koži, dok praktički ne prodire u krvotok kroz netaknutu kožu i sluznicu. U tkivima lijek ne uništava gnoj, krv ili limfna tekućina i ne daje iritantan učinak. Ipak, nanošenje na veliku površinu, otvorenu ranu ili čir, spaljenu površinu prati ulazak antibiotika u krv.

A ovdje je više o najučinkovitijim pomastima za ožiljke.

Što pomaže Baneocin mast, doziranje i tijek liječenja

Baneocin mast pomaže protiv zaraznih kožnih bolesti:

 • boil - upala žarulje folikula dlake;
 • impetigo - infektivna lezija s stvaranjem žuljeva i korica;
 • karbukula - upalni proces u žlijezdama lojnicama i dlačicama (nakon otvaranja);
 • otvoreni apsces (apsces);
 • folikulitis - pustule u zoni rasta dlake, uključujući sikozu u području brade;
 • suppuration znojne žlijezde (hidradenitis), kože (apsces), područja oko nokta (paronychia), nakon kirurškog liječenja;
 • infekcija varikoznih ulkusa, čireva pod pritiskom, žarišta ekcema, opeklina, postoperativni ožiljak;
 • transplantacija kože ili kozmetička operacija (liječenje i prevencija);
 • vanjski otitis (upala vanjskog uha).
Impetigo

Za zacjeljivanje rana

Baneocin za ubrzavanje zarastanja primjenjuje se na područje rane prilikom mijenjanja preljeva ili 2-3 puta dnevno, ovisno o preporuci kirurga. Prilikom nanošenja preporučuje se upotreba lopatice prethodno utrljane alkoholom kako prsti ne bi dodirivali površinu rane.

Mast se primjenjuje nakon stvaranja novog tkiva (granulacije) u drugoj fazi ozdravljenja. Prah se nanosi na otvorene i plačuće. Lijekom se ne može podmazati područje veće od dlana pacijenta, što odgovara 1% cijele površine kože. Baneocin ne sadrži komponente koje izravno potiču obnavljanje tkiva, ali blokira pojavu upalne reakcije. To pomaže procesu regeneracije. Lijek je propisan za:

 • reže;
 • abrazije;
 • kožne lezije nakon kozmetičkih postupaka i operacija na licu;
 • postoperativne rane;
 • kirurško liječenje zaražene šupljine;
 • dugotrajno zacjeljivanje rana kod dijabetičara, s trofičnim poremećajima (varikozni čir).
Dijabetesni čir

Lijek je indiciran za prijetnju infekcije, kao i početne znakove mikrobne infekcije radi prevencije.

Za akne

Baneocin pomaže protiv akni, suši upalne elemente. Nanosi se bodljivo, uhvativši 2-3 mm okolnog tkiva. Na dan se može obaviti 2-4 aplikacije maziva. Ako postoji opsežni osip, tada je dopušteno nanijeti lijek na leziju, ali s vrlo tankim slojem. Takva se obrada provodi ne više od 2 puta dnevno. Lijek nema utjecaja na napredovanje akni, pa nakon razdoblja poboljšanja može doći do drugog pogoršanja.

Kod opeklina

Baneocin za liječenje opeklina koristi se 2-3 puta dnevno. Područje liječenja, kao i površina rane, trebaju biti manji od 1% (dlan veličine). Uz velika oštećenja, ne možete koristiti lijek više od 1 puta dnevno, posebno s oštećenom funkcijom bubrega, jer krv prodire antibioticima.

Lijek se može zamijeniti s Pantenolom kako bi se ubrzala obnova kože, interval između njihove upotrebe je od 4 sata. Baneocin pomaže u sprečavanju mikrobne infekcije, a uz postojeću infekciju ima snažan antibakterijski učinak. To doprinosi bržem zacjeljivanju površine opeklina..

S hladnim čirevima na usnama

Lijek protiv herpesa na usnama u obliku masti nanosi se na fokus lezije 2-3 puta dnevno aplikatorom (pamučni tampon). Liječenje će biti učinkovitije u kombinaciji s kremom koja sadrži aciklovir (Virolex, Acyc).

Važno je uzeti u obzir da Baneocin samo sprječava bakterijsku infekciju izloženih elemenata ili pomaže smanjiti ga nakon sekundarne infekcije. Lijek nema antivirusni učinak, stoga u početnom stadiju stvaranja vezikula, spaljivanjem i svrbežom, nema smisla koristiti.

