logo

Aciklovir ili Zovirax: što je bolje?

Najčešće, s pojavom osipa uzrokovanih herpesom na koži, liječnici preporučuju korištenje antivirusnih lijekova Acyclovir ili Zovirax. Da biste odredili koji lijek odabrati, preporučuje se upoznavanje s njihovim karakteristikama, na primjer, kako djeluju na tijelo i kakav sastav imaju.

Ako se na koži pojave osipi uzrokovani herpesom, liječnici preporučuju upotrebu Aciklovira ili Zoviraxa.

Karakterizacija aciklovira

Djelatna tvar lijeka je aciklovir.

Proizvođač nudi 4 oblika doziranja Aciklovira s različitim količinama aktivne komponente:

 • liofilizat - 250, 500 ili 1000 mg u 1 bočici;
 • krema za vanjsku upotrebu - 50 mg po 1 g kreme;
 • masti za vanjsku upotrebu - 30 mg u 1 g masti;
 • tablete za oralnu primjenu - 200 ili 400 mg u 1 tableti.

Krema je propisana za infektivne lezije kože uzrokovane virusima Varicella zoster i Herpes simplex. Mast se koristi za herpetičke lezije očiju.

Tablete se uzimaju kako ih je propisao liječnik kod infektivnih lezija sluznice i kože uzrokovanih herpes virusima, uključujući genitalni. Lijek u ovom obliku preporučuje se kao prevencija ponavljajućih virusnih infekcija. Tablete se koriste u složenom liječenju patologija povezanih s imunodeficijencijom.

Liofilizat je indiciran u liječenju patologija uzrokovanih herpesom, te kao sredstvo za sprečavanje razvoja citomegalovirusne infekcije nakon kirurškog liječenja vezanog za transplantaciju koštane srži.

Aciklovir je kontraindiciran u slučaju pojedinačne netolerancije na komponente koje čine lijek. Ne možete ga koristiti u liječenju djece mlađe od 3 godine i žena koje doje novorođenče. Tijekom trudnoće, lijek se može koristiti samo kako je propisao liječnik i pod njegovim strogim nadzorom.

Aciklovir se uzima za infektivne lezije sluznice i kože uzrokovane herpes virusima.

Karakteristike Zoviraxa

Sastav lijeka Zovirax uključuje istu aktivnu komponentu - aciklovir. Lijek ima nekoliko oblika doziranja s različitim količinama aktivne tvari:

 • tablete - 200 mg aciklovira u 1 tableti;
 • vrhnje - 50 mg u 1 g vrhnja;
 • mast - 30 mg u 1 g masti;
 • liofilizat - 250 mg u 1 bočici.

Zovirax je indiciran za liječenje herpesvirusnih infekcija.

Usporedba aciklovira i zoviraxa

Lijekovi imaju sličan sastav i iste indikacije za uporabu. Cijena im varira. Dakle, 5% krema Acyclovir 5 g može se kupiti za 55-60 rubalja, a Zovirax u istoj dozi i u istoj količini košta 190-200 rubalja.

Aciklovir proizvodi nekoliko farmaceutskih tvrtki koje posluju u Rusiji. Zovirax - lijek proizveden u Velikoj Britaniji.

Što je bolje: Aciklovir ili Zovirax

Lijekovi su potpuni analozi povezani s jednom farmakološkom skupinom. Pacijenti često pitaju liječnike vrijedi li preplatiti uvezeni lijek, čija je cijena 2-3 puta veća od domaćeg lijeka?

Izvorni lijek je Zovirax, a Acyclovir je generički.

Tehnologija njihove proizvodnje je različita. Izvorni lijekovi imaju manju toksičnost, jer njihov je stupanj pročišćenja mnogo veći. Generičari imaju veću vjerojatnost za nuspojave, imaju više kontraindikacija. Dakle, Zovirax se može koristiti u liječenju herpesa u trudnica, a Acyclovir se koristi samo pod nadzorom liječnika.

Zovirax se može koristiti u liječenju herpesa u trudnica.

U sljedećim je slučajevima bolje koristiti Aciklovir:

 • cijena originalnog lijeka previsoka je za pacijentov proračun;
 • virus je pogodio malo područje - nema više od 2-3 vezikula;
 • egzacerbacije infekcije su rijetke;
 • pacijent ima dobar imunološki sustav koji može spriječiti širenje infekcije.

Skupi uvezeni lijek je bolje koristiti ako infekcija ima rekurentnu prirodu, bolest je predugačka, osip pogađa velika područja kože.

Najbolje preporuke dat će liječnik koji će uzeti u obzir pojedinačne karakteristike pacijentovog tijela i težinu infekcije.

Pregledi liječnika i pacijenata

Svetlana Abramova, dermatolog, Blagoveshchensk: „Pacijenti se često pitaju koji je lijek najbolji - Zovirax ili Acyclovir. Objašnjavam da je prvi lijek originalni, a drugi generički. Generičari ne prolaze dovoljan broj kliničkih ispitivanja, njihova se tehnologija razlikuje od izvorne, pa često daju nuspojave i imaju više kontraindikacija. Preporučujem upotrebu originalnog lijeka. ".

Ekaterina Petrova, dermatolog, Kursk: „Mnogi pacijenti vjeruju da liječnici namjerno prepisuju skupe lijekove surađivati ​​s ljekarnama. Ali to nije tako. Uz herpes propisujem Zovirax, jer Mnogo je učinkovitiji od Aciklovira. Oporavak dolazi brže, lijek gotovo da ne uzrokuje nuspojave. Ako s herpesom na licu možete koristiti ruski lijek, tada će s genitalnom infekcijom uspjeti samo izvorni lijek. ".

Andrei, 49 godina, Novosibirsk: „Kada se herpes pojavio na intimnom mjestu, bilo me je sram vidjeti liječnika. Otišla sam u ljekarnu i kupila Acyclovir kremu. Nakon nekoliko primjena nije došlo do poboljšanja, a pojavile su se i nuspojave - bol, peckanje, crvenilo kože.

Još sam morao ići liječniku. Liječnik je propisao Zovirax, vanjsku kremu i oralne tablete. Poboljšanje sam osjetio u 3-4 dana, a u potpunosti se izliječio u 10 dana. Ne savjetujem vam da odaberete lijekove ili ne slušate savjete prijatelja i rodbine za takve bolesti. Bolje je odmah otići liječniku kako ne biste pogoršavali situaciju. ".

Tatyana Mironova, 34, Nižnji Novgorod: „Kad se prehlada pojavi na mojim usnama, koristim Acyclovir ako osip utječe na malo područje. Krema pomaže brzo se nositi s njima, posebno u slučajevima kada su se mjehurići upravo pojavili. Ali ako se infekcija proširila na cijela usta, tada ne možete bez Zoviraxa.

Uvozna krema je bolje liječiti dijete. Pedijatar je rekao da je ovaj lijek pogodan za djecu, jer netoksičan, ima malo kontraindikacija, ne daje nuspojave. Krema se može nanositi samo 2 puta - ujutro i navečer, što je također dobro, jer djeca ne vole primjenjivati ​​lijekove prečesto. ".

Kada koristiti Acyclovir mast, a kada će biti beskorisna

Liječenje Aciklovirom u obliku masti pomaže kod hladnih čireva na usnama i licu, a također ublažava bol i svrbež boginje, šindre. Kod genitalnog herpesa, radi sprečavanja ponovnog pogoršanja, kombinira se s interferonom (Herpferon).

Pojačava djelovanje uzimanja aciklovira u tabletama ili injekcijama, primjene imunostimulansa. U djece mlađe od 12 godina koristi se u obliku oka ili 2,5% masti, a tijekom trudnoće propisuje se s oprezom, posebno u prvom tromjesečju.

Glavne karakteristike aciklovirske masti

Aciklovir u obliku masti ili kreme, prema uputama, je vanjsko antivirusno sredstvo, čije su glavne karakteristike navedene u tablici.

Što se koristi Acyclovir mast, upute

Aciklovirova mast prema uputama pomaže protiv herpesa usana, lica, genitalija (genitalija). Omogućuje vam da ublažite bol i svrbež šindrom i kozicom, zaustavite širenje virusne infekcije. Liječenje je učinkovitije ako ga započnete već s prvim simptomima. Nema smisla koristiti lijek za hemoroide, opekline, akne, dermatitis.