Uz stomatitis

Baneocin za stomatitis je izuzetno rijedak. Može se koristiti za potrebe stomatologa nakon uklanjanja zubnog kamena. Nakon toga potrebno je temeljito ispiranje usta. Masti liječe pukotine u kutovima usta (kutni stomatitis) samo ako je spojena sekundarna infekcija. Nanesite apliciranim pamučnim aplikatorom na mjesto 2-3 puta dnevno.

Na otvorenu ranu

Baneocin u liječenju otvorenih rana inhibira razvoj infekcije, skraćuje vrijeme liječenja i isušuje površinu rane. Nakon djelomične apsorpcije pražnjenja, ne formira se kruta kora. Stoga lijek nekoliko sati pruža drenažu (odljev tekućine) i istodobno daje antimikrobni učinak.

Mast se prenosi nakon nanošenja praha, kada već postoje znakovi zacjeljivanja. Važno je pridržavati se doziranja - do 10 cm kolone po aplikaciji ili oko žličice praha, jer se aktivna apsorpcija antibiotika događa kroz oštećenu kožu. Takve mjere opreza osobito su potrebne ako se antibioticima pacijentu daju u injekcijama ili tabletama..

U pedijatriji

Baneocin mast se ne preporučuje maloj djeci, jer njegova sigurnost nije dokazana, stoga se u pedijatriji koristi samo prah. Njegova prednost je bezbolan nanos na kožu raznim vrstama rana, ogrebotina i posjekotina. To značajno smanjuje strah djeteta od liječenja u usporedbi s primjenom tradicionalnih otopina joda ili sjajno zelenog koji sadrže alkohol.

U pedijatrijskoj praksi prah je također propisan za novorođenčad za:

 • sprječavanje infekcije u pupčanoj rani;
 • uklanjanje upale kože zbog rijetke promjene pelena (pelenski dermatitis);
 • eksfolijativni dermatitis Ritter-a (akutna teška infekcija u prvom tjednu života).

Pogledajte u ovom videu o tome kada se Baneocin koristi u pedijatriji:

U stomatologiji

Iskustvo s korištenjem lijeka u stomatologiji nije dovoljno za široke preporuke, pa ga liječnici na pregledu koriste. Baneocin se koristi u liječenju usne šupljine nakon uklanjanja zubnog kamena, protetike. Postoje zasebna izvješća o uspješnom liječenju masti za upalu usne (zarazni heilitis) i sekundarne mikrobne infekcije s pukotinama u kutovima usta, herpes infekcije.

U operaciji

Baneocin se koristi u gnojnoj kirurgiji za liječenje svih vrsta zaraženih rana, kao i u profilaktičke svrhe nakon operacija. U prvoj fazi procesa rane koristi se prah, a zatim na 2 i 3 prelaze na upotrebu masti.

Primjena lijeka pod oblogom dovodi do brzog i potpunog uništenja bakterija, sprječava ponovnu mikrobnu kontaminaciju. U takvim slučajevima primjena lijeka podudara se sa sljedećim preljevima i traje oko tjedan dana.

Prednosti Baneocina s suppuracijom:

 • u visokim koncentracijama akumulira se u fokusu;
 • ima lokalni antimikrobni učinak i pomaže smanjiti dozu antibiotika koji se ubrizgavaju ili uzimaju u tabletama;
 • sistemska apsorpcija (pretvorba u krv) je niska, što sprečava brojne komplikacije antibiotske terapije;
 • tvore tanki film koji ne blokira pristup kisiku, ali štiti mlado vezivno tkivo od oštećenja.

U ginekologiji

Indikacije za uporabu masti u ginekologiji uključuju:

 • perinealne suze nakon porođaja ili disekcije u procesu;
 • mastitis (upala kanala mliječne žlijezde) nakon kirurškog liječenja ili radi prevencije;
 • liječenje postoperativnih rana nakon carskog reza ili disekcije trbuha.

Aplikacija se ne razlikuje od liječenja žarišta infekcije bilo koje lokalizacije (2-3 puta dnevno podmažite područje veličine dlana tankim slojem).

U otolaringologiji

U otorinolaringologiji Baneocin u obliku masti primjenjuje se 2-3 puta dnevno na mjesto infekcije s:

 • upala nosne sluznice na pozadini akutnog ili kroničnog curenja iz nosa (s virusnim infekcijama prehlade, lijek neće pomoći);
 • vanjski otitisni medij (oštećenje vanjskog uha uz održavanje integriteta bubne šupljine);
 • izvedene operacije za liječenje sinusitisa ili mastoiditisa (suppuration mastoidnog procesa u iza uha).

Analozi Baneocin

Među registriranim lijekovima nema kompletnih analoga Baneocina. Stoga o pitanju njegove zamjene jeftinijim masti ruske proizvodnje trebao bi odlučiti samo liječnik. To je zbog činjenice da mogu biti potpuno nejednake u učinkovitosti. Vanjska antibakterijska sredstva s antibioticima uključuju masti:

Lijekovi jačeg djelovanja koji se mogu zamijeniti Baneocinom su Bactroban i Bonderm mast, ali su po trošku gotovo identična, ali nisu dostupni u obliku praha.

Upute za upotrebu Baneocin mast za novorođenčad

Baneocin mast za liječenje pupka nije prikazana novorođenčadi, a prašak se, prema uputama za uporabu, nanosi na pupčanu ranu 1-2 puta dnevno. Pomaže u liječenju i isušivanju, sprečava upalu. Prije upotrebe Baneocina temeljito operite ruke, a zatim:

 1. Stavite nekoliko kapi vodikovog peroksida na pupak.
 2. Pričekajte 3-5 minuta.
 3. Vrlo pažljivo uklonite koru pamučnim tamponom.
 4. Osušite sterilnom krpom.
 5. Nanesite puder u tankom sloju.

Za djecu do godinu dana, lijek se koristi i kod pelenskog dermatitisa. U ovom slučaju, nakon kupanja, zahvaćeno područje tretira se Baneocin prahom. Otprilike 15-30 minuta treba izbjegavati pelene ili stavljanje pelena. Veličina područja aplikacije ne smije biti veća od površine djetetovog dlana.

Mast za malu djecu može se preporučiti isključivo za liječenje uobičajenog oblika pustularnog osipa ili s jakom upalom kože, pemfigusa, žarišta suppuration. U ovom slučaju pedijatar procjenjuje pojedinačni omjer koristi i rizika.

Baneocinska mast u nosu djeteta od 6 godina propisana je samo s potvrđenom mikrobnom infekcijom. Pamučnim brisom nosni su prolazi pažljivo podmazani, prašak se ne koristi. Za liječenje prehlade s prehladom, lijek nije prikladan. Samo-liječenje bilo koje bolesti u djece strogo je zabranjeno.

Je li moguće tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće Baneocin se može primijeniti na kožu bez znakova oštećenja, u ovom slučaju ciljana uporaba je dopuštena ne više od 7 dana. Upotreba na velikom području i na rani, opeklina je opasna jer postoji opasnost od apsorpcije u krvi.

Dokazano je da antibiotici u sastavu lijeka prelaze placentarnu barijeru i mogu uzrokovati oštećenje sluha kod djeteta. Stoga je preporuka Baneocinove masti moguća u slučajevima kada je rizik za zdravlje majke veći od opasnosti za plod.

Kako koristiti prilikom dojenja

Baneocin tijekom dojenja propisan je za liječenje mastitisa ili njegovu prevenciju. Koristi se za primjenu na područje upale u početnoj fazi 2-4 puta dnevno, a nakon kirurškog liječenja lijek se primjenjuje tijekom obloga. Tijek liječenja najčešće traje 5-7 dana.

Postupak je najbolje izvesti lopaticom kako se ne bi dodirivalo prstima do gnojnog mjesta ili postoperativne rane. Prije dojenja liječi se mliječna žlijezda: ostatke se isperu toplom kuhanom vodom i navlaže sterilnom krpom.

Ako je mast ili prašak propisan za liječenje drugih kožnih bolesti ili u ginekologiji za liječenje postporođajnih suza, važno je strogo pridržavati se doze (tanki sloj po površini ne većoj od dlana), jer s povećanim dozama postoji rizik od prodiranja u krv i majčino mlijeko.