I ovdje je više o masti za zacjeljivanje rana.

Hladnoća

Primjena Aciklovira za herpes glavna je indikacija za mast. Lijek ometa reprodukciju virusa i kao rezultat:

 • smanjuje rizik od širenja kroz kožu;
 • sprječava pojavu novih mjehurića;
 • suši elemente;
 • zaustavlja unošenje virusne infekcije u krvotok;
 • smanjuje svrbež i bolove;
 • potiče lokalnu imunološku obranu.

Koristi se za nanošenje na usne i lice. Važno je biti oprezan prilikom podmazivanja pogođenih područja:

 • prsti trebaju biti u rukavicama (vrhom prsta);
 • temeljito operite ruke prije i nakon nanošenja;
 • sprečavaju ulazak masti u oči i sluznicu usta.

S hemoroidima

Nema smisla koristiti Acyclovir mast za hemoroide, jer je ova bolest povezana s ekspanzijom venskih pleksusa u rektumu. Lijek nema ni analgetski učinak, ne smanjuje upalu, ako nije povezan s herpes infekcijom.

Uz hemoroidalnu bolest koriste se masti Aurobin, Proctosedil, Relief i niz drugih lijekova.

Kod opeklina

Liječenje opeklinama aciklovirom ne provodi se. Mast ne sadrži komponente za zacjeljivanje rana, ne ubrzava obnavljanje tkiva, već može povećati peckanje i bol.

U takvim je slučajevima primjena lijekova s ​​dekspantenolom - Panthenol, Pantestin, Bepanten mnogo učinkovitija, a s znakovima infekcije - Levomekol, Bepanten plus.

Za usne

Preporučuje se započeti s korištenjem Acyclovir-a za hladno čireve na usnama što je prije moguće, pri prvom osjećaju svrbeža ili peckanja. U jednom trenutku potrebna je mala količina lijeka, ali trebala bi u potpunosti pokriti žarište upale i susjedna tkiva. U prva 2 dana preporučuje se podmazivanje kože svaka 4 sata, a od 3 do 5 dana - svakih 6. Minimalni tečaj je 5, a maksimalni 10 dana.

Za nos

Ako je na nosne otvore zahvaćena herpes infekcija, liječenje se provodi na isti način kao i usne:

 • podmazani prstom u rukavici ili naneseni pamučnim tamponom koji se odmah baca;
 • interval između primjene je 4-6 sati;
 • tečaj traje 5-10 dana.
Manifestacije herpesa

Ako se proces širi na sluznicu, tada je potreban Aciklovir u obliku očne masti. Razlikuje se u bazi koja ne iritira nježnija područja i nižoj koncentraciji aktivne tvari.

Uz dermatitis

Dermatitis nije indikacija za upotrebu Acyclovir masti, jer nema komponenata koje ublažavaju upalu ili isušuju kožu. Bolest može uzrokovati:

 • alergija;
 • kemijska ili mehanička iritacija;
 • infekcije
 • hormonalni poremećaji u tijelu;
 • upotreba lijekova.

Stoga se u svakom slučaju liječenje odabire pojedinačno, ali ne uključuje antivirusna sredstva, koja uključuju Acyclovir.

Protiv kozice

Aciklovir se koristi u liječenju virusa, uzrokuje virus herpes simplex tipa 3, na koji djeluje ovaj lijek. Primjena antivirusnih sredstava kod odraslih i djece sa smanjenim imunitetom posebno je važna..

Mast se primjenjuje lokalno na vezikule bez prethodnog tretmana 4-5 puta dnevno. Tečaj se nastavlja sve dok se elementi osipa ne osuše - otprilike 7-10 dana.

Na fotografiji, primjer primjene Acyclovir masti za kozice

S šindrom

Aciklovirova mast za šindre:

 • smanjuje bol;
 • skraćuje razdoblje liječenja;
 • pomaže sušiti i liječiti kožu.

Učinkovitost vanjskog sredstva povećava se istodobnom primjenom aciklovira u injekcijama ili uzimanju tableta. Što prije počnete koristiti antivirusne lijekove, veća je vjerojatnost da ćete zaustaviti širenje bolesti i njezina ponovljena pogoršanja.

Primjena se preporučuje čistom jednokratnom lopaticom, pamučnim tamponom, prstima u sterilnoj rukavici. Područje zahvaćene kože podmazuje se svaka 4 sata uhvativši najmanje 0,3-0,5 cm susjednog područja. Površina od 5x5 cm zahtijevat će oko 1,25-1,5 cm stupca masti. Najčešći tijek liječenja je 10 dana..

Za akne

Aciklovir neće pomoći kod akni. Akni osip nastaje na pozadini hormonalnih poremećaja u tijelu, a neposredni uzrok pustule su bakterije ili krpelji (demodikoza). Lijek neće utjecati na bilo koji od ovih čimbenika. Masti za akne propisuju se pojedinačno, češće su to Skinoren, Curiosin, Ugrissept, Klindovit.

Od genitalnog herpesa

Liječenje Aciklovirom u obliku masti za genitalni herpes pomaže:

 • smanjiti ozbiljnost bolesti;
 • smanjiti trajanje terapije;
 • smanjiti bol i svrbež u genitalnom području;
 • inhibiraju širenje virusa.

Lijek se primjenjuje na leziju 5 puta dnevno najmanje 10 dana. Važno je uzeti u obzir da uporaba Aciklovira ne sprječava infekciju seksualnog partnera herpesom, stoga bi seksualni kontakti trebali biti isključeni za cijelo razdoblje terapije.

Kombinirana mast već 5. dana primjene daje olakšanje, a interferon sprečava rizik od ponovnog pogoršanja.

Da biste spriječili infekciju genitalnim herpesom, morate:

 • izbjegavajte slučajne seksualne odnose, posebno bez kondoma, ali čak ni njegovom prisutnošću nije isključen kontakt sluznice;
 • nakon sumnjive veze tretirajte genitalije otopinom miramistina koja ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a zatim u prva 2 sata nanesite kremu Acyclovir s tankim slojem;
 • vodite zdrav način života bez pušenja i zlouporabe alkohola, spavajte, bavite se sportom ili vježbanjem, jer o tome ovisi stanje imuniteta;
 • uključite što više svježe biljne hrane i proteina s malo masti (riba, piletina, puretina, kiselo-mliječna pića, 2-5% skute);
 • temeljito operite ruke u prisustvu herpesa na usnama, licu.

Pogledajte videozapis o simptomima i liječenju genitalnog herpesa:

Značajke liječenja Aciklovirom kod djece

U djece, zbog tanje i hidratizirane kože, Acyclovir može prodrijeti u krvotok. Kako nema dokazane sigurnosti upotrebe 5% masti do 12 godina, u mlađoj dobi dopušten je samo lijek s koncentracijom od 2,5% i 3%, oblik očiju. Proizvod se nanosi u tankom sloju ne više od 5-7 dana. Raspored i trajanje liječenja određuje samo liječnik.

Aciklovir hormonska mast ili ne

Aciklovir se ne smatra hormonskom masti, ali postoje lijekovi (na primjer, Zovirax Duo) u kojima se ista aktivna tvar kombinira s hidrokortizonom (hormonom). Ova je kombinacija potrebna za pojačavanje antipruritskih i protuupalnih učinaka..

Kontraindikacije za aciklovirovu mast

Aciklovir je kontraindiciran u slučaju netolerancije, koristi se s oprezom u trudnoći, dehidraciji, oslabljenoj funkciji bubrega, živčanog sustava, ali je dopušten u dojenju.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje stroge kontraindikacije za rađanje djeteta, ali u svakom slučaju liječnik povezuje prijetnju za zdravlje majke s rizicima za plod. Najčešće u prvom tromjesečju, kada se formiraju unutarnji organi, nije propisan, zamjenjuje ga sigurnijim interferonom. Kasnije se preporučuje kratak tečaj..

Tijekom dojenja, aciklovir prodire u majčino mlijeko u maloj količini, ne prelazi 1% od dopuštenog, stoga ne postoji zabrana upotrebe masti za dojenje.

Nuspojave

Lijek se najčešće dobro podnosi, ali s povećanom osjetljivošću na aciklovir postoje:

 • natečenost kože, svrbež, osip, suhoća, ljuštenje, crvenilo;
 • bol u trbuhu, proljev;
 • mučnina, povraćanje;
 • odstupanja od norme u biokemijskom testu krvi (testovi bubrega i jetre), smanjenje broja eritrocita i bijelih krvnih zrnaca;
 • glavobolja, vrtoglavica;
 • opća slabost, povećani umor, letargija, pospanost;
 • gubitak kose;
 • vrućica.

Aciklovir mast ili krema - što je bolje, što je razlika

Razlika između Acyclovir krema i masti temelji se na tome: u prvom je više vode, a u obliku masti - masti. U pogledu učinkovitosti, oni su potpuno isti. Kod lokalizacije herpesa na licu bolje je koristiti kremu, a za tijelo su razlike neznatne.

Analozi Aciklovira iz masti za prehladu

Aciklovir ima analoge masti za prehlade u sastavu i antivirusno djelovanje, svi se koriste za herpes (vidjeti tablicu).

Liječenje herpesa na usnama. Što je bolje - mast ili tablete?

Koje je bolje odabrati? Kažu da tablete pomažu brže, ali imaju više nuspojava..

Što je bolje za liječenje herpesa?

Općenito, herpes je virusna bolest cijelog organizma..

Mjehurići na usnama - samo njegova vanjska manifestacija.

Ako želite ukloniti samo vizualne manifestacije herpesa na usnama, koristite mast, to će vam pomoći da ih se riješite.

Ali ako želite raditi na virusu u većem obimu, podići opći imunitet, onda, naravno, tablete neće naštetiti.

Ali oni će, kao i svi lijekovi, sigurno pogoditi jetru.

U principu, mast se može izostaviti ako herpes nije vrlo jak ili je neka vrsta herpesa, ne daj Bože, šindre.

Moj odgovor: liječite se mastima, ako sve nije tako loše započelo.

Također možete koristiti nešto zasebno za liječenje herpesa, ali možete uzeti kompleks i tablete protiv herpesa i nanijeti mast na vezikule.

Ali moje iskustvo u liječenju herpesa pokazalo je da je mnogo učinkovitije samo podmazivanje mjesta čireva kolonjom, jer se kora brže formira, a herpes zacjeljuje..

Radila sam to više puta, a u usporedbi s tretmanom masti (Aciklovirom ili oksolinom 3%), herpes je brži, dobro ili manje primjetan.

A moja je baka rekla, kad tek počne "kljucnuti" po usni, valjati svježe kuhano jaje na prištić. A onda mastite sa uha sumporom i ostavite duže, to je cijela priča.

Tada nije bilo masti i pilula, ali liječili su se jeftino i jednostavno. I moram reći, djeluje!

Herpes na usnama pojavljuje se nakon pregrijavanja tijela (gripa).

Od pregrijavanja u stanicama povećava se tlak koji razbija neke stanice na usnama, od kojih stanice svrbe, svrbe. Nakon ruptura to više nije prehlada, već herpetična ozljeda koja se ne može liječiti ničim, poput bilo koje ozljede, već samo uz očekivanje izlječenja.

Jedina korisna opcija je da pomazite soda odmah, bez odgađanja, čim se pojave signali o herpesu, ili popijete malo sode, ili kombinirate obje mogućnosti.

Pored toga, potrebno je započeti hlađenje tijela, jer je herpes suputnik gripe, pokazatelj pregrijavanja tijela. Ubijamo dva zeca odjednom.

Aciklovir: upute za uporabu

Iz ovog članka ćete naučiti:

 • indikacije za uporabu aciklovira,
 • upute za upotrebu kod djece, odraslih, trudnica,
 • aciklovir - cijena 2020, analozi.

Aciklovir je prvi specifični antivirusni lijek koji je izumljen još 1977. godine, a odmah se počeo široko primjenjivati ​​u liječenju virusa herpes simpleksa (vrste HSV-1, HSV-2) i šindre. HSV-1 virus virus uzrokuje čireve na usnama, koži lica i oralnoj sluznici, dok HSV-2 tip uglavnom uzrokuje genitalni herpes.

U odnosu na mnoge druge viruse iz obitelji herpevirusa (na primjer, Epstein-Barr virus ili citomegalovirus) - aciklovir ima prilično slabu aktivnost. Lijek vrlo dobro podnosi čak i vrlo mala djeca, ima minimalne nuspojave. Dostupno u obliku masti ili kreme za vanjsku upotrebu, tableta, kao i u bocama za intravensku primjenu.

Sastav i oblik ispuštanja -

 • krema za vanjsku upotrebu 5%,
 • masti za vanjsku upotrebu 5%,
 • masti za oči 3%,
 • tablete za oralnu primjenu u dozama od 200 i 400 mg,
 • u bočicama za pripremu otopine (200 mg, 250 mg, 500 mg ili 1 g svaka).

Analozi lijekova aciklovirom -
originalni lijek aciklovira je lijek Zovirax (UK). Svi ostali lijekovi s aciklovirom, koje proizvode mnoge farmaceutske tvrtke, samo su generički lijekovi. Među potonjim su Acyclovir Akrikhin (Rusija), Acyclovir Sandoz (Švicarska), Acyclovir Geksal (Njemačka), Acyclovir Belupo (Hrvatska) i drugi.

Farmakološko djelovanje lijeka je

Aciklovir sam po sebi nije aktivna tvar. Aciklovir svoje antivirusno djelovanje stječe tek nakon što uđe u stanice zaražene virusom, u kojima se (pod utjecajem virusnog enzima timidin kinaza) aciklovir prvo pretvara u aciklovir monofosfat, a potom u aciklovir trifosfat. Potonji je već aktivna komponenta i inhibira reprodukciju virusa ugradnjom u virusnu DNK.

Važna točka je razvoj otpornosti virusa herpesa na aciklovir. U bolesnika s dobrim imunitetom otpornost je rijetka (od 1 do 3%). Najčešće se rezistencija pojavljuje kod imunokompromitiranih bolesnika, bolesnika koji su u prošlosti redovito koristili aciklovir (za liječenje ili posebno u preventivne svrhe), kao i kod bolesnika s HIV-om i povijesti presađivanja koštane srži. U gore navedenim skupinama, otpornost može doseći od 7 do 27%.

U ovom članku ćemo vam također reći koji se drugi antivirusni lijekovi mogu uzimati uz otpornost virusa herpesa na aciklovir, a također ćemo se zadržati na doziranju oblika tableta aciklovira za oralnu primjenu. Potonje je vrlo važno, jer suvremene kliničke studije pokazale su neučinkovitost sistemske terapije standardnom dozom aciklovira (200 mg 5 puta dnevno, tijekom 5 dana).

Aciklovir: upute za uporabu

Indikacije za uporabu Aciklovira -

 • hladne čireve na usnama i koži,
 • s herpetičkim oštećenjem očiju,
 • genitalnog herpesa,
 • herpetički encefalitis,
 • s herpetičkim stomatitisom u usnoj šupljini *

* Kod herpetičkog stomatitisa oralne sluznice aciklovir se može koristiti samo u teškim oblicima bolesti i to samo u obliku tableta (mast i krema se ne mogu koristiti u ustima, jer se ne učvršćuju na vlažnoj sluznici i odmah se progutaju). Uz blagi tijek ovog oblika stomatitisa, najbolje je raditi s lokalnim lijekovima, čiji popis možete pronaći klikom na gornju vezu.

1. Aciklovirova mast: upute za uporabu

Aciklovir u obliku kreme ili masti može se koristiti samo izvana - za liječenje virusa herpes simpleksa na koži ili crvenoj granici usana. Ključ učinkovitosti liječenja aciklovirom je najraniji mogući početak lijeka. Najbolji rezultati postižu se ako se lijek počne primjenjivati ​​čak i u prodromalnom razdoblju bolesti (tj. Kada još uvijek postoji osjećaj svrbeža i pucanja) ili unutar prvih 12 sati osipa herpesa.