Mogu li koristiti za probleme s bubrezima, jetrom

Kod teškog oštećenja bubrega, Baneocin je zabranjen za upotrebu na oštećenoj koži zbog rizika od apsorpcije u krv. Ako je pacijent imao ranije bolesti jetre, tada ne bi trebao istodobno koristiti lijek na velikom području ili u kombinaciji s antibioticima u tabletama i injekcijama, jer se opterećenje na organu povećava.

Je li to dopušteno starijim osobama

Baneocin mast odobrena je za upotrebu starijim pacijentima, ali u nedostatku kontraindikacija. Ne trebaju ograničiti dozu ili trajanje liječenja.

Kako se primijeniti od čireva na pritisku

Za liječenje prolijeva, mast se nanosi u tankom sloju 2-3 puta dnevno. Prethodno je preporučljivo oprati oštećeno područje hidrogen peroksidom ili klorheksidinom i pažljivo osušiti kožu oko sebe sterilnim maramicama. Lijek se dobro suši i pruža odljev tkivne tekućine. U vlažnim područjima nanosi se prah..

posebne upute

Tijekom liječenja Baneocin mast se pridržava sljedećih pravila:

 • Ne možete koristiti lijek i antibiotike unutar ili u injekcijama bez liječničkog recepta, posebno iz skupine aminoglikozida (na primjer, Amikacin, Gentamicin), jer postoji rizik od povećane toksičnosti;
 • prekoračenje preporučenog vremena liječenja, kao i nesustavno korištenje (od slučaja do slučaja, samo-lijek) dovode do činjenice da mikrobi gube osjetljivost na lijek, razvijaju se gljivice;
 • kada se pojave bilo kakvi znakovi alergija (osip, svrbež, oteklina), lijek se otkazuje;
 • ako se stanje pogorša - temperatura tijela i kože raste, postoji crvenilo, oteklina, gnojni iscjedak, morate hitno konzultirati liječnika, jer je moguće priključiti drugu mikrobnu infekciju (superinfekcija), na koju lijek ne djeluje;
 • kada izravna sunčeva svjetlost uđe u područje kože tretirano Baneocinom, postoji dermatitis (upala);
 • mast sadrži lanolin, ponekad je pojačana osjetljivost na nju svrab i iritacija, peckanje kada se primjenjuje, tada lijek nije prikladan.

Pogledajte u ovom videu o indikacijama za uporabu, uporabu tijekom trudnoće i dojenja, nuspojave mazila Baneocin:

Alternativa je prah: kako ga koristiti

Prah se nanosi na područje oštećenja tankim slojem 3-4 puta dnevno tjedan dana. Propisan je za liječenje pupčane rane u novorođenčadi i za sprječavanje mikrobne upale u mokrim ranama, pukotinama, erozijama (dio kože bez epitela), postpartalnim rupturama perineusa ili rezima. Indikacije uključuju i inficirane žarišta sa:

 • herpes,
 • vodene kozice,
 • impetigo,
 • trofični ulkusi,
 • ekcem,
 • čireve od pritiska,
 • pukotine,
 • pelenski dermatitis.

Baneocin ili Levomekol - što odabrati

Baneocin mast je najbolje odabrati za teške zarazne kožne bolesti: impetigo, sikozu, karbunkl. Levomekol bolje liječi gnojne rane, može se koristiti od samog početka njihovog liječenja. Baneocin u prvoj fazi procesa zacjeljivanja rana propisan je u obliku praha. Ovaj lijek koristi se od prvog dana rođenja, a Levomekol je dopušten samo od 3 godine.

Važno je uzeti u obzir da drugi lijek, osim antibiotika širokog spektra, sadrži metiluracil koji ima aktivan zacjeljivanje rana. Stoga je Levomekol prikladan za liječenje dijabetičara i oslabljenih bolesnika sa slabim imunitetom. Ova je mast sigurnija i gotovo lišena značajnih nuspojava..

Što je bolje - Baneocin mast ili prah

Baneocin prah najbolji je za malu djecu i liječenje plačnih rana, opekotina, trofičnih ulkusa, podloga. Njegova je prednost jednostavna primjena, sušenje i osiguranje odljeva tekućine s površine rane. Mast se nanosi na kožu sa očuvanim integritetom ili nakon početka zacjeljivanja rana. Koristi se u suhim područjima, vlasištu, liječenju nosne šupljine, ušnog kanala..