Takvim ranim početkom liječenja moguće je smanjiti trajanje simptoma herpesa s oko 20 na 50%. Primjena aciklovira nakon stvaranja herpetičkih vezikula bit će već manje učinkovita. Ako liječenje herpes aciklovirom na usnama započne tek nakon 48 sati ili čak i nakon otvaranja herpetičkih vezikula, to neće smanjiti trajanje simptoma.

Imajte na umu da se aciklovirska mast i krema od aciklovira razlikuju u svojim svojstvima. Mast se puno gore apsorbira, što znači da će aciklovir koji se nalazi u njoj značajno prodrijeti u stanice kože zahvaćene herpesom, što smanjuje učinkovitost lijeka. Mast je mnogo jeftinija za proizvodnju (nego krema), i zato na aciklovirovoj masti od 5% - cijena počinje od samo 35 rubalja.

Shema prijave -
učinkovita koncentracija aciklovira za liječenje herpesa usne i kože lica je 5%. Vrlo je važno da se uzorka aplikacije strogo pridržavate. Na aciklovirovoj masti u uputama za uporabu stoji da se lijek treba nanositi na kožu i crveni obrub usana 5 puta dnevno, tj. strogo svaka 3-4 sata. Krema se nanosi u tankom sloju na područja herpetičkih erupcija i na kožu koja ih obrubljuje nježnim masirajućim pokretima. Uobičajeni način upotrebe je 5 dana (ako je potrebno i do 10 dana).

Kako odabrati mast ili kremu s aciklovirom -

Nedostatak Aciklovira nije samo njegova neučinkovitost kod velikog broja bolesnika (zbog razvijene otpornosti virusa herpesa na aciklovir), već i njegova prilično slaba prodiranje kroz rožnicu stratuma u epidermu kože. Kako bi poboljšali propusnost kože za aciklovir - brojni proizvođači dodaju propilen glikol u sastav. Takva komponenta dodaje se Zovirax kremi i Acyclovir-Acre masti.

Ako usporedimo učinkovitost kreme i masti s istom 5% koncentracijom aciklovira, tada će učinkovitost kreme biti veća. Krema ima sposobnost brže apsorpcije, što znači da će aciklovir bolje prodirati iz kreme u stanice kože zahvaćene virusom. Također, krema Zovirax sadrži demiticon (silikon) koji omogućava nanošenje čak i kozmetike odmah nakon apsorpcije kreme. S druge strane - Acyclovir-Acre mast 5% koštat će vas samo 40 rubalja, a za kremu Zovirax - cijena će već biti oko 190 rubalja.

Zovirax ili aciklovir: što je bolje
prema tome, u usporedbi s akriklovirom Acryom ili sličnim generičkim proizvodima drugih proizvođača - Zovirax je svakako bolji. Međutim, osim klasične Zovirax® kreme, postoji Zovirax ® Duo-Active krema koja sadrži ne samo 5% aciklovira, već i 1% hidrokortizona. Potonje može značajno smanjiti trajanje simptoma herpesa, a u slučaju rane uporabe čak spriječiti stvaranje herpes vezikula.

Prema našem mišljenju, Zovirax Duo-Active krema je najbolja inačica masti ili kreme s aciklovirom za hladne čireve na koži usana ili lica. Ova krema ima samo 2 minusa - cijena je od 290 rubalja (za cijev od samo 2 g), a dobna granica je do 12 godina. Ali, ako uzmemo u obzir dobre kreme protiv herpesa, ne samo na bazi aciklovira, tada je i Fenistil-Pencivir (sadrži penciklovir) dobra krema.

2. Aciklovir tablete: upute za uporabu

Oblik tablete aciklovira bit će najučinkovitiji kada počnete uzimati lijek bilo u prodromalnom razdoblju (tj. Kada se pojavi osjećaj svrbeža na mjestu budućih herpetičkih vezikula) ili u prvih 12 sati od pojave osipa. Umjerena učinkovitost može se postići kasnijim unosom, ali najkasnije 72 sata nakon pojave osipa. Ako su se herpetički vezikuli već otvorili, uzimanje aciklovira više neće dovesti do smanjenja težine simptoma i neće ubrzati zacjeljivanje.

Vrlo važno pitanje je doziranje aciklovira ako se daje oralno. Vrlo često u uputama možete pronaći podatke da se kod djece starije od 2 godine i odraslih za liječenje herpesa koristi standardna doza - 200 mg 5 puta dnevno tijekom 5 dana. Kliničke studije (izvor) pokazuju da takav režim ne utječe ni na trajanje bolesti niti na vrijeme zacjeljivanja ulceracija koje se formiraju na mjestu otvorenih herpetičkih vezikula.

Aciklovir tablete: upute za upotrebu odraslima
Djelotvoran režim za djecu stariju od 2 godine i odrasle osobe je jedini režim - 400 mg 5 puta na dan tijekom 5 dana (veza za ispitivanje je navedena gore). Kako uzimati aciklovir u djece mlađe od 2 godine - doziranje se smanjuje za 2 puta, tj. učinkovit režim će biti - 200 mg 5 puta dnevno, tijekom 5 dana. Ako je potrebno, lijek se može produljiti, ali ne više od 10 dana.

Koje lijekove odabrati -

Recenzije o acikloviru u tabletama pozitivnije su kada se koristi originalni aciklovir iz GlaxoSmithKline (Velika Britanija). Ovaj lijek se zove Zovirax. Dostupan je u pakiranjima od 25 tableta. 200 mg svaki, a cijena 1 paketa je oko 550 rubalja. Ukupno, za petodnevni tečaj liječenja trebat će vam 2 pakovanja lijeka (uzimajući u obzir da morate uzeti 2 tablete po 1 dozu).

Međutim, cijena za tablete aciklovira može biti niža ako odaberete originalne lijekove ruske proizvodnje. Na primjer, možete koristiti Acyclovir Acry tablete (20 tableta, 400 mg svaka), koje koštaju oko 260 rubalja po pakiranju. Druga opcija je Acyclovir forte 400 mg (proizvođač - Obolenskoye, Rusija) - po cijeni od 170 rubalja za 20 tableta po pakiranju.

 • Acyclovir 200 mg tablete upute za uporabu (vidi PDF)
 • Acyclovir forte 400 mg upute za uporabu (vidi PDF)

3. Aciklovir za intravensku primjenu -

Ovaj oblik aciklovira daje se intravenski. Za djecu od 12 godina i odrasle doze se izračunavaju na temelju tjelesne težine (uobičajena doza je 5 mg / kg). Intervali između uprava su 8 sati. Kod herpetičkog encefalitisa doziranje se povećava na 10 mg / kg.

Za djecu od 0 do 3 mjeseca (novorođenčad) doziranje se izračunava na temelju tjelesne težine. Za liječenje herpes simpleksa preporučuje se doza od 10 mg / kg - s razmacima od 8 sati između primjene. Doziranje za djecu od 3 mjeseca do 12 godina liječnik izračunava na temelju približne površine tijela (250-500 mg / m2). Intervali između uprava također su 8 sati.

Aciklovir: cijena za 2020. godinu

Godine 2020. cijena lijeka aciklovir nije porasla u odnosu na prethodne godine, što je najvjerojatnije zbog velike konkurencije proizvođača, kao i pojavljivanja u ljekarnama velikog broja modernijih i učinkovitijih analoga aciklovira. Najviša cijena je izvorni aciklovir tvrtke GlaxoSmithKline (UK), koji se prodaje pod robnom markom "Zovirax".

Mast i krema Acyclovir 5% -

 • Acyclovir Acry mast (Rusija) 5 g - od 40 rubalja.
 • Acyclovir Sandoz krema 5 g - od 150 rubalja.
 • Zovirax krema (Velika Britanija) 5 g - od 190 rubalja.
 • krema Zovirax Duo-Active (2 g) - od 290 rubalja.

Aciklovir maska ​​za oči -

 • Aciklovir 3% (Sinteza, Rusija) - od 116 rubalja.
 • Zovirax 3% (Ujedinjeno Kraljevstvo) - od 270 rubalja.

Acyclovir tablete: cijena

 • Zovirax 200 mg (25 tableta) - od 550 rubalja.
 • Acyclovir Acre 200 mg (20 tableta) - od 70 rubalja.
 • Acyclovir Forte 400 mg (20 tableta) - od 170 rubalja.
 • Acyclovir Acre 400 mg (20 tableta) - od 260 rubalja.

Aciklovir za intravensku primjenu -

 • Zovirax (5 bočica od 250 mg svaka) - od 1.550 rubalja.

Mast, krema, tablete Acyclovir: recenzije

Aciklovir je jedan od prvih antivirusnih lijekova. Naravno, ovo nije najbolji i pomalo zastarjeli lijek, ali dobro će djelovati i kod djece, kao i kod odraslih - koji u prošlosti nisu primali dugotrajno redovito liječenje aciklovirom i čiji imunitet nije smanjen. U tim se slučajevima može očekivati ​​izostanak otpornosti virusa herpesa na liječenje aciklovirom (24stoma.ru).

Osim toga, na tabletama Acyclovir recenzije će biti dobre samo ako su uzete rano (isto se odnosi i na oblike masti i krema). Kliničke studije pokazale su da su najbolji rezultati liječenja postignuti kada pacijenti počnu koristiti aciklovir bilo u prodromalnom razdoblju ili prvih 12 sati nakon pojave herpetičkih erupcija.

Smisao je početi koristiti kremu ili mast s aciklovirom samo tijekom prvih 48 sati od trenutka bolesti dok herpetički vezikuli ne puknu (nakon ove točke upotreba više neće ubrzati oporavak). Što se tiče tableta s aciklovirom, možete ih početi koristiti najkasnije 72 sata, ali morate imati na umu da što kasniji prijem započne do kraja ovog razdoblja, manje će biti rezultat liječenja.

Glavni nedostaci lijeka Acyclovir -

1) Mala bioraspoloživost lijeka -
to je samo oko 20% njegovog prihvaćenog iznosa. U vezi s tim, Acyclovir treba uzimati 5 puta dnevno, što nije baš prikladno (to se odnosi i na oblike tableta i na oblike u obliku masti ili kreme).

2) Loš prodor u kožu -
sredstva u obliku masti ili kreme za vanjsku upotrebu imaju značajan nedostatak, izražen činjenicom da aciklovir ne prodire jako dobro kroz površinski sloj kože (stratum corneum epidermisa). To sigurno smanjuje učinkovitost lijeka. Neki proizvođači dodaju propilen glikol u kremu kako bi povećali propusnost aciklovira.

3) niska tropicnost aciklovira na virus -
aciklovir prodire podjednako u zdrave stanice zaražene herpes virusom. Ako u stanici postoji virusna timidin-kinaza (enzim), aciklovir se aktivira i blokira umnožavanje virusa. Međutim, problem je što aciklovir ima nizak afinitet prema virusnoj timidin kinazi, pa ga možda neće pronaći u zaraženim stanicama. Prema tome, u ovom se slučaju jednostavno ne pretvara u aktivni oblik aciklovir-3-fosfata, koji blokira širenje virusa herpesa.

4) Otpornost na lijek -
U usporedbi sa svim ostalim modernim antivirusnim lijekovima, otpornost na herpes virus najčešće se javlja na aciklovir. Prema statistikama, kod osoba oslabljenog imuniteta otpornost se javlja u 7-10% slučajeva, a u nekim skupinama bolesnika dostiže čak 27% slučajeva. Otpor se naročito pojavljuje kod osoba koje su već uzimale aciklovir u više navrata, kao i u bolesnika s oslabljenim imunitetom.

5) Poluživot unutarstanične eliminacije -
Aciklovir ima vrlo kratak poluživot eliminacije unutar stanice (oko 1 sat), što dovodi do potpunog prestanka blokade množenja virusa - odmah nakon uzimanja lijeka. Na primjer, antivirusni lijek Penciklovir ima duži međućelijski poluživot (do 20 sati), što pruža prihvatljiv antivirusni učinak do 2 dana nakon povlačenja lijeka.

Ispod ćete pronaći informacije o modernim analogima Acyclovir-a.

Kontraindikacije i mogućnosti prijema -

Lijek se ne smije uzimati s preosjetljivošću na aciklovir ili valaciklovir. Ne možete koristiti intravenski način primjene lijeka tijekom dojenja. Također, ne možete koristiti lijek za teško oštećenu bubrežnu funkciju. Oblici lijeka za vanjsku upotrebu (kreme i masti) ne mogu se koristiti za liječenje sluznice usta, očiju, vagine.

Aciklovir nije učinkovit za gripu i SARS, jer uopće ne utječe na ove vrste virusa. S velikom pažnjom, lijek je propisan za dehidraciju, kao i zatajenje bubrega. Prilikom uzimanja tableta potrebno ih je oprati punom čašom vode (bez obzira na obrok, jer istodobni obrok ne utječe na apsorpciju lijeka u crijevu).

Aciklovir i alkohol: kompatibilnost antibakterijskih i antivirusnih lijekova s ​​alkoholom nije baš dobra i smanjuje učinkovitost liječenja. Alkohol povećava propusnost zidova kapilara i potiče širenje virusa herpesa iz zaraženih u susjedne (još nisu zaražene virusom) stanice.

Aciklovir tijekom trudnoće i dojenja -

Aciklovir tijekom trudnoće može se koristiti samo u izuzetnim slučajevima, samo prema uputama i pod nadzorom liječnika. Lijek se može propisati samo ako namjeravane koristi od majke nadmašuju potencijalni rizik za plod. Masti ili aciklovir krema tijekom trudnoće također se ne smiju koristiti bez recepta liječnika. Aciklovir se može koristiti tijekom dojenja, ali s izuzetkom intravenskog oblika primjene.

Aciklovir - moderni analozi lijeka

U nastavku ćemo govoriti o nekoliko najčešćih analoga tableta aciklovira, čija je učinkovitost veća, a otpornost virusa herpesa na ove lijekove niža. Osim toga, imaju vrlo prikladnu shemu prijema..

1. Valaciklovir -

Valaciklovir je supstanca prekursora aciklovira, tj. ovaj lijek se pretvara u aciklovir nakon što uđe u tijelo. Najpoznatiji lijek na bazi valaciklovira je Valtrex (proizvođač - kompanija GlaxoSmithKline, Velika Britanija).

Valaciklovir i Aciklovir: u čemu je razlika
sastoji se u većoj bioraspoloživosti valaciklovira (55%) prije aciklovira (samo 20%). To omogućava prilikom uzimanja tableta valaciklovira - stvoriti vrlo visoku koncentraciju aciklovira u tkivima, što se kod uzimanja uobičajenog lijeka Acyclovir - može postići jedino intravenskom primjenom. Uz to, također vam omogućuje da smanjite učestalost prijema do 2 puta dnevno.

Shema prijema -
Kliničke studije pokazale su da je uzimanje velikih doza lijeka tijekom 1 dana bilo najučinkovitije za liječenje prehlade na usnama, licu i herpetičnog stomatitisa. Raspored doziranja: 2 g (2000 mg) - 2 puta dnevno, s intervalom od 12 sati, samo 1 dan. Prilikom odabira lijeka imajte na umu da uz otpornost virusa herpesa na aciklovir, uzimanje valaciklovira također neće biti učinkovito.

Valaciklovir: cijena 2020
trošak izvornog lijeka Valtrex (UK) - od 1200 rubalja po 10 tab. 500 mg svaki. Lijek Valvir (Island) - košta od 750 rubalja po paketu 10 kartica. 500 mg svaki. Cijena Valaciklovira izrađenog u Rusiji počinje od 450 rubalja (za pakiranje od 10 tableta od 500 mg svaka).

2. Famciklovir -

Famciklovir je najučinkovitiji lijek protiv herpesa, a oblik je tableta penciklovir (penciklovir se nalazi i u kremi Fenistil-Pencivir za liječenje herpesa na koži usana i lica). Bioraspoloživost lijeka je 77%, a penciklovir ima tropsku vrijednost virusa najmanje 2 puta veću od aciklovira. Sve to, uključujući izradu famciklovira jednim od najučinkovitijih lijekova. Stručnjaci smatraju da je još učinkovitiji - čak u usporedbi s valaciklovirom.