Baneocin i alkohol

Baneocin i alkohol su nespojivi u takvim slučajevima:

 • lijek se primjenjuje na otvorenu ranu, čir, opekotinu;
 • istodobno se antibiotici uzimaju oralno ili se ubrizgavaju;
 • lezija je blizu veličine dlana;
 • terapija se provodi više od 7 dana.

kontraindikacije

Baneocin je kontraindiciran kod:

 • netolerancija na komponente, alergije na antibiotike iz skupine aminoglikozida (na primjer, Gentamicin);
 • opsežan fokus lezije;
 • smanjena filtracija urina putem bubrega;
 • zastoj krvi u zatajenju srca (edemi, povećana jetra);
 • perforacija bubne šupljine (u slučaju nanošenja na kožu ušnog kanala);
 • istodobna primjena antibiotika, posebno aminoglikozidne podskupine.
Perforirana bubnjić

Lijek nije prikladan za liječenje infekcija očiju. Oprez je potreban kod propisivanja bolesnicima s bubrežnom bolešću, zatajenjem jetre, zakiseljavanjem krvi (acidoza), mišićnom slabošću (miastenija gravis).

Moguće komplikacije

Velika većina pacijenata koji koriste Baneocin po preporuci liječnika ima dobru toleranciju na lijek. Rijetke komplikacije uključuju alergijske reakcije u obliku osipa, crvenila, suhoće i iritacije kože, svrbeža. Pojavljuju se pojedinačne nuspojave:

 • povećana osjetljivost na druge lijekove;
 • nedostatak rezultata liječenja;
 • gubitak sluha;
 • slabost mišića;
 • oštećenje bubrega - protein u mokraći, edem, povećani spojevi dušika u krvi.

Interakcija lijekova

Interakcija s drugim lijekovima moguća je s prodorom Baneocina u krv kroz ranu, široko područje upale i opekotinu. Kombinacija s diureticima, antibioticima u injekcijama ili tabletama povećava opterećenje na bubrezima, što se očituje u pogoršanju njihove funkcije. Smanjenje mišićne snage nastaje u kombinaciji s opojnim lijekovima protiv bolova ili mišićnim relaksantima (npr. Medocalm).

Cijena lijeka

Baneocin mast od 5 g košta 180 rubalja, 20 g koštat će 340 rubalja, prašak od 10 g može se kupiti za 380 rubalja.

I ovdje je više o tome kako Levomikol mast pomaže.

Baneocin mast sadrži dva jaka antibiotika i propisana je za liječenje kožnih infekcija ili za njihovu prevenciju. Prašak je dopušten od 1. rođendana za liječenje pupčane rane. Lijek propisuje liječnik, postoji rizik od negativnog utjecaja na sluh i bubrege.

Korisni video

Pogledajte u ovom videu o načinima upotrebe, kontraindikacijama, uporabi Baneocin praha tijekom trudnoće:

U kojim je situacijama bolje koristiti Levomekol mast. Što pomaže lijek u stomatologiji, ginekologiji, urologiji. Upute za uporabu Levomikol. Može li se koristiti za djecu tijekom trudnoće i dojenja. Kontraindikacije na lijek.

Kako se mast koristi za liječenje rana. Najbolja mast za gnojne i otvorene rane, za regeneraciju kože. Što trebate odabrati za djecu tijekom trudnoće. Što koristiti od pukotina. Učinkovite masti s antibioticima. Što je bolje - krema ili gel?

Što se primjenjuje i kako točno Sinaflan mast. Ovo je hormonalni lijek ili ne, koje nuspojave mogu nastati od njega. Analozi lijeka, koja je razlika između linimenta i masti. Kako se primijeniti u kozmetologiji, od čireva. Je li moguće za trudnice, dojilje, djecu i starije osobe.

Što se primjenjuje Akriderm mast. Uputa za uporabu, kako koristiti od akni, kod trbuha, hemoroida, od opeklina, dermatitisa. Od koje dobi se može koristiti. Analozi lijekova i njihova cijena.

Koja je najučinkovitija mast za ožiljke koja će bolje pomoći od ožiljaka. Koji lijek potiče resorpciju, ozdravljenje - Heparin mast, Ichthyol, Anti ožiljak, Cink, Solcoseryl i drugi.

Popis najboljih masti protiv akni. Koje stvarno pomažu u liječenju, od potkožnih akni, upala. Koja se hormonska mast može koristiti. Koji će gelovi postati alternativa.