Shema prijema -
s hladnim čirevima na usnama, koži lica i herpetičnim stomatitisom, ovaj se lijek može uzimati i samo 1 dan. Najučinkovitiji režim je 750 mg 2 puta dnevno, u razmaku od 12 sati (samo 1 dan). Međutim, jedna je doza od 1.500 mg lijeka moguća je odmah, iako su kliničke studije pokazale nešto lošiji rezultat takve terapije u odnosu na prethodni režim..

Famciclovir: cijena 2020
u ruskim ljekarnama najčešće možete pronaći famciklovir samo jednog proizvođača - Novartis (Švicarska). Lijek ima trgovačko ime FamVir. Pakiranje 3 tab. 500 mg svaki - košta oko 1.500 rubalja. Pakiranje 21 tab. 250 mg svaki - koštat će od 4200 rubalja.

3. Krema Fenistil-Pencivir -

Lijek Fenistil-Pencivir je isti famciklovir, ali ne u tabletama, već u obliku kreme. Namijenjen je liječenju herpesa na koži usana i lica kod odraslih i djece starijih od 12 godina. Značajka ove kreme je da će biti učinkovita, čak i ako je počnete koristiti ne odmah od trenutka pojave herpetičkih erupcija (i nakon dužeg vremena).

Za Fenistil-Pencivir cijena će biti - od 430 rubalja (za cijev od 2 g). Nakon upotrebe, lijek koji još ostane u stanicama nastavit će pružati antivirusno djelovanje još 2 dana. Jedini negativan je učestalost primjene - 8 puta dnevno tijekom 4 dana (s 2 sata intervala dnevno).

Ali tada izvrstan učinak i gotovo potpuna odsutnost rizika od otpornosti herpes virusa na ovaj lijek. Pored toga, lijek sadrži cetomakrogol i propilen glikol, koji olakšavaju prodor penciklovira u inficirane stanice kože. Nadamo se da će se naš članak na temu: Upute za uporabu cijena aciklovira - pokazati korisnim za vas!

izvori:

1. Nacionalna medicinska knjižnica (SAD),
2. Klinika Mayo (SAD),
3. Nacionalni zdravstveni zavodi (SAD),
4. Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI, SAD),
5. Sastav lijekova preuzet je s službenih web stranica proizvođača.

aciklovir

Sastav Aciklovira

Prema medicinskoj Wikipediji, sastav masti, kreme, tableta i otopina za injekcije kao aktivni sastojak uključuje antivirusni lijek - aciklovir (INN - Aciklovir) u rasutom stanju prema obliku doziranja lijeka: 1 gram masti - 50 mg; 1 gram masti za oči - 30 mg; 1 gram vrhnja - 50 mg; 1 tableta - 200 mg ili 400 mg; 1 bočica s liofilizatom - 250 mg, 500 mg ili 1000 mg.

Dodatni sastojci lijekova mogu se razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Obrazac za puštanje

Lijek Acyclovir proizvodi se u obliku:

 • tablete br. 10-100;
 • liofilizat u bocama br. 1;
 • masti i kreme u epruvetama od 2-30 grama;
 • masti za oči u epruvetama od 2-5 grama.

farmakološki učinak

Farmakodinamika i farmakokinetika

Službena napomena o lijeku Acyclovir klasificira njegov aktivni sastojak u skupinu antivirusnih (antiherpetičkih) terapijskih sredstava koji su sintetski analozi purin nukleozida, koji je u stanju inhibirati replikaciju virusnih sojeva Varicella zoster (kozica, herpes zoster), citomegalovirus, virus Epstein-Bar 1 tip 2 i tip 2 Herpes simplex virus (herpes simplex).

U inficiranim stanicama, uključujući virusni enzim timidin kinaza, aciklovir se pretvara u monofosfat kao rezultat procesa fosforilacije. Zatim, pod utjecajem gvanilat ciklaze, monofosfat prelazi u oblik difosfata, a zatim, pod utjecajem nekih staničnih enzima, u oblik trifosfata. Budući da aciklovir nije supstrat enzimu timidin kinaza u zdravim, nevirusno inficiranim stanicama, njegova je visoka selektivnost za izravno izlaganje virusima i niska toksičnost za ostale stanice ljudskog tijela.

Trenutno su poznata tri mehanizma inhibicijskog djelovanja lijeka u obliku trifosfata na replikaciju virusne DNK, a to su: konkurentna supstitucija deoksiguanozin trifosfata u procesu sinteze DNA; uvođenjem u sintetizirani lanac DNK i prekidom njegovog produženja; u suzbijanju virusne enzima DNA polimeraza. Kao rezultat ovih procesa u ljudskom tijelu, blokirana je daljnja replikacija virusa. Visoka specifičnost i selektivnost aktivnog sastojka lijeka također je posljedica njegove prevladavajuće kumulacije u stanicama zaraženim virusom.

Primjena lijeka u slučajevima infekcije herpesom sprječava pojavu svježih elemenata osipa, smanjuje vjerojatnost razvoja visceralnih komplikacija i diseminaciju kože, ubrzava stvaranje vanjskih korica i smanjuje bol u akutnoj fazi liječenja šindrom. Primjećuje se i neki imunostimulirajući učinak..

Tablete aciklovira nakon oralne primjene samo se djelomično apsorbiraju u crijevima. Apsorpcija lijeka, zbog njegove niske lipofilnosti, događa se u prosjeku 20%, od čega tablete Acyclovir imaju bioraspoloživost u rasponu od 15-30%. Unatoč tome, takve koncentracije terapeutskog agensa sasvim su dovoljne za učinkovitu borbu protiv virusnih infekcija. Istodobno, uzeta hrana praktički ne utječe na procese apsorpcije. S povećanjem doziranja primjećuje se smanjenje bioraspoloživosti.

Uz oralni dnevni unos od 1000 mg (5 puta 200 mg), Cmax primijećen nakon 1,5-2 sata iznosi 0,7 µg / ml, Cmin je na 0,4 µg / ml. Vezanje proteina u serumu varira između 9-33%. Injektirani aciklovir iv (intravenski) ili oralno (iznutra) prolazi kroz krvno-moždanu barijeru i placentu. U terapijskim koncentracijama prodire u tkiva / organe ljudskog tijela, uključujući: mozak, crijeva, mišiće, jetru, slezenu, pluća, maternicu, bubrege, suzu, majčino mlijeko, vodeni humor, sjeme, vaginalni sekret i sluznicu, amnionsku tekućinu i herpetičke mjehurići. Nalazi se u cerebrospinalnoj tekućini u polovici koncentracije nego u plazmi. Kada uzimate 1000 mg dnevno, udio lijeka u majčinom mlijeku kreće se u rasponu od 0,6-4,1% od razine seruma, što znači da dijete prima dnevnu dozu lijeka od oko 0,3 mg / kg.

Metaboličke transformacije aktivnog sastojka događaju se u jetri s formiranjem glavnog metaboličkog produkta - 9-karboksimetoksimetilguanina. Kroz cjevastu sekreciju, kao i glomerularnu filtraciju, izlučuju se bubrezi u 62-91% u nepromijenjenom obliku i otprilike 14% u obliku 9-karboksimetoksimetilguanina. Manje od 2% lijeka izlučuje se kroz crijeva, samo njegove količine u tragovima su lagane.

Tijekom jedne 6-satne sesije hemodijalize otprilike 60% aktivnog sastojka lijeka se filtrira, peritonealnom dijalizom ne opaža se značajna promjena očistka.

U odraslih bolesnika oralno davanje T1 / 2 traje otprilike 3,3 sata, a iv primjena oko 2,5 sata. U djece mlađe od 18 godina T1 / 2 iznosi otprilike 2,6 sati. S godinama se brzina izlučivanja usporava, ali T1 / 2 lagano raste.

Kod kroničnog zatajenja bubrega teške prirode, T1 / 2 može doseći 20 sati. Ovisno o KK (klirens kreatinina) u odraslih bolesnika s bubrežnim zatajenjem T1 / 2 u prosjeku iznosi: KK 50-80 ml / min - 3 sata; KK 15-50 ml / min - 3,5 sata; stanje anurije - 19,5 sati; hemodijaliza - 5,7 sati; ambulantna stalna peritonealna dijaliza - 14-18 sati.

Acyclovir mast i krema Acyclovir kada se nanose na netaknute (netaknute) kožne cjeline zapravo se ne apsorbiraju. Aktivni sastojak lokalnih oblika doziranja ovog lijeka, kao i proizvodi njegovog metabolizma, nisu otkriveni u serumu i urinu. Kod primjene vanjskih oblika lijeka na strukturno pogođenu / pogođenu kožu, primjećuje se umjerena apsorpcija sastojaka kreme i Acyclovir masti iz kojih neki ipak prodiru u krvnu plazmu, a potom u mokraću.

U bolesnika s normalnom funkcijom bubrega, Cmax u lijeku u serumu iznosi približno 0,28 µg / ml, a u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, sadržaj aktivne tvari u plazmi doseže vrijednosti do 0,78 µg / ml.

Otprilike 9,4% dnevne doze izlučuje se bubrezima..

Aciklovir očna oka lako nadvlada epiteli rožnice i stvara terapijsku razinu lijeka u intraokularnoj tekućini. Trenutno ne postoje metode za određivanje aktivnog sastojka ovog lijeka u obliku očne masti u serumu. Mala koncentracija lijeka određuje se samo u urinu i nije terapeutski značajna..

Indikacije za uporabu

Aciklovir-Acry tablete (Akos, Nizhpharm) i drugi proizvođači, kao i liofilizat (na primjer, Belmedpreparat proizvodnja), naznačeni su u svrhu prevencije i / ili terapije primarnih, sekundarnih i rekurentnih zaraznih stanja koja izazivaju sojevi virusa Herpes tipa I i II. simplex (herpes simplex), uključujući njegov genitalni oblik, i soj Varicella zoster (šindre i kozica). Sustavna primjena ovih oblika doziranja lijeka može se primijeniti kako kod pacijenata s normalnim imunitetom, tako i kod bolesnika s imunodeficijencijom, uključujući HIV infekciju i stanja nakon transplantacije.

Aciklovir gel i masti (Acre, Synthesis, Ozon, Vertex, itd.) Koriste se izvana u liječenju (najčešće složenih) herpetičkih kožnih osipa izazvanih sojevima herpes simpleksa tipa I i II (uključujući njegov genitalni oblik), kao i u liječenju vanjskih manifestacija šindre i kozica.

Oftalmička mast koristi se za liječenje herpetičkog keratitisa izazvanog sojevima herpes simpleksa tipa I i II (kapi za oči mogu se koristiti i prije).

kontraindikacije

Kontraindikacije za primjenu tableta, liofilizata i svih vanjskih oblika lijeka uključuju: osobnu preosjetljivost pacijenta na aktivni sastojak ili dodatne komponente doznog oblika; osobna preosjetljivost na valaciklovir; dob do 2 godine (za tablete); dojenje (za liofilizat i tablete).

Trudnice i dojeće žene trebaju pažljivo koristiti vanjske oblike terapeutskog sredstva; oralni i injekcijski oblici - trudnice, pacijenti s neurološkim oštećenjem, zatajenjem bubrega (mogućnost nefrotoksičnih učinaka), dehidracija, neurološki odgovor na citotoksične lijekove (uključujući anamnezu).

Nuspojave

Tabletirani oblici doziranja lijeka u nekim slučajevima mogu izazvati sljedeće nuspojave:

Injektibilni oblici doziranja lijeka ponekad su doveli do razvoja takvih nuspojava:

 • mučnina, povraćanje;
 • zatajenje bubrega (akutno);
 • encefalopatija (koja se očituje pospanost, zbunjenost, psihoza, halucinacije, drhtanje, uznemirenost, konvulzije, čak i koma);
 • crystalluria;
 • alergija na lijekove (reakcije preosjetljivosti);
 • upala, flebitis u području primjene.

Vanjski dozni lijekovi (krema, mast) povremeno su uzrokovali:

Lokalni oblici lijeka (očna mast) u nekim slučajevima mogu uzrokovati:

Upute za uporabu aciklovira (metoda i doziranje)

Aciklovir tablete, upute za uporabu

Uputa za tablete Acyclovir-Akos, kao i upute za tablete Acyclovir-Acre, kao i drugi proizvođači, preporučuje oralno (oralno) davanje tabletiranih oblika lijeka zajedno s vodom (200-250 ml) neposredno nakon obroka ili tijekom obroka. Djeci nakon 2 godine tjelesne težine veće od 40 kilograma prikazano je imenovanje dnevnih doza sličnih doza za odrasle pacijente.

Terapija herpes simpleksa na sluznici i kožnoj površini obično uključuje 5-dnevni dnevni unos 200 mg lijeka (na primjer, Acyclovir-Akos tablete) u bolesnika s normalnim imunološkim statusom ili 400 mg (na primjer, Acyclovir-Acre tablete) za bolesnike s imunodeficijencijom za 5- 10 dana.

Prevencija herpes simpleksa na sluznici i koži u pravilu se odvija u tabletama od 400 mg (npr. Acyclovir Studa 400 mg) koje se uzimaju svakih 12 sati.

Liječenje nekompliciranog genitalnog herpesa u prosjeku traje 10 dana oralnim petostrukim (svaka 4 sata) dnevnim unosom tableta u dozi od 200 mg (na primjer, Acyclovir-Akos).

Intermitentna terapija rekurentnog genitalnog herpesa (manje od 6 relapsa godišnje) uključuje 5 puta (svaka 4 sata) dnevni unos 200 mg lijeka tokom 5 dana.

Dugotrajno supresivno liječenje rekurentnog genitalnog herpesa (više od 6 relapsa godišnje) uključuje uzimanje 400 mg lijeka 2 puta dnevno (na primjer, tablete Acyclovir Forte) ili 3-5 puta dnevno uzimanje 200 mg lijeka.

Terapija herpes zostera traje od 7 do 10 dana uz 5-struki dnevni unutarnji unos 800 mg lijeka u obliku tableta.

Liječenje kozice (kozice) provodi se tijekom 5 dana uz 4 pojedinačna dnevna unosa od 800 mg lijeka. Takav tretman treba započeti otkrivanjem najranijih simptoma ili znakova bolesti. Djeci od 2 godine tjelesne težine do 40 kilograma prikazan je četverostruki dnevni unos lijeka u dozi od 20 mg na kilogram težine.

Terapiju bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega treba provoditi u smanjenim dozama, ovisno o QC-u (klirens kreatinina), pa stoga prije uzimanja lijeka treba točno utvrditi vrijednost ovog pokazatelja. U liječenju herpetičkih lezija u bolesnika s CC manjom od 10 ml / min, dnevna doza se smanjuje na 400 mg, s 200 mg uzetih nakon 12 sati. U liječenju bolesti koje izazivaju Varicella zoster, bolesnicima s CC nižim od 10 ml / min preporučuje se dvostruki dnevni unos od 800 mg lijeka; s QC 10-25 ml / min - trostruki unos slične doze.

Acyclovir liofilizat iv, upute za uporabu

Liofilizat terapeutskog sredstva (na primjer, Belmedpreparations) namijenjen je razrjeđivanju i daljnjoj upotrebi u obliku infuzija.

Ovisno o dijagnosticiranoj virusnoj infekciji i njezinoj ozbiljnosti, bolesnicima starijim od 12 godina prikazano je i. Kapanje 5-10 mg po kilogramu težine u razmaku od 8 sati. In / u infuziju treba provoditi najmanje 60 minuta. Maksimalno dnevno pacijentima ove dobne kategorije može se propisati 30 mg lijeka na kilogram težine.

Djeci od 3 mjeseca obično se propisuje svakih 8 sati infuzija od 250 mg (herpes simplex Herpes simplex) ili 500 mg (smanjeni imunitet, kozica, herpes encefalitis, herpes zoster) lijeka po kvadratnom metru površine tijela, Doziranje za novorođenčad izračunava se prema njihovoj težini i iznosi 10 mg po kilogramu težine, s istom učestalošću infuzije (nakon 8 sati).

Za liječenje herpes simpleksa sluznice i kože u bolesnika sa smanjenim imunitetom tijekom 7 dana, 5-10 mg po kilogramu tjelesne težine daje se u kapima svakih 8 sati pacijentima nakon 12 godina ili 250 mg po kvadratnom metru tijela za djecu do 12 godina godine.

U liječenju teškog genitalnog herpesa početna terapija propisana je 5 dana svakih 5 sati, infuzija od 5 mg po kilogramu težine pacijentima nakon 12 godina ili 250 mg po četvornom metru tijela za djecu mlađu od 12 godina.

Terapija encefalitisa izazvana sojem virusa Herpes simplex provodi se tijekom 10 dana infuzijom svakih 8 sati po 10 mg po kilogramu težine za bolesnike nakon 12 godina ili 20 mg po kilogramu težine za djecu mlađu od 12 godina.

Liječenje herpes zostera u imunokompromitiranih bolesnika u prosjeku traje 7 dana iv kapanjem svakih 8 sati po 10 mg po kilogramu težine za bolesnike nakon 12. godine života ili 20 mg po kilogramu težine za djecu mlađu od 12 godina.

Kada se dijagnosticira kronično zatajenje bubrega u bolesnika odrasle i dječje dobi u skladu s CC (klirens kreatinina), potrebno je prilagoditi (prema dolje) režim doziranja i / ili promijeniti (prema gore) u intervalu između infuzija. Dakle, s QC od 25-50 ml / min, puna doza lijeka se daje nakon 12 sati; s QC 10-25 ml / min - puna doza lijeka, primjenjena nakon 24 sata; s CC manjom od 10 ml / min - pola doze primijenjene nakon 24 sata.

Krema i masti Acyclovir, upute za uporabu

Upute za uporabu Aciklovira (Acry, Nizhpharm, Sandoz, itd.) U obliku kreme ili masti uključuju uporabu ovih lijekova isključivo izvana, za što je naznačeno da se Acyclovir mast ili krema ovog terapeutskog sredstva primjenjuje na zaražena područja kože s učestalošću 5 puta dnevno (svaki 4 sata).

Krema i masti Acyclovir (Hexal, Acre, itd.) Treba nanositi na zaražena i obrubljena područja kože tankim slojem prstima (prethodno očišćenim i opranim) ili čistim pamučnim tamponom. Aciklovir krema i masti (Farmak, Sinteza, Ozon itd.) Moraju se upotrebljavati dovoljno vremena da se na herpetičkim vezikulama formira vanjska kora ili do njihovog potpunog zacjeljivanja. Trajanje takvog liječenja u pravilu traje od 5 do 10 (maksimalno) dana. Rano zbrinjavanje vanjskih manifestacija bolesti ovisi o vremenu započinjanja terapije. Najbolji rezultati pokazali su se liječenjem od prvih znakova početka infekcije ili od prodromalne faze njegova razvoja.

Mast za oči, upute za uporabu

Za liječenje herpetičkog keratitisa kod odraslih i djece koristi se očna mast u obliku malog (oko 1 centimetara duljine) traka položenog prstom (prethodno očišćenim i ispranim) u donji konjunktivijalni otvor s učestalošću 5 puta u 24 sata (obično svaka 4 sata) do potpuno izlječenje i još 3 dana nakon njega.

Predozirati

Epizode predoziranja mogu se pojaviti primjenom oralnih ili injekcijskih oblika doziranja, kao i u slučaju gutanja vanjskih oblika lijeka.

Negativni simptomi predoziranja prekomjernom oralnom primjenom terapijskog sredstva karakteriziraju: konvulzije, uznemirenost, letargija, koma. Taloženje aktivnog sastojka tableta u bubrežnim tubulama moguće je ako je premašeni sadržaj lijeka (2,5 mg / ml) u usporedbi s njegovom topljivošću u bubrežnim tubulima..

S uključenjem / uvođenjem prekomjernih doza mogu se primijetiti sljedeće manifestacije predoziranja: hiperkreatininemija, porast dušika uree, oslabljena bubrežna funkcija, konvulzije, letargija, koma.

U slučaju gutanja vanjskih oblika lijeka, zabilježeni su: neurološki poremećaji, glavobolja, kratkoća daha, grčevi, mučnina / povraćanje, letargija, proljev, oštećenje bubrežne funkcije,.

Terapija svih gore bolnih stanja je kontrola / podrška vitalnih sustava / organa tijela i propisivanje simptomatskog liječenja, uključujući hemodijalizu.

Interakcija

Paralelnom primjenom imunostimulansa dolazi do povećanja učinkovitosti lijeka.

Kombinirana primjena probenecida pomaže u smanjenju tubularne sekrecije aciklovira, što dovodi do povećanja njegovog serumskog sadržaja i produženja T1 / 2.

Kombinirana terapija mofetilom mikofenolat može uzrokovati porast AUC aciklovira, kao i neaktivan produkt metabolizma mofetila mikofenolata.

Zajednička primjena nefrotoksičnih lijekova pojačava nefrotoksične učinke, posebno u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega..

Pri razrjeđivanju liofilizata treba uzeti u obzir alkalnu reakciju (pH 11) ovog oblika doziranja.

Istodobna primjena zidovudina u liječenju bolesnika zaraženih HIV-om nije otkrila značajne promjene u farmakokinetičkim karakteristikama oba lijeka.

Uvjeti prodaje

Nabava tableta i liofilizata zahtijeva recept na latinskom jeziku. U prodaji su krema i mast.

Uvjeti skladištenja

Svi oblici doziranja lijeka zadržavaju svoja ljekovita svojstva na sobnoj temperaturi do 25 ° C.

Rok trajanja

3-4 godine, ovisno o proizvođaču i obliku doziranja.

posebne upute

Aciklovir se ne preporučuje bolesnicima s teškim bubrežnim patologijama..

Tijekom terapije potrebno je uzeti u obzir mogućnost akutnog zatajenja bubrega zbog stvaranja taloga iz kristala aktivnog sastojka lijeka. Vjerojatnost razvoja ove komplikacije povećava se u slučaju brze iv primjene injekcijskog oblika terapijskog sredstva, istodobne primjene nefrotoksičnih lijekova, kao i kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili dehidracijom.

U svim fazama primjene Aciklovira, bubrežnu funkcionalnost treba pratiti određivanjem serumskih koncentracija kreatinina i uree..

Terapija starijih pacijenata, zbog povećanja njihovog lijeka T1 / 2, treba provoditi pod nadzorom liječnika specijalista i uz adekvatno povećanje vodnog opterećenja.

Vanjski oblici lijeka (krema i mast) ne smiju se koristiti na sluznici usne šupljine, vagine, organa vida.

Prije nego što uzmete Acyclovir za prehladu, trebali biste utvrditi koji je najbolji način korištenja ovog lijeka za liječenje određene herpesne lezije. U svakom slučaju saznajte što je bolja mast ili tablete za liječenje dijagnosticiranih infekcija.

Učinkovitije i brže liječenje herpesa na usnama s Acyclovir-om je ako koristite kremu ili mast za herpes i tablete za herpes na usnama, dok se trebate posavjetovati s liječnikom i saznati kako točno piti lijekove s herpesom na usni i kako nanijeti kremu ili mast.

S genitalnim herpesom, pacijenti bi se trebali suzdržavati od spolnog odnosa ili koristiti kondome, jer liječenje ne sprečava moguću infekciju seksualnog partnera.

Aciklovir s kozicom najčešće se koristi za liječenje ove bolesti i njezinu prevenciju kod odraslih i djece s imunodeficijencijom. Pregledi liječnika kažu da je liječenje kozice kod odraslih i djece učinkovito kada se propisiva lijek u prva 24 sata nakon otkrivanja vanjskih osipa.

Aciklovir s kozicom kod odraslih i djece s normalnim imunitetom, ako se propisuje u kasnijoj fazi razvoja bolesti, nije doveo do ublažavanja negativnih simptoma. Krema ili mast Aciklovir protiv kozice može se koristiti kao vanjsko sredstvo za smanjenje vanjskih manifestacija kozice (osipa